שתף קטע נבחר

למען הילד והשפיות: נסו "גירושים בהסכמה"

לא חייבים לריב: במקום למהר לצחצח חרבות, להוציא רפש ולחפש נקמה בבתי משפט, מתפתחות עם הזמן שיטות גישור אלטרנטיביות לפרידה שקטה של בני הזוג. מדובר בהליכים קצרים יותר, זולים יותר ובעיקר אנושיים יותר

טקס גירושים הוא הליך דתי הנערך אך ורק על ידי דיינים רבניים, ובדרך כלל הוא מהווה את הסצנה הקצרה ביותר בסרט (האימה?) שמלווה את פירוק הנישואים. את רוב העלילה תופסים הדיונים המתמשכים בדברים החשובים באמת: ילדים, בית, מזונות, רכוש.

 

פסקי דין מעניינים נוספים – בערוץ משפט ב-ynet:

 

מתגרשים רבים פועלים במסגרת המקובלת: שוכרים עורך דין, מצחצחים חרבות, נכנסים לכוננות ספיגה ומתחילים לירות לכל הכיוונים. תביעות הדדיות מוגשות לבית המשפט לענייני משפחה, לבית הדין הרבני או לשניהם גם יחד; עורכי הדין של הצדדים מנהלים חקירות, טוענים טענות, מביאים עדים; הרבה כסף ועצבים נשפכים ולבסוף השופט או הדיין מחליטים על פסק הדין בהתאם לחוק, לפסיקה, לעובדות ולשיקול דעתם. וזה עוד לפני שהוזכר הנזק שנגרם לילדים והבלבול העצום שהוא מנת חלקם.

 

אבל יש גם דרך אחרת. ליתר דיוק, דרכים אחרות. ברוח הזמן התפתחו - ועדיין מתפתחות - שיטות גירושין אלטרנטיביות, שכללי המשחק שלהן שונים מהמקובל בבית המשפט. שיטות אלה, החוסות תחת הקטגוריה "גירושים בהסכמה", שואפות לעזור לבני הזוג להגיע להסכם באופן עצמאי או בסיוע יועצים, בדרך הנעימה והרכה ביותר האפשרית.

אילוסטרציה. לחסוף עצב ותסכול בפרידה (צילום: index open) (צילום: index open)
אילוסטרציה. לחסוף עצב ותסכול בפרידה(צילום: index open)

אפרופו רכות ונעימות, המרוויחים הגדולים משיטות אמורים להיות הילדים: גירושים בהסכמה משדרים להם מסר של סובלנות ופתיחות, של תקשורת במקום של קרע. כך נחסכים מהם העצב והתסכול שהם מנת חלקם בעת הליכים משפטיים קשים וכואבים.

 

תנאי הכרחי לכל אחת מהשיטות של גירושים בהסכמה הוא התחייבות הצדדים לגילוי נאות ומלא, בעיקר בתחום הפיננסי. גילוי שכזה מקצר באופן משמעותי את משך ההליך עד להסכם ומקל על כל הצדדים בבואם למצוא פתרונות - כלכליים ואחרים - שייטיבו עם כל בני המשפחה.

 

1. שיטת שולחן המטבח

זוגות שמצליחים לדבר אחד עם השני ברוגע לאחר שהחליטו על פרידה הם מחזה נדיר, ונדירים עוד יותר הם אלה שמצליחים להגיע להסכמות על ענייני חלוקת הרכוש ושאר הנושאים המצריכים הסכם. אם אתם נמנים על זוגות אלו, תוכלו לסכם את הכול על קפה ועוגה ולאחר מכן להסתייע בעורך דין שינסח את ההסכמות לפני הגשתן לאישור בית

המשפט.

 

השיטה מתאימה לזוגות שהתקשורת ביניהם פתוחה ושרמת הקונפליקט ביניהם נמוכה. גם זוגות שהיו נשואים פרק זמן קצר ואין להם ילדים או רכוש רב יפיקו ממנה תועלת. עם זאת, מרגע שיש הסכמות חובה להתייעץ עם עורך דין ולוודא שאין טעויות שיעלו ביוקר בהמשך.

 

עלות ההליך מסתכמת בכמה אלפי שקלים עבור ניסוח ההסכם. עם זאת, מומלץ לכל צד גם לקבל ייעוץ משפטי נפרד, ויתכן שיהיה גם צורך בייעוץ פסיכולוגי או פיננסי (חוות דעת אקטוארית, עלות שמאי) ועוד.

 

אם צפים בדרך כעסים ואמוציות שיקשו על הדרך להבנות, אפשר לבחון שיטות אחרות לגירושין בהסכמה. למשל גישור.

 

2. גישור

מי שמעוניינים להגיע להסכמה בעצמם אך מתקשים לעשות זאת, או מי שהצליחו להגיע להסכמות בנושאים מסוימים וזקוקים לעזרה בנושאים אחרים, עשויים להסתייע במגשר. לרוב מדובר בדמות ניטרלית - מטפל או עורך דין - שתפקידה לסייע לבני הזוג לדבר אחד עם השני ולהגיע להסכמות. השיטה מתאימה לזוגות עם פז"מ, ילדים ורכוש, שרמת הקונפליקט ביניהם נמוכה עד בינונית, והם מעוניינים לשמור על תקשורת טובה.

 

הליך הגישור אמנם יקר יותר מהגעה עצמאית להסכם, אך הוא בוודאי זול יותר מהליך משפטי. עלותו נעה בין אלפי לעשרות אלפי שקלים, תלוי במשך ההליך ובשכר הטרחה שגובה המגשר. גם כאן יש לקחת בחשבון שיתכן שיהיה צורך להסתייע בייעוץ פסיכולוגי, פיננסי וכולי.

אילוסטרציה. לחסוך טיפול פסיכולוגי בעתיד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. לחסוך טיפול פסיכולוגי בעתיד(צילום: shutterstock)

הגישור מאפשר לבני הזוג שליטה מרבית על ההסכם. עם זאת, מכיוון שהמגשר מחויב לניטרליות, ואינו יכול לייעץ לצד זה או אחר, עלול הצד ה"חלש" יותר להרגיש שזכויותיו נפגעות, על אחת כמה וכמה במצבי קונפליקט ואי יציבות רגשית. במקרים כאלה ייתכן שיש מקום לפנות לייעוץ משפטי חיצוני נוסף או לבחון שיטות מתאימות יותר.

 

3. גירושין בשיתוף פעולה (Collaborative Divorce)

זוהי שיטה חדשנית ומסקרנת שבה שני עורכי דין - אחד לכל צד - מסייעים לבני הזוג להגיע להסכמות בגישה סובלנית, פתוחה ויצירתית. השיטה מבוססת על הסכמה כתובה בין בני הזוג, ולפיה לא פונים לבית המשפט בעת ההליך. בכך מתאפשר להגיע להסכם מכובד, עם מינימום לחץ ומקסימום פתיחות.

גם קולם של הילדים נשמע - באמצעות מומחה ילדים - וצורכיהם זוכים להתחשבות יתרה בהסכם.

 

ההליך מתאים לזוגות שנשואים פרק זמן לא מבוטל, ויש להם ילדים ורכוש. בין אם התקשורת ביניהם טובה או לא, בין אם הקונפליקט פשוט או חמור, שיטה זו מתייחדת בכך שכל צד מיוצג על ידי עורך דין וכולם עמלים על תפירת הסכם עומק ארוך טווח עבור המשפחה, גם במקרים קשים וסבוכים.

 

עורכי הדין המלווים את בני הזוג עברו הכשרה מיוחדת לשיטה ובני הזוג נתמכים בקשת שלמה של יועצים על פי הצורך, החל מייעוץ פיננסי וכלה בתמיכה נפשית והדרכה הורית. אם יש צד "חלש", חסר ביטחון או חסר עצמאות כלכלית או הבנה משפטית - הצוות ייתן לו מענה עד להסכם מגובש ומעצים.

 

ההליך אינו זול, אך גם אינו יקר כמו הליך משפטי. העלות תהיה, בדרך כלל, כמה עשרות אלפי שקלים. עם זאת, בניגוד להליך משפטי, יש סיכוי גדול שתחסכו את עלויות הטיפולים הנפשיים העתידיים כתוצאה ממלחמות הגירושים הקשות בבתי המשפט ותצליחו אפילו לחגוג בר מצווה לילד באווירה משפחתית וחמה.

 

  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • מיכל קמפפר היא עו"ד ומגשרת העוסקת בדיני משפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
אילוסטרציה
צילום: index open
צילום: נח שחר
עו"ד מיכל קמפפר
צילום: נח שחר
מומלצים