שתף קטע נבחר

בעקבות אשפוז נתניהו: מה זה סינוסיטיס ומה הטיפול?

ראש הממשלה הופנה לחדר המיון של בית החולים הלל יפה בחדרה לאחר שלקה בסינוסיטיס. מה גורם למחלה, איך מאבחנים, והאם חייבים טיפול? כל התשובות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע הלילה (שבת) לבית החולים הלל יפה בחדרה לאחר שסבל מכאבי ראש מלווים בנזלת. רופאי בית החולים איבחנו כי הוא לוקה בסינוסיטיס. הוא שוחרר לביתו במצב טוב כעבור זמן קצר.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד   

 

אז מה גורם למחלה, כיצד מאבחנים ומה הוא הטיפול?

 

עוד על סינוסיטיס

טיפות אף עוזרות? כל הדרכים להקל על סינוסיטיס

איך להתמודד עם סינוסיטיס?

הטיפול היעיל בסינוסיטיס

 

מה זה סינוסיטיס?

דלקת הגתות היא זיהום של הרקמות המצפות את הסינוסים, מחילות המצויות בגולולת. באופן תקין, הסינוסים מלאים באוויר, אולם כאשר הם נחסמים ומתמלאים בנוזל, חיידקים נגיפים או פטריות עלולים לצמוח במקום ולגרום לדלקת.

  

מצבים העלולים לגרום לחסימת הסינוסים כוללים הצטננות, אלרגיה, פוליפים (גידולים זעירים ברירית האף) או סטיה של הספטום (מחיצת האף).

 

אילו סוגי סינוסיטיס קיימים?

סינוסיטיס חדה: התפרצות מהירה של תסמינים דמויי הצטננות כמו אף דולף, אף סתום, כאבים בפנים שאינם חולפים תוך 10 עד 14 ימים. סינוסיטיס חדה לרוב נמשכת עד 4 שבועות.

 

סינוסיטיס תת חדה: דלקת הנמשכת 4 עד 8 שבועות.

 

סינוסיטיס כרונית: מצב בו הסתמינים נמשכים 8 שבועות ויותר.

 

סינוסיטיס חוזרת: מספר התקפי סינוסיטיס בשנה.

  

מי נמצא בסיכון?

עשרות אלפי ישראלים סובלים מסינוסיטיס מידי שנה, כשבסיכון גבוה למחלה נמצאים אלה הסובלים מהצטננויות חוזרות, מאלרגיה, ממבנים הגורמים לחסימת דרכי האף, פוליפים, עישון, או כאלה הסובלים ממערכת חיסונית ירודה בשל מחלה או תרופות המחלישות את מערכת החיסון (סטרואידים בשימוש רצוף של מעל חודשיים, כימותרפיה).

  

מה התסמינים?

סינוסיטיס גורם לנזלת, גודש באף, אובדן חוש הריח, לעתים שיעול, ובעיקר – כאבים עזים בפנים. נקישה באצבע מסביב לאף ולעיניים לרוב גוררת כאב חד ורב עוצמה. בנוסף עלולים להופיע חום גבוה, ריח רע מהפה, עייפות או כאבי שיניים.

 

איך מאבחנים?

במרבית הפעמים, די בסיפור המקרה ובבדיקה קצרה הכוללת נקישה סביב המקומות הרגישים בפנים (סביב האף והעיניים) כדי לשער כי המדובר בסינוסיטיס. במקרה כזה, יתחיל הרופא בטיפול אנטיביוטי, וישלח להמשך מעקב אצל רופא אף אוזן גרון.

  

חלק מהרופאים נוטים לשלוח לצילום רנטגן של מערות האף, עם זאת שיטה זו אינה מדוייקת, ועל פי הפרוטוקול האיבחון המדוייק מתבצע רק באמצעות בדיקת CT של הסינוסים.

  

בדיקות עזר עשויות לכלול גם נטילת תרבית חיידקים וירוסים ופטריות מרירית האף. בדיקה נוספת כוללת אנדוסקופ: צינור גמיש ובקצהו מצלמת וידאו. לאחר אילחוש מקומי, מחדיר הרופא את האנדוסקופ ובודק את הריריות, חסימות אפשריות ומבנים האמורים לנקז את הסינוסים.

  

איך מטפלים?

סינוסיטיס מטופלת באמצעות אנטיביוטיקה למשך 14 יום (בארץ שכיחה האנטיביוטיקה אוגמנטין למטרה זו), יחד עם תרופות להפחתת הגודש באף. לעתים מוסיפים לטיפול גם סטרואידים דרך הפה או בתרסיס לאף להפחתת התהליך הדלקתי. חלק מהרופאים ממליצים על שאיפת אדים חמים להקלה על הגודש.

  

במקרה שקיימת בעיה בסיסית המגבירה את הסיכון לסינוסיטיס, כמו אלרגיות או חסימות בדרכי האף, מטפלים בה. כך למשל, אם גורמים פוליפים לחסימה עשוי הרופא להמליץ על הסרתם.

 

אם הגורם הוא אלרגיה, יש לבצע תבחין אלרגיה לזיהוי הגורם ולהתחיל בטיפול מונע, אם באמצעות תרופות אנטי-היסטמיניות או באמצעות חיסון הניתן בזריקה אחת לחודש. ניתוח הקרוי "טורבינקטומיה" עשוי להפחית את הגודש באף באמצעות הסרת העצמות הקרובות לסינוסים.

  

מה הסיכון ללא טיפול?

במרבית המקרים גורם הסינוסיטיס אצל אנשים בריאים לאי נוחות, קשיי נשימה דרך האף, וכאבי ראש. אולם במקרים חמורים ללא טיפול, סינוסיטיס עלול להידרדר לכדי אובדן חוש הריח, או זיהום חמור כמו מנינטיטיס (דלקת קרומי המוח) עד כדי סכנת חיים.

 

הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ShutterStock
איך לזהות התקפת סינוסיטיס ומה הטיפול היעיל?
צילום: ShutterStock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים