שתף קטע נבחר

מצעד תלונות הצרכנים: חנויות החשמל בראש

המוצר לא הגיע בזמן? הוסיפו לכם שירותים שלא שביקשתם? אתם לא לבד. דו"ח של רשות ההסתדרות לצרכנות מסכם את תלונות הצרכנים לשנת 2013. עוד ברשימה: חברות התקשורת, חנויות הרהיטים וענפי התיירות וההלבשה

מוצרי חשמל, חברות התקשורת וחנויות הרהיטים - אלה הענפים שעומדים בראש רשימת התלונות של הצרכנים הישראלים בשנת 2013. כך עולה מדו"ח של רשות הסתדרות לצרכנות שהגיע לידי ynet, המבוסס על מדגם של 3,000 תלונות שהתקבלו בשנה החולפת.

 

עוד כתבות על תלונות צרכנים בערוץ הכלכלה :

 

בראש מצעד התלונות מככב ענף מוצרי החשמל, עם 16% מסך התלונות הכולל. הצרכנים דיווחו על אי אספקת מוצרים במועד, מחלוקת בשאלת האחריות, מפרטים לא מתאימים, אי גילוי נאות של תכונות המוצר, פגמים ותקלות חוזרות, ביטולי עסקה וסוגיות הנוגעות לאופי השירות ולהגעת טכנאים. יצוין כי ענף זה מוביל את תחום התלונות הצרכניות כבר שנים.

 

בפער קטן מהמקום הראשון ועם 15% מכלל הפניות, עומדות חברות התקשורת. עיקר התלונות בתחום זה מתייחס למבצעים שונים אשר הובטחו לצרכנים, ולדעת הצרכנים לא קוימו במלואם.

 

בנוסף, התלוננו הצרכנים כי ישנם פערים בין ההבטחות בעל-פה של הסוכנים לבין ציפיות הצרכנים והחיוב בפועל. עוד התקבלו פניות העוסקות בחישוב מוטעה של חשבונות, הוספת שירותים ותשלומים לחשבון הצרכן ללא הסכמתו, אי מתן אחריות מלאה ותלונות על חיובים מופרזים.

 

עניין חדש שעלה השנה בתלונות נגד חברות התקשורת הוא תלונות כי חברות הסלולר לא מעניקות הסבר ראוי לגבי שימוש במכשירים הניידים בחו"ל.

 

 

עיקר התלונות: אי אספקת הרהיטים במועד

ענף הרהיטים גרר 12% מסך כל התלונות בשנה החולפת. עיקר התלונות מתייחסות לאי אספקת רהיטים במועד, אי התאמה בין המוצר שהובטח לבין מה שסופק בפועל, פגמים שנתגלו ברהיטים ואי קיום התקנות החדשות המאפשרות ביטולי עסקאות רהיטים. כמו כן, התקבלו פניות הנוגעות לוויכוח על דמי ההובלה במקרה של פגמים במוצר, ותלונות על חנויות שגבו תשלום אך לא סיפקו את הסחורה בפועל עקב פשיטת רגל.

 

9% מסך הפניות מתייחסות השנה לתלונות על עסקאות בענף ההנעלה וההלבשה. עיקר התלונות נוגע לפגמים במוצרים שהתגלו מיד או לאחר תקופת שימוש קצרה; מחלוקת בשאלת הזיכוי או ההחזר הכספי בין הלקוח לבעל החנות; אי הצגת מודעות של "מדיניות החזרת מוצרים בחנות"; פרשנות שונה של פרסומי "המבצעים" ואי קיום התקנות החדשות המאפשרות החזרת בגדים ונעליים תוך יומיים מיום הרכישה.

 

כ-9% נוספים מהתלונות היו על עסקאות מכר מרחוק (באמצעות מענה טלפוני או באינטרנט, לדוגמא). נזכיר כי החוק מאפשר היום ביטול עסקאות אלו תוך 14 יום בניכוי קנס של 5% או 100 שקל, לפי הנמוך ביניהם. רבות מהתלונות הן נגד חברות אשר מתמחות בשיווק "מתנות" "וזכיות".

 

גם ענף התיירות לא נעדר ממצעד התלונות ב-2013. כ-5% מסך הפניות שהגיעו לרשות ההסתדרות לצרכנות השנה עסקו בתיירות, נסיעות ונופשים. בתחום זה בלטה הנטייה של הספקים להפיל את האחריות על הנזקים שנגרמו לצרכן על גורמים אחרים.

 

תלונות גם על ענף האופטיקה

גם לחשמלאים ולאינסטלטורים חלק במצעד התלונות. 4% מסך התלונות הוגשו נגד בעלי המקצוע. כאן, בין היתר, נטען כי בעלי המלאכה דרשו תוספת מחיר תוך כדי עבודה בניגוד להסכם.

 

2% מהפניות נגעו לעסקאות בתחום האופטיקה והמשקפיים, 2% נוספים היו תלונות על עסקאות שבוצעו מול מוסדות לימודים. אחוז אחד מהפניות עסק ברוכלות ואחוז נוסף מהפניות עסק בהתנהלות הצרכנים מול חברות גז ומים. יתר התלונות (כ-24%) עסקו בנושאים שונים אשר לא ניתן היה לסווגם תחת קטגוריה אחת כגון: מכוני כושר, מטהרי מים, תכשיטים, רשתות שיווק ומזון, כרטיסי אשראי, תווי קניה וזיכויים, רכב ומוסכים, מועדוני הנחות, הגרלות והימורים.

 

"שנת 2013 בישרה על שינוי באקלים הציבורי והרגשנו כי הצרכן הישראלי הפך למודע יותר לזכויותיו מבעבר", אמר ל-ynet מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות, עו"ד ירון לוינסון. לדבריו, "הפעילות ברשתות החברתיות והנגישות הגוברת למידע עשו את שלהן. מספר הפניות הרלוונטיות מצביע על כך שהישראלים החלו להפנים ערכים של צרכנות נבונה"

 

"יחד עם זאת", הוסיף לוינסון, "יש צורך בהגברת האכיפה בתחום הצרכנות על מנת להרתיע את העוסקים אשר עדיין מפרים או מתעלמים מזכויותינו הצרכניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: מאור בוכניק
הצרכנים התלוננו בעיקר על מוצרי החשמל
צילום: מאור בוכניק
מומלצים