שתף קטע נבחר

קרי: ביטחון ישראל - אשליה, החרם בפתח

מזכיר המדינה האמריקני באזהרה חריפה בוועידת הביטחון במינכן: "יש כרגע שגשוג וביטחון רגעי בישראל, אבל זו אשליה. כל זה ישתנה אם השיחות עם הפלסטינים ייכשלו - הסיכונים לישראל גבוהים מאוד". הוא שב והתריע: "אנשים מדברים על חרם על ישראל. זה יחריף במקרה של כישלון"

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר בצהריים (שבת) בוועידת הביטחון במינכן, גרמניה, כי כישלון המשא ומתן לשלום בין ישראל לפלסטינים אינו אופציה, וכי כל הגורמים צריכים להבהיר שהאלטרנטיבות להסכם שכזה אינן קבילות. עם זאת הוא הודה כי לנוכח המצב הסבוך במזרח התיכון, אין להוציא מכלל אפשרות אי השגת הסדר.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

קרי התריע כי הסטטוס קוו בין ישראל לפלסטינים לא יכול להימשך. "יש כרגע שגשוג וביטחון רגעיים בישראל, אבל זו אשליה. כל זה ישתנה אם השיחות ייכשלו. הסיכונים גבוהים מאוד עבור ישראל. מה תהיה תגובת האכזבה של הפלסטינים והערבים? האם נראה יותר קיצוניות? אלימות? מה כישלון השיחות יסמן לגבי יכולתה של ישראל להישאר מה שהיא כיום - מדינה דמוקרטית ויהודית? במסגרת מבנה דו-לאומי אנשים ידרשו את זכויותיהם המלאות. ישנה מערכה הולכת וגוברת של דה-לגיטימציה נגד ישראל. אנשים מדברים על חרם. זה יחריף במקרה של כישלון. לכולנו יש עניין חזק מאוד בפתרון הסכסוך הזה". 

מאזינים לקרי, שהחמיא לנתניהו - וגם ללבני: "היא הייתה יוצאת מהכלל" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאזינים לקרי, שהחמיא לנתניהו - וגם ללבני: "היא הייתה יוצאת מהכלל"(צילום: רויטרס)

קרי הביע הערכה לראש הממשלה בנימין נתניהו ולראש צוות המשא ומתן הישראלי, שרת המשפטים ציפי לבני. "נתניהו קיבל החלטות קשות מאוד לקדם את הנושא", הדגיש קרי מבלי לפרט, "וציפי לבני הייתה יוצאת מהכלל". הוא התייחס במרומז לביקורת שמתח עליו שר הביטחון משה (בוגי) יעלון: "אני מופתע מדיווחים שהגיעו בתקשורת, שדיברו על אובססיה או גישה פנטית להשגת פתרון מצדנו. אנחנו עובדים קשה. אני מוכן לקחת סיכונים, אבל אני לא אתלה את עצמי כאן בהערכה על סיכויי ההצלחה. אני לא אדבר על אופטימיות אלא על מחויבות. אני והנשיא אובמה מחויבים באופן מלא לעניין, כי אנחנו חושבים שהסכם כזה הוא מפתח לשנות את כל המזרח התיכון".

 

קרי אמר כי הוא אופטימי לגבי השגת שלום וכי לא מדובר במלחמה חסרת סיכוי. "אנחנו חייבים לומר שאלטרנטיבות להצלחת המשא ומתן אינן מקובלות על איש, כישלון אינו אופציה, אם כי הדינמיקה בשטח מעלה גם את האפשרות הזו", אמר קרי. "עלינו לפעול יחדיו, כדי להביא את הצדדים להתחיל להאמין בהזדמנות לשלום הניתנת להשגה". קרי נמנע מלהתייחס לתוכן השיחות בין ישראל לפלסטינים ולמידע הרב שהתפרסם בנוגע לכך בימים האחרונים בכלי תקשורת בארה"ב. 

קרי. עקץ את יעלון על ההערות "אובססיבי ומשיחי" (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
קרי. עקץ את יעלון על ההערות "אובססיבי ומשיחי"(צילום: Getty Images)

 

לפני מפגש הקוורטט בשולי ועידת הביטחון במינכן נועדה השרה ציפי לבני עם טוני בלייר, השליח המיוחד של הגוף הבינלאומי לענייני המזרח התיכון. גורם מדיני במינכן העריך כי לא צפוי שהקוורטט יפרסם הודעה מיוחדת בעניין המשא ומתן המדיני. עם זאת, מזכיר המדינה האמריקני יבקש מהאירופאים ומהרוסים לא לאפשר לפלסטינים להתחמק מקבלת הכרעות, לעזוב את שולחן המשא ומתן ולפנות לנקיטת צעדים חד-צדדיים, כמו פנייה לאו"ם. להערכת הגורם, קרי נהנה מגיבוי של הרוסים והאירופאים.

 

גם שר ההגנה האמריקני, צ'אק הייגל, שהופיע לצדו של קרי בוועידת מינכן, העניק גיבוי מלא למאמצי קרי להגיע להסדר בין ישראל לפלסטינים. זאת לנוכח דיווחים בתקשורת שלפיהם הנשיא אובמה אינו מאמין בסיכויי התיווך של קרי וכי בממשל האמריקני קיימת ביקורת רבה על דרך התנהלותו של מזכיר המדינה.

 

השר נפתלי בנט מתח ביקורת חריפה על קרי: "אני רוצה להבהיר לכל נותני העצות: עוד לא נולד העם שיוותר על ארצו בגלל איומים כלכליים, גם לא אנחנו. רק ביטחון יביא יציבות כלכלית, לא מדינת טרור ליד נתב"ג. אנחנו מצפים מידידותינו בעולם לעמוד לצדנו, מול ניסיונות החרם האנטישמי נגד ישראל, ולא להיות השופר שלהם. כך או כך, ידענו בעבר ונדע גם כיום להישאר חזקים".

 

עריקאת דיבר על יהושע בן נון

חברי המשלחת הישראלית הגדולה לוועידת הביטחון במינכן נדהמו אמש, כאשר חבר הצוות הפלסטיני למשא ומתן עם ישראל, סאיב עריקאת, הטיח בלבני שהוא ובני משפחתו כנענים וגרו ביריחו 3,000 שנה לפני שהגיעו לעיר בני ישראל בהנהגת יהושע בן נון. במהלך דיון על תהליך השלום במזרח התיכון שבו השתתפו השניים, החל עריקאת לדבר על הנרטיבים ההיסטוריים השונים של שני הצדדים, הישראלי והפלסטיני, וטען שהפלסטינים והוא כנציגם הם למעשה צאצאיהם של הכנענים ולכן יש להם יותר זכויות על אדמות פלסטין מאשר ליהודים. לבני השיבה שישראל והפלסטינים לא צריכים לשאול איזה נרטיב צודק יותר, אלא איך בונים עתיד. "אני לא מסתכלת על הסדר לשלום בצורה רומנטית. הציניות מסוכנת לא פחות מהנאיביות. ישראל רוצה בשלום כי זה אינטרס שלה". 

  

בשלב אחר של הדיון האשים עריקאת את הישראלים שהם פרנואידים. "איש אינו רודף אחריכם", אמר הנושא ונותן הפלסטיני בהתייחסו לדרישות ישראל בענייני ביטחון. השרה לבני השיבה לדבריו בפירוט אירועי התקיפה שאירעו בחודשים האחרונים מהצד הפלסטיני. 

לבני ועריקאת בפתיחת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לבני ועריקאת בפתיחת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים(צילום: רויטרס)

 

במהלך הדיון הסגור, שבניגוד לשאר אירועי הוועידה לא הועבר בשידור ישיר לצופים מחוץ לאולם הוועידה, פנו ישירות שני נציגים ערבים בכירים ממדינות שאינן מקיימות קשרים דיפלומטיים עם ישראל לשרה לבני. שר החוץ הלובי, מוחמד עבד אל-עזיז, הביע בפני לבני ביקורת על המשך בנייה בהתנחלויות והדגיש את הצורך לערב את הליגה הערבית במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.

 

הנסיך הסעודי טורקי אל-פייסל בן עבד אל-עזיז, לשעבר שגריר ארצו בוושינגטון וראש המודיעין הסעודי, שיבח את לבני על עמדותיה, אך שאל

אותה מדוע ישראל אינה מאמצת את יוזמת השלום הסעודית. הנסיך הסעודי, הממלא עדיין תפקיד חשוב בריאד, דרש גם תשובה מעריקאת על השאלה לאילו סיכומים הגיעו הפלסטינים עם ישראל בעניין הפליטים בשיחות טאבה, שהתנהלו לאחר פרוץ האינתיפאדה השנייה. עריקאת התחמק מלהשיב לשאלה.

 

לפני כמה שנים נמנע הנסיך טורקי אל-פייסל להשתתף בדיון פומבי בוועידה לצדו של סגן שר החוץ דאז דני אילון. אילון פנה אל הנסיך שישב בקהל וקרא לו ללחוץ את ידו לפני כל המשתתפים. הנסיך הנבוך נענה ליוזמה בלית ברירה.

 

בוועידת מינכן משתתפים גם שר הביטחון משה יעלון, שיישא דברים מחר לאחר שר החוץ האיראני, וכן היועץ לביטחון לאומי, יוסי כהן.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Images
ג'ון קרי. ישראל לא יכולה להישאר מה שהיא היום
צילום: Getty Images
מומלצים