שתף קטע נבחר

בתי 5 מיליון ישראלים יוצפו עד סוף המאה

דו"ח חמור של המשרד להגנת הסביבה מתריע מפני השפעות שינויי האקלים על ישראל. הצפי: מפלסי הים והנחלים יזנקו ויציפו ערים וישובים שלמים, הטמפרטורות יעלו ויגרמו למוות המוני, למגיפות ולמחסור במי שתייה. השר פרץ הורה להקים ועדת היערכות שתכלול את נציגי כל משרדי הממשלה

תחזית שחורה: מפלס הים התיכון יעלה בעתיד בשני מטרים ויציף את בתיהם של חמישה מיליון תושבים בישראל. כך לפי דו"ח מיוחד של המשרד להגנת הסביבה בנושא היערכות לשינויי האקלים והתחממות כדור הארץ, אשר כתוצאה ממנה מתרחשת המסת קרחונים.

 

ההתחממות הגלובלית - כתבות נוספות בנושא:

האם הבית שלכם בסכנת הצפה? בדקו בעצמכם

אנטארקטיקה מתחממת בקצב כפול מההערכות

ההתחממות הגלובלית: כל מה שרציתם לדעת

 

לפי בדיקת המשרד, בשני העשורים האחרונים מפלס פני הים עלה ב-10 סנטימטר. הצפי הוא כי קצב עליית מפלס יגבר כך שבסוף המאה הנוכחית גובה פני הים יהיה גבוה בשני מטרים נוספים מהמצב כיום. לפי התרשימים המופיעים בדו"ח, ערים שלמות כמו תל-אביב, חיפה, הקריות, נתניה, עכו ובת ים יפגעו בצורה דרמטית.

 

הצפות בתל אביב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הצפות בתל אביב(צילום: AFP)

נחל איילון עולה על גדותיו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נחל איילון עולה על גדותיו(צילום: רויטרס)

 

כך לדוגמא, בחיפה סכנת ההצפה המוחלטת מקיפה את אזור שכונת בת גלים, העיר התחתית בשלמותה וכן את קריית ביאליק וקריית ים. בתל-אביב כל הרחובות שממערב לאבן גבירול יוצפו לחלוטין. כמו כן יוצפו שכונת בבלי ושכונות בדרום העיר.

 

לצפייה בגרף בגודל המלא

 

הדו"ח, שמופנה לשלטון המקומי בכדי שיפעל למזער את הנזקים הצפויים, משרטט את אזורי הסיכון במדינה כולה. לפי הדו"ח, אמנם מישור החוף יחטוף מהלומה כואבת, אך לא רק הוא: הנחלים געתון, איילון, ירקון, דליה, חדרה ואלכסנדר יעלו על גדותיהם ויסכנו במידה גבוהה כ-2.8 מיליון ישראלים שגרים לצידם, וזאת בנוסף לכ-2.5 מיליון אזרחים הנמצאים בסיכון בערי החוף.

 

מרכז הידע להיערכות לשינויי אקלים שהכין את הדו"ח לבקשת המשרד להגנת הסביבה הוקם על ידי המשרד באוניברסיטת חיפה. שותפים בו חוקרים מאוניברסיטת חיפה, תל-אביב, הטכניון ומוסד שמואל נאמן.

 

ההתחממות כדור הארץ - כתבות נוספות בנושא:

 

ומה אפשר לעשות על מנת למנוע את האסון? בין היתר, ממליצים במשרד להגנת הסביבה להקים מחסומים לעצירת שיטפונות בעת סופה ולטפל במערך הניקוז ברמה הארצית, בעיקר באמצעות הגדלת קוטר הצנרת בכדי שתוכל להתמודד עם כמויות מים גדולות. על פי מומחי המשרד, אשר כתבו את הדו"ח, עבור כל דולר שיושקע בהיערכות להצפות, ייחסכו 8 דולר בשיקום הנזקים ובפיצויים העתידיים.

 

לצפייה בגרף בגודל המלא

 

לצפייה בגרף בגודל המלא

 

ד"ר סיניה נתניהו, המדענית הראשית במשרד להגנת הסביבה, טוענת כי בנוסף ל"שינוי הזוחל" הנובע מההתחממות הגלובלית - ישנו שינוי נוסף ומדאיג והוא תכיפותם של אירועי קיצון. "אם פעם היינו אומרים שנחל איילון יוצף פעם ב-50 או ב-100 שנה, זה כבר לא נכון. ישנם אירועים לא חזויים של הצפות קשות וגם תקופות ללא גשמים ואי אפשר לחזות את הדברים", היא אומרת.

 

יתושים יתרבו, מחלות יועברו  

ולא רק ללמוד שחייה נצטרך. המשרד מתריע גם מפני התפרצות מחלות המועברות על ידי מזיקים שתפוצתם עולה ככל שהחום עולה (כגון יתושים) ומפציר במערכת הבריאות להיערך לאירועי מכות חום שעלולות לגרום למוות. הדו"ח צופה גלי חום כדוגמת זה שהיה בקיץ 2003 באירופה וגבה את חייהם של עשרות אלפי אנשים.

 

גלי חום דומים שיפקדו את ישראל עלולים להביא לקריסת תשתיות החשמל ולפגיעה באוכלוסיות שלא יוכלו לעמוד פיזית בטמפרטורות הגבוהות. הרשויות, לפי ההמלצות, צריכות להכין מערך תקשורת עם אזרחים מבוגרים ונזקקים ולהעמיד לרשותם משאבים יעודיים. עוד נקבע כי שינויי האקלים יביאו למחסור חמור במי שתייה, בעקבות צמצום כמות מי הגשם שימלאו את מאגרי מי התהום.

 

מכונית לכודה בהצפות במודיעין עילית (צילום: אסף גדיש) (צילום: אסף גדיש)
מכונית לכודה בהצפות במודיעין עילית(צילום: אסף גדיש)

 

הדו"ח של המשרד להגנת הסביבה הוא השלישי במספר, מתוך סדרת דו"חות. הראשון, שפורסם בתחילת 2011, התריע כי צפויים שינויי אקלים שישפיעו על ישראל. השני, שפורסם במאי 2012, התריע כי שינויי האקלים בכדור הארץ יביאו לבצורות באפריקה ובמדינות שכנות שיזרימו לישראל המוני פליטים. הדו"ח הנוכחי ממשיך את אותו הקו, אך עוסק בעיקר בהכוון של הרשויות כיצד להתמודד עם הסכנות הצפויות.

 

"זאת לא גזירה משמיים"

השר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ, הורה לכנס בהקדם בעקבות ממצאי הדו"ח ועדה בין-משרדית שבראשה יעמוד מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד לפלר. בוועדה יהיו נציגים בכירים מ-16 משרדי הממשלה הרלוונטיים, כגון משרד הבריאות, משרד הביטחון ומשרד השיכון והבינוי, אשר יקבעו דרכים להיערך לשינויי האקלים ועליית הטמפרטורות ובכך יצמצמו ואף ימנעו את הנזק הצפוי.

 

"שינויי האקלים הם מזמן כבר לא איום תיאורטי שנמצא מעבר לאופק. זה הרבה יותר קרוב והרבה יותר ממשי", אמר פרץ ל-ynet. "הם גם לא גזירה משמים, אלא תהליכים המושפעים מפעולות וממעשים של בני אנוש ולכן יש להתייחס לנושא באופן רציני ומקיף כדי שנתרום את חלקנו בהתמודדות זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
ההצפה בבת חפר, בחורף שעבר
צילום: עידו ארז
מומלצים