שתף קטע נבחר

ילדים, לא לריב: נאמנות במקום סכסוך ירושה

פעם נהג רק האלפיון העליון להעביר נכסים לנאמנות או ל"פמילי אופיס". אבל בשל ריבוי הסכסוכים המשפחתיים, גם אנשים צנועים יותר ואמידים פחות עושים זאת. מה זה אומר? מה היתרונות? ומה יקרה אם יוטל מס ירושה?

סכסוכי ירושה מתרחשים משחר ההיסטוריה, ללא הבדל גיאוגרפי או תרבותי, כשיש צוואה מסודרת וגם כשאחת כזאת לא בנמצא, בין אם מדובר במשפחות עשירי תבל ובין אם מדובר במשפחות ממוצעות ובסכומים צנועים. בכל פעם מחדש עולה השאלה למה זה קורה, קל וחומר במקרים של בעלי הון מסודרים ומודעים לפוטנציאל המאבק – דוגמת זה של משפחת עופר שהסתיים רק לאחרונה. אז איך קורה שמנוח או מנוחה משאירים אחריהם מלחמות חורמה ולפעמים גם משפחה קרועה לגזרים?

 

עוד על צוואות וירושות - בערוץ משפט ב-ynet:

מכות בבית משפט: האח התשיעי רצה ירושה

קיבלתם ירושה ובתוכה גם חובות. מה עושים?

ילד לא מוכר זכאי לירושה? על חוק מידע גנטי

אחרי מות: נתן ירושה לעוזרת, השופטת פסלה

 

חלק גדול מהתשובה טמון בעולם הפסיכולוגיה, אך כך או אחרת יש דרכים למנוע את סכסוך הירושה. בשנים האחרונות גילו יותר ויותר משפחות בעלות נכסים את הנאמנות כאמצעי למנוע סכסוך בין יורשים ולשמור על ההון המשפחתי. הן מרכזות את ניהול ענייניהן במסגרת "פמילי אופיס" (ראו להלן) ובנאמנויות מתוך דאגה ומחשבה על הדורות הבאים.

 

ולא מדובר רק במיליונרים. כלי הנאמנות יכול להיות שימושי ויעיל עבור כל גבר או אישה בעלי נכסים קטנים או מגוונים. אז איך זה עובד?

 

מה זה פמילי אופיס?

עד לפני כמה שנים המושג "פמילי אופיס" בישראל היה מוכר אך ורק בקרב קהלים מצומצמים המשתייכים לאלפיון העליון. לאור המהפכה שעברה ישראל בעשורים האחרונים, עם המעבר מהטרקטור והטורייה להצטרפות לחברה בעולם גלובלי המצמיחה ומגדלת משפחות אמידות רבות, קיבל המושג "פמילי אופיס" תאוצה משמעותית.

 

צעירים שירשו נכסי משפחה, אנשי עסקים שצברו הון, מתעשרי אקזיטים ומשפחות "כסף ישן" – כולם, יותר מאי פעם, זקוקים ל"מישהו לרוץ איתו". כלומר, גוף ש יוכלו להפקיד אצלו את הונם, נכסיהם ולעיתים אף את סודותיהם הכמוסים ביותר. שותף אסטרטגי אשר יחזיק את ידם בכל ההיבטים, שיהיה תמיד פסיעה אחת לפניהם, ויוביל אותם בבטחה לעבר מחוזות שעד לפני זמן לא רב היו שייכים רק לקומץ קטן.

אילוסטרציה. הזדמנויות שלא פתוחות בפני משקיעים רגילים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. הזדמנויות שלא פתוחות בפני משקיעים רגילים(צילום: shutterstock)

מודל זה הוכיח את עצמו כמענה המושלם למשפחות אמידות שחפצות להבטיח את עתידן ועתיד דורות ההמשך. הוא מעניק להן מענה זמין, צמוד ואישי, של מומחים כמעט בכל נושא פיננסי אשר מובילים הן לביטחון והן לתשואות נאות.

 

לא חייבים להיות מולטי מיליונרים כדי להשתמש בשירותי "פמילי אופיס" לצורך הקמת נאמנות. יותר מזה: אם אתם מנהלים את כספיכם ונכסיכם בנאמנות אתם נחשפים להזדמנויות השקעה שלא פתוחות בפני משקיעים רגילים.

 

אז למה זה טוב?

נאמנות היא אחד הכלים היעילים בשימור ההון המשפחתי ובהעברה בין-דורית מכמה סיבות:

 

1. להישאר בשליטה. בעל ההון יכול עוד בימי חייו להעביר את נכסיו לידי נאמנות ועדיין להיות לקבל החלטות.

 

2. בלי צוואה. בתי המשפט מלאים בסכסוכים משפטים על קיום צוואה או צו ירושה. באמצעות הקמת נאמנות, העסק ממשיך להתקיים גם אחרי מותו של המוריש, כי מבחינה משפטית המנוח נפרד מנכסיו עוד בחייו והם אינם עוד חלק מעזבונו.

 

3. הגנה מפני נושים. ברגע שהנכסים נמצאים בנאמנות הם לכאורה לא שייכים לבעליהם, וקשה מאוד לגעת בהם במקרה שהוא נתקל בקשיים כלכליים.

 

4. הבטחת ההכנסה לדור הבא. הנאמנות מגנה על הנכסים במקרה של גירושין והנאמנות מגבירה את הביטחון בהעברה בין-דורית של הנכסים והכסף. כמו כן, הנאמנות מאפשרת להשאיר את הנכסים לכמה דורות קדימה ובעל ההון אינו מוגבל להוריש את כספו רק ליורש המיידי.

 

5. חסכון במיסוי. הקנייה לתוך נאמנות פטורה ממס ברוב המקרים. המשמעות היא דיווח על הנאמנות אבל מיסוי באופן שבו לכאורה הנכסים מוחזקים אישית. גם אם המדינה תחליט להחזיר את מס הירושה, מי שיקים נאמנות לא אמור להיפגע, כי הנאמנות היא בעלת הנכסים ולא העיזבון.

 

6. עולים חדשים. בתנאים מסוימים זכאי מי שעולה לישראל לעשר שנים של פטור ממס על נכסיו מחוץ לישראל וכך פטורה גם הנאמנות שלו.

 

  • עו"ד שירה שיין , מתמחה במיסוי בינלאומי ובהקמה וניהול נאמנויות. שותפה בכירה במיכאל שיין ושות' וב- אם.אס.איי שיין גלובל פמילי אופיס בע"מ, המנהלת נכסים משפחתיים למשפחות רב לאומיות

פורסם לראשונה 05/01/2014 22:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: ישראל מלובני
עו"ד שירה שיין
צילום: ישראל מלובני
מומלצים