שתף קטע נבחר

בדיקת האיידס בבילינסון: המטופלים יפוצו

ביוני השנה נקראו 162 מטופלים להיבדק אם נדבקו בנגיף, אחרי שנשא טופל בביה"ח והמכשור לא עבר חיטוי כנדרש. בית המשפט אישר פשרה שלפיה כל אחד מהם יפוצה ב-5,750 שקל בשל עוגמת הנפש שגרמה ההמתנה

בית המשפט המחוזי מרכז בלוד אישר הסכם פשרה שלפיו מטופלים שעברו בדיקה ברירית האף ונחשדו שנדבקו במהלכה בנגיף האיידס, יזכו לפיצוי בסך 5,750 שקל כל אחד. לכל המטופלים שלום.

 

 

מדובר בקבוצה של 162 מטופלים, שעברו בדיקה בבית החולים בילינסון באמצעות מכשור רפואי שבו בוצעה קודם לכן בדיקה לנשא איידס, מבלי שעבר אחר כך חיטוי כנדרש. ביוני האחרון הם זומנו לבית החולים על מנת לוודא שלא נדבקו בנגיף ובצהבת מסוג B או C. בעקבות התקרית הגיש אחד המטופלים בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד בית החולים ונגד שירותי בריאות כללית.

 

המבקש טען שהתנהלות בית החולים הסבה לו ולשאר המטופלים נזק רב, בעיקר בשל החרדה שבה היו מצויים במהלך תקופה של חודשיים - עד שהגיעו תוצאות בדיקת הדם שבישרה כי אינם נשאים. עוד נטען ששימוש במכשור רפואי שלא חוטא כראוי מבעוד מועד מהווה פגיעה חמורה באוטונומיה של המטופל על גופו.

ארכיון. פיצוי אף שלא נגרם נזק פיזי אמיתי (צילום: גיל לרנר) (צילום: גיל לרנר)
ארכיון. פיצוי אף שלא נגרם נזק פיזי אמיתי(צילום: גיל לרנר)

כבר בראשיתו של ההליך, ועוד בטרם הוגשה תשובה מצד המשיבים, הגישו הצדדים הסכם פשרה לאישור בית המשפט. במסגרת ההסכם התחייבו בית החולים ושירותי בריאות כללית לפצות כל אחד מהמטופלים ב-1,000 שקל וכן התחייבו לממן רכישת מכונות חיטוי וניקוי בעלות כוללת של למעלה ממיליון שקל. עוד הוסכם כי למבקש יוענק גמול כספי של 30 אלף שקל ובאי כוחו יקבלו שכר טרחה בסך 250 אלף שקל.

 

המדינה לא הביעה התנגדות

השופט, פרופ' עופר גרוסקופף, המליץ לצדדים לתקן את ההסכם לאחר שמצא שגובה הפיצוי האישי שישולם לכל אחד מן הנפגעים נמוך ביחס לגמול שיוענק למבקש ולשכר הטרחה שבו יזכו באי כוחו. הצדדים חזרו לשאת ולתת ולבסוף סיכמו שכל חבר קבוצה שנפגע יקבל פיצוי בסך 5,750 שקל, ואילו בית החולים יהיה פטור ממימון רכישת מכונת חיטוי. כמו כן, הופחת שכר הטרחה של באי כוח המבקש ב-50 אלף שקל.

 

הסכם הפשרה החדש נשלח ליועץ המשפטי לממשלה, שלא הביע התנגדות כלשהי לתנאיו. יחד עם זאת הומלץ כי כספי הפיצויים של מטופלים שלא אותרו על ידי המבקש יופקדו בנאמנות אצל באי כוח של בית החולים ושירותי בריאות כללית, וישולמו להם מיד עם דרישתם.

 

השופט גרוסקופף אישר את ההסכם בכפוף להפחתה נוספת בשכר הטרחה של באי כוח המבקש. נקבע כי שכר הטרחה אמור לשקף את מידת ההשקעה והמאמץ בתיק, ומאחר שהצדדים הגיעו להסכם פשרה בשלב מוקדם ביותר, אין הצדקה להעניק לעורכי הדין את הסכום שעליו סוכם, וזה יופחת ל-170 אלף שקל.

 

פסק הדין מהווה דוגמה טובה לכך שבית המשפט אינו מוגבל לפיצוי רק בשל נזק של כאב וסבל. השופט סבר שרשלנות בית החולים, בשילוב זמן ההמתנה הארוך עד הגעת התשובה השלילית, מהווה סיבה מספקת לקבלת פיצוי אף שלא נגרם נזק פיזי אמיתי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים