שתף קטע נבחר
 

הרפורמה של פירון: מכה לאוני' הפתוחה

האוניברסיטה הנגישה לכל עלולה להיפגע משמעותית בעקבות הרחבת שערי האוניברסיטאות הרגילות

40 שנה לאחר שהוקמה האוניברסיטה הפתוחה – עלולה לספוג מכה של ממש בעקבות הרפורמה המהפכנית במערכת החינוך. תוכניתו של השר שי פירון – שתקל משמעותית על נגישות ללימודי תואר ראשון באוניברסיטאות – צפויה לייתר בחלק לא מבוטל מהמקרים את הצורך של מי שחפץ בתואר ראשון לפנות ללימודים באוניברסיטה הפתוחה.

 

הרפורמה במערכת החינוך - כתבות קודמות

 

באוניברסיטה הפתוחה לומדים היום כ-30 אלף תלמידים לתואר ראשון בתחומי מדעי הרוח, החברה ומדעים. חלק מהסטודנטים לומדים לתואר שני. אין כל תנאי קבלה ללימודים באוניברסיטה הפתוחה, דבר שהפך אותה במרוצת השנים לפתרון נוח למי שלא רכש תעודת בגרות או רכש תעודת בגרות בממוצע ציונים נמוך.

 

כדי להתקבל ללימודים בפקולטה למדעי הרוח, באוניברסיטה העברית, למשל, נדרשת תעודת בגרות בציון ממוצע 9.75 ומעלה. במצב כזה, אין צורך בבחינה פסיכומטרית. בנוסף, בעלי ציון פסיכומטרי רב תחומי 600 ומעלה הזכאים לתעודת בגרות יוכלו להתקבל לכל החוגים בפקולטה.  

 

באוניברסיטת ת"א, לפקולטה למדעי הרוח זכאים להירשם מועמדים העומדים בעלי ציון 450 לפחות במבחן הפסיכומטרי, זכאות לתעודת בגרות (על פי כללי האוניברסיטה) וסיווג לרמת "מתקדמים א'" לפחות באנגלית.

 

על פי תוכניתו של פירון לרפורמה במערכת החינוך, תלמידי ישראל ייבחנו על פחות חומר בבחינות הבגרות וכן יופחת מספר הבחינות, מה שיאפשר הגדלת ממוצע ציוני הבגרות בתעודה לכל תלמיד. בנוסף, בחודש הבא יפורסם ממוצע הציונים שבאמצעתו ניתן יהיה להתקבל לאוניברסיטאות ללא בחינת פסיכומטרי. על פי הערכה, הממוצע יעמוד על 85. פרופ' מנחם בן ששון, נשיא האוניברסיטה העברית, בירך על המהלך של משרד החינוך. יצוין כי עדיין ניתן יהיה להיבחן במבחן פסיכומטרי, אבל זו תהיה אופציה שניה למי שלא ישיג תעודת בגרות.

 

"אני סיימתי לפני כמה שנים תואר באוניברסיטה הפתוחה, כי עם תעודת הבגרות שהייתה לי לא יכולתי להתקבל לשום מקום אחר. אחרי הרפורמה של משרד החינוך, הייתי יכול להתקבל לכל אוניברסיטה לתואר ראשון. חבל שזה לא קרה בזמני, אבל עדיף מאוחר מאשר לעולם לא. שאחרים ייהנו", אמר א', בן 35 מת"א.

 

מהאוניברסיטה הפתוחה נמסר בתגובה: "הרפורמה החדשה אמנם מבקשת לשנות את תנאי הקבלה, אלא שבפועל לא חל שינוי מהותי שהרי כל מי שירצה להירשם לאוניברסיטאות יצטרך לעמוד בדרישות קבלה ומבחנים מסוג כזה או אחר. האוניברסיטה הפתוחה, לעומת זאת, דוגלת בקבלה פתוחה של סטודנטים, בין אם מצויה ברשותם תעודת בגרות או ציון פסיכומטרי ובין אם לאו.

 

"מהצהרות הסטודנטים עולה כי לכ-80% מהסטודנטים שלנו יש תעודת בגרות וכ-50% מהם נגשו בשלב זה או אחר לבחינה הפסיכומטרית, ועל אף זאת בחרו ללמוד באוניברסיטה הגדולה בישראל, וזאת בשל הרמה האוניברסיטאית הגבוהה יחד עם הנגישות הגאוגרפית והגמישות בשיטות הלמידה כמו האפשרות ללמוד מרחוק באמצעות טכנולוגיות מתקדמות. יתר על כן, יש לציין כי המוסדות להשכלה גבוהה יצרו תחליפים לחסמי כניסה אילו ע"י לימודי השלמה ומכינות כך שהרפורמה לא משנה משמעותית את המצב הקיים אלא מסדירה אותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים