שתף קטע נבחר

משחקים בכסף: כך תלמדו את הילדים צרכנות נבונה

בילוי עם הילדים לא חייב לכלול בזבוז כספים, להיפך - אפשר לנצל את הזמן כדי ללמד אותם על ערך הכסף, צרכנות נבונה מהי ועל הדרך ליהנות ממשחק משותף, המפתח את היצירתיות שלהם

מדוע קל לנו יותר להסביר לילדים שלנו על בריאת העולם ועל היכחדות הדינוזאורים ולעומת זאת קשה יותר לדבר איתם על כסף? סביר להניח משום שהורים רבים חושבים שהילדים שלהם קטנים מדי וממילא לא יבינו את הערך והמשמעות של הכסף. הורים אחרים חושבים שזה לא מעניין ילדים ושאין צורך להטריד אותם בנושא של "גדולים" כי את זה עוד יהיה להם כל החיים.

 

 

אבל, החברה בה אנו מגדלים את ילדינו כיום היא חברת שפע, חברה צרכנית וחומרנית, ולכן יש חשיבות עליונה להקנות לילדים שלנו ערכים ומיומנויות הקשורים בכסף וזאת החל מגיל צעיר.ילדים לא תמיד מבינים את הקשר בין עבודה, משכורת, חשבון בנק, כרטיס אשראי, כספומט וכסף, אבל ניתן ללמד אותם את הקשר שבין מה שרוצים לבין מה שאפשר. בהמשך ניתן יהיה לחבר את זה לקשר שבין הכנסות לבין הוצאות.

 

לא חייבים ללכת לשוק. אפשר גם במשחק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא חייבים ללכת לשוק. אפשר גם במשחק(צילום: shutterstock)

אז איך מתחילים?

 

ילדים קטנים

חשוב לדבר עם הילדים כבר מגיל צעיר על אילוצים תקציביים וסדרי עדיפויות. על ההסברים להיות מותאמים לגיל וליכולת ההבנה של הילד. למשל: ביציאה לקניון תנו לילד תקציב מטבעות ולמדו אותם שעם 10 מטבעות של שקל אפשר לעלות רק על הסוס ועל האווירון ואז כל המטבעות אוזלות. באופן זה נעביר להם את המסר שהתקציב מוגבל.

 

למדו את הילד על בחירה בתקציב של עשרה שקלים הוא יכול לבחור אם להתנדנד על שני מתקנים או להתנדנד רק על מתקן אחד ולאכול גלידה. באופן זה נלמד אותם לעשות שיקול דעת וסדר עדיפויות תחת אילוצי תקציב.

 

לילדים צעירים נחמד לתת קופת חיסכון. אפשר לקנות קופת עץ או קופסת קרטון וביחד לקשט ולעטר וליצור חוויה של כיף סביב הכנסת הקופה לחייו. הקופה מאפשרת ללמד את הילד את משמעות החיסכון ודחיית סיפוקים: כדי לקנות משהו יקר בעתיד עלי לדחות סיפוקים ולחסוך בהווה.

 

למדו את הילד לספור מטבעות ושטרות – שיכיר אותם ויזהה אותם.

 

ילדים בוגרים

ניתן להשתמש בכלי חשוב - דמי הכיס. דאגו לתת סכום קבוע בזמן קבוע. דמי הכיס מהווים עבור הילד משאב מוגבל שדרכו הוא מבין את משמעות ערך הכסף. הוא יבין שאם הוא קונה גלידה הוא צריך לוותר על פלאפל, ואם בזבז את כל כספו ברגע שקבל אותו, הוא צריך לחכות עד להקצאה הבאה. מתוך הניסיון הזה הוא ישאל את עצמו מה כדא ילקנות? אולי כדאי לחכות לשבוע הבא כשיהיה לו יותרכסף, או שהאם כדאי לקנות משהו קטן עכשיו או לחסוך למשהו יותר גדול.

 

כמובן שיהיו ילדים שלא יקנו אלא רק יחסכו, אך רוב הילדים יתחילו בכך שיבזבזו באופן מיידי את הכסף שקיבלו כבר ביום הראשון. עם הזמן, מתוך החוויה המוחשית של תחושת המחסור, הילדים יבינו את משמעותה כסף ועל כן יתחילו להשתמש בכסף בתבונה. דאגו לעדכן את הסכום אחת לתקופה כשיוקר המחיה עלה, כשילדים גדלו, כשהצרכים השתנו, או אם המצב הכלכלי השתנה. חשוב לזכור שהילדים הם המחליטים על מה להוציא את דמי הכיס שלהם ועלינו לכבד את החלטותיהם, גם אם לדעתנו הם שוגים. החוויה של החלטה כלכליתש גויה תהיה הלמידה החשובה ביותר לגבי הבנת הערך של הכסף.

 

ילדים בוגרים יותר ניתן לשתף בהחלטות משפחתיות הקשורות בתעדוף, למשל: אם נעדיף לצאת לנופש משפחתי או לקנות מחשב חדש לבית? כשאנחנו ההורים משתפים את הילדים בשיח הכלכלי בבית, קיים סיכוי גדול יותר שהילדים ילמדו מגיל צעיר על משמעות הכסף בחייהם וגם ידעו ליישם זאת בחייהם כבוגרים.

מעבר לכך, שיתוף שהורים יוזמים מחזק את התקשורת בבית והילדים מרגישים שהם חשובים ומשמעותיים, שההורים סומכים עליהם, שהם נבונים ושדעתם נחשבת בעינינו.

 

למדו את הילד להשוות מחירים - לבדוק בחנות נוספת כמה עולה אותו מוצר, ולא לקנות בחנות הראשונה שנכנסים אליה.

 

בני נוער

עם ילדים גדולים אפשר לנהל דיון בו הם יציגו את הצרכים שלהם וישתפו בציפיות שלהם לגבי דמי הכיס. גובה דמי הכיס הוא החלטה הורית הלוקחת בחשבון את התקציב המשפחתי - כמה ההורים יכולים ורוצים לתת, למה מיועדים דמי הכיס, מספר הילדים במשפחה, גילאי הילדים, צורכי הילדים, מהו גובה דמי הכיס הריאלי בסביבה בה הם גרים וכד'.

 

דמי כיס לבני הנוער מאפשרים לנו ללמד אותם את המשמעות של הלוואה – צריכה בהווה על חשבון הכנסה בעתיד. אם הילד רוצה לקנות משחק יקר ולא כל הכסף עומד לרשותו אנו יכולים לתת לו הלוואה ולערוך לוח סילוקין שיסדיר את החזרת ההלוואה דרך קיזוז קבוע של דמי הכיס. כך ילמד מנסיונו מתי לחסוך ואז לקנות ומתי כדאי לקנות בעזרת הלוואה ולהצטמצם בעתיד.

 

"סליחה, כמה עולה תפוח?" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"סליחה, כמה עולה תפוח?"(צילום: shutterstock)

 

ממה כדאי להימנע?

חשוב להתייחס ברצינות לדמי הכיס ולא לרחם על ילדים ש"בזבזו" בפזיזות את דמי הכיס שלהם ולתת להם הלוואות גישור. כשנעמוד בהחלטה בעקביות הרעיון של דמי הכיס יוטמע וישיג את מטרותיו.

 

חשוב לזכור שהילדים הם המחליטים על מה להוציא את דמי הכיס שלהם ועלינו לאפשר זאת כדי לא להחמיץ את החוויה של החלטה כלכלית שגויה אשר ממנה תצמח הלמידה המשמעותית ביותר. מכאן תהיה הלמידה החשובה ביותר לגבי הבנת הערך של הכסף!!!

 

מפתיע לגלות כמה ילדים לומדים מניסיונם האישי סביב הכסף שלהם, כך הם לומדים דברים שאי אפשר ללמד אותם דרך תיאוריות, סיפורים וניסיון חיינו.

 

  • איילת אפשטיין , יועצת ב"קול להורה ", קו הייעוץ של ויצו להורים לילדים גיל הרך 6968*, בעלת תואר שני בלימודי משפחה, מדריכת הורים מוסמכת מטעם מכון אדלר ובעלת תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות 

 

משחקים בשוק

המשחק הבא הוא פשוט להכנה ומשתף את הילדים לאורך כל הדרך, לוקחים מרכיבים מהמטבח, מציירים את הכסף - אחרי שמחליטים כמה כסף יש לכל אחד - מקימים דוכן שוק בבית בעזרת אמצעים פשוטים כמו שולחן, כמה קופסאות פלסטיק שבהן מניחים את התוצרת למכירה - ירקות, פירות, גבינה וכדומה - ומתחילים לשחק. המטרה היא לתת לילדים את החופש להחליט מה הם רוצים לקנות, וללמוד שלא כל דבר אפשר לרכוש, שלכל דבר יש מחיר ושכסף זה משהו שנגמר.

 

לומדים על כסף ומשא ומתן דרך משחק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לומדים על כסף ומשא ומתן דרך משחק(צילום: shutterstock)

 

כדאי להתחיל את המשחק בהחלטה מה מוכרים בדוכן בשוק, כמה דוכנים מתוכננים - אפשר להזמין כמה ילדים למשחק אחה"צ וליצור כמה דוכנים - ואז ניתן להנחותם מבחינת התמחור. אפשר וכדאי להסביר שלכל דבר יש מחיר שונה שלרוב מתבסס על נתונים שונים. למשל, עגבניות - צריך לזרוע זרעים, להשקות, לדשן, לטפח, לקטוף ולהעביר לחנויות - דברים שעולים כסף לחקלאי שגם צריך להרוויח. תנו להם להחליט כמה כסף כל עגבניה עולה (בלי להסתבך עם משקלים) או המליצו להם על מחיר.

 

בהמשך, הסבירו להם שכסף מגיע בצורות ובגדלים שונים והחליטו כמה שטרות וכמה מטבעות תייצרו יחד. את הכסף אפשר להכין מניירות שייצבעו בצעים שונים וייחתכו לגודל שטרות ולעיגולים עבור המטבעות.

 

לרשותו של כל ילד יעמוד אותו סכום כסף ורשימת קניות של מה שהוא רוצה לקנות, במהלך הקניות הילדים יכולים להחליט שהם רוצים לקנות דברים נוספים, אך לשם כך יצטרכו לעשות את החשבון המתאים, ואם יש צורך, לוותר על דברים אחרים.

"רק היום!". משחקים בשוק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"רק היום!". משחקים בשוק(צילום: shutterstock)


פורסם לראשונה 30/01/2014 11:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למידה תוך כדי משחק
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
בין חסכנות לפזרנות
צילום: shutterstock
מומלצים