שתף קטע נבחר
 

אורחים זה שמחה

שבת בבוקר והגיסה מצלצלת בדלת עם 7 ילדיה? אורלי פלאי ברונשטיין ועינת אביטל מבקשות מכם לקחת נשימה עמוקה ומגישות בספרן החדש 100 פתרונות קלים ויפהפיים לאירוח ספונטני. טעימה בת 5 מתכונים עם לחמניות יוגורט בלקניות, עוגות קאפקייק, סביח שהאורחים מכינים ועוד

לא כל אירוח מתוכנן מראש ולא תמיד יש סיבה למסיבה. אבל לפעמים, בלי לחשוב פעמיים, מחליטים לארח פתאום בבית, נניח שתי משפחות עם אפס זמן תכנון מראש.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

 

הגישה שלנו לאירוח, ולא משנה אם הוא ספונטני או מתכונן, היא לקחת אותו בקלות, להתרכז במאכל אחד אהוב ונחשק, שסביבו בונים את הארוחה כולה. זה יכול להיות משהו שקונים מוכן, שרק אופים בבית או שמכינים מאפס. לגישה הזו יש כמה יתרונות: מצד אחד מרכיבי המנה יוצרים עושר וצבעוניות על השולחן, ומצד שני האורחים (שמכינים לעצמם) והמארחים (שמתאמצים קצת פחות), נהנים מחוויה אינטראקטיבית שמשמחת את כולם. והילדים? הם הכי אוהבים את זה.

 

פעם זה היה עובד יופי עם בורקס . בהמשך השתכללנו והגשנו ג'חנון חם ושחום ישר מהתנור, אבל זה כבר נהיה שחוק ומשעמם (וזה עוד לפני שדיברנו על כמה שזה משמין).

עכשיו אנחנו אוהבות לארח סביב סביח בשבת בבוקר: מחממים פיתות קטנות, שולחים פרוסות חציל מתובלות לתנור, מערבבים טחינה עם שום ולימון, שולפים צנצנת סחוג (וגם עמבה למי שבעניין), קוצצים סלט ותוך שעה מעמידים דוכן סביח באמצע הסלון. ומה עם הילדים, אתם שואלים את עצמכם? מניסיון שלנו הם אוכלים סביח בלי חציל, ונהנים מערמה של פנקייק עם כל מיני תוספות לקינוח.

 

 (צילום: דניה וינר)
(צילום: דניה וינר)

 

בארוחות עם חברים (ובעיקר בלי ילדים), אנחנו מרשות לעצמנו ללכת על הקצה. להוציא לפועל מתכונים ספוגים בזיכרונות כמו ארוחת תאלי הודית, להוסיף המון צ'ילי לסשימי אבוקדו וכשמתחשק לנו לפנק - אפילו לשחזר את המנה מהטיול האחרון בפריז, גם אם זה אומר להצטייד בחומר גלם יקר. כי זה כיף להשקיע בשביל מי שיודעים להעריך את ההשקעה.

 

לפני שמתחילים: טיפ לאירוח

יש מי שמחזיקים מעצמם טירונים בענייני אירוח או צעירים שעד עכשיו היו רק בצד של המוזמנים. לכל מי שמארחים בפעם הראשונה אנחנו אומרות: תתחילו עם קלף מנצח ביד. לכו על אירוח מתוק, קליל ובלתי מחייב. הזמינו לאחר הצהריים עם עוגה, עוגיות ועוד איזה נשנוש כמו פופקורן מתוק. אחרי שתצברו ביטחון בכישורי האירוח תמשיכו עם ארוחת בוקר.

 

לחמניות יוגורט

לא ייאמן מה סינרגיה בין שלושה מרכיבים יכולה להניב. לחמניות נפלאות, בסגנון סקונס, שהכי טעים לאכול סמוך לאפייה. ביום המחרת אובד הקסם והן יזדקקו לחימום או קלייה.

 

המרכיבים ל-12 לחמניות גדולות או 24 קטנות:  

420 גרם (3 כוסות) קמח תופח

2 כפיות מלח

3 גביעים (200 גרם כל אחד) יוגורט טבעי

 

אופן ההכנה:

  1. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. מערבבים את הקמח והמלח בקערה, יוצרים גומה, יוצקים לתוכה את היוגורט ובעזרת כף עץ מערבבים עד שהקמח נבלע ביוגורט ומתקבל בצק.
  3. יוצרים מהבצק כדורים אחידים בידיים רטובות ומניחים בתבנית.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-220 מעלות במשך 12-15 דקות עד לקבלת לחמניות תפוחות וזהובות.

 

 (צילום: דניה וינר)
(צילום: דניה וינר)

 

סביח

אצלנו הסביח הוא אוכל של החבר'ה. כל אחד בוחר מה להכניס לפיתה שלו, והעיסוק המשותף יוצר אינטראקציה מעניינת בין האורחים. במעט השקעה מצליחים ליצור עושר גדול על השולחן, ולפתוח דוכן ביתי של אחד ממאכלי הרחוב האהובים ביותר עלינו ועל החברים.

 

טיפ עיצוב: מניחים את הפיתות בשקיות הנייר וכל אורח מוזמן להכין לעצמו סביח אישי.

 

גיוון:

במקור, במקום לאפות את פרוסות החצילים מטגנים אותם בשמן חצי עמוק, אחרי שממליחים, משהים חצי שעה ומייבשים את הנוזלים.

 

המרכיבים ל-10 מנות:

2 חצילים עם הקליפה, פרוסים לרוחב בעובי 1 ס"מ

1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית

מלח גס

 

לטחינה ירוקה:

1/2 צרור פטרוזיליה

1 שן שום

1/2 כוס (120 מ"ל) טחינה גולמית

2 כפות מיץ לימון סחוט טרי

1/2-1/3 כוס (80-120 מ"ל) מים

מלח

 

להגשה:

3 עגבניות מגוררות

1 בצל סגול, פרוס דק

1/2 כוס עלי פטרוזיליה

10 ביצים קשות, פרוסות

מלח ופלפל שחור

20 פיתות קטנות - אפשר גם מחיטה מלאה

צנצנת עמבה - לא חובה

צנצנת סחוג - לא חובה

 

אופן ההכנה: 

  1. אופים את החצילים: מניחים את פרוסות החצילים בשתי תבנית מרופדות בנייר אפייה.
  2. מברישים בשמן זית משני הצדדים וממליחים. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 20 דקות מכל צד עד להזהבה וריכוך.
  3. מכינים טחינה ירוקה: קוצצים את הפטרוזיליה והשום במעבד במזון למחית ירוקה. מוסיפים את הטחינה, מיץ הלימון, המלח והפלפל. מזליפים את המים בהדרגה תוך כדי ערבול עד שמתקבלת טחינה במרקם החביב עליכם.
  4. מגישים: מסדרים את המרכיבים השונים בכלי הגשה לצד הפיתות וכל אחד ממלא את הפיתה שלו לפי טעמו.

 

 (צילום: דניה וינר)
(צילום: דניה וינר)

 

סלט ירקרק

את הסלט הזה אנחנו אוהבות במיוחד, יש בו חגיגה של טעמים עזים - סלרי, רוקפור, רוקט וחרדל. מסוג הסלטים הבלתי נשכחים.

 

גיוון:

מוותרים על הגבינה ומחליפים את הדבש בסילאן או מייפל.

 

המרכיבים ל-8 מנות:

2 תפוחים ירוקים (מסוג גרני סמית), חתוכים לגודל בינוני

גבעולי סלרי אמריקאי, פרוסים דק

3 מלפפונים, חתוכים לקוביות בגודל בינוני

צרור עלי רוקט או עלים מ 1/2 חסה עגולה, קצוצים גס

1/2 כוס אגוזי פקאן, קצוצים גס

100 גרם גבינה כחולה (רוקפור או גורגונזולה) מפוררת - לא חובה

 

לרוטב:

60 מ"ל (1/4 כוס) שמן

60 מ"ל (1/4 כוס) מיץ לימון סחוט טרי

1 כף מיונז

1 כף דבש

1 כפית חרדל דיז'ון (חלק או גרגרים)

מלח ופלפל שחור

 

אופן ההכנה: 

  1. מערבבים את חומרי הרוטב בצנצנת. טועמים ומתקנים תיבול.
  2. מערבבים את חומרי הסלט בקערה.
  3. סמוך להגשה מערבבים את הסלט עם הרוטב ומגישים מיד.

 

 (צילום: דניה וינר) (צילום: דניה וינר)
(צילום: דניה וינר)

 

פאטוש פלפלים

סלט ססגוני, שאפשר להכין כל השנה ולכל ארוחה. החיבור של פלפלים, החומץ הבלסמי והגבינה הבולגרית, ביחד עם הקראנצ'יות של פירורי הלחם, יוצרים חגיגה ים תיכונית בפה. 

 

גיוון:

לסלט קפרזה פלפלים מחליפים את הפטרוזיליה בעלי בזיליקום ואת הבולגרית במוצרלה טרייה. 

 

המרכיבים ל-8 מנות:

2 פלפלים אדומים, חתוכים לקוביות גדולות

2 פלפלים צהובים, או כתומים חתוכים לקוביות גדולות

2 פלפלים ירוקים, חתוכים לקוביות גדולות

1 פלפל חריף, פרוס לטבעות דקות - לא חובה

1 בצל סגול, חתוך לקוביות גדולות

1/2 כוס זיתים שחורים מגולענים (קלמטה או טאסוס)

צרור פטרוזיליה או כוסברה, קצוצים גס

150 גרם גבינה בולגרית או פטה, חתוכה לקוביות

 

לרוטב:

60 מ"ל (1/4 כוס) שמן זית

2 כפות חומץ בלסמי

1 כף סוכר חום

 

לפירורי לחם מוזהבים ומתובלים:

3 כפות שמן זית

1/2 כוס פירורי לחם (עדיף מסוג פנקו)

2 שיני שום כתושות

2 כפות פטרוזיליה קצוצה

מלח ופלפל שחור

 

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את פירורי הלחם: מחממים שמן זית במחבת, מוסיפים את שאר החומרים ומזהיבים 2-3 דקות תוך כדי ערבוב. מצננים ומערבבים את חומרי הרוטב בצנצנת. מערבבים את הפלפלים החתוכים עם יתר חומרי הסלט בקערה.
  2. סמוך להגשה מערבבים את הסלט עם הרוטב, מפזרים מעל את פירורי הלחם המוזהבים ומגישים מיד.

 

 (צילום: דניה וינר)
(צילום: דניה וינר)

 

קאפקייק יוגורט עם נוטלה וחלבה

עוגה נימוחה וטעימה שאוכלים לצד הקפה ומכינים מדברים שיש בכל בית. לבסיס המוצלח של הבלילה אפשר לשדך מליות בטעמים שונים, למשל קונפיטורה של תות או תערובת של סוכר חום, קינמון ואגוזים.

 

 (צילום: דניה וינר)
(צילום: דניה וינר)

 

גיוון: אם אין יוגורט מחליפים אותו ברוויון, שמנת חמוצה, אשל או לבן. אפשר גם להחליף את היוגורט במיץ תפוזים ואת הנוטלה בממרח שוקולד פרווה.

 

המרכיבים לתבנית שקעים או 12 כלי אלומיניום חד פעמיים:

1.5 כוסות (210 גרם) קמח

1 כפית אבקת אפייה

2/3 כוס (130 גרם) סוכר

1 שקית סוכר וניל

2 ביצים

1/3 כוס (80 מ"ל) שמן

2 גביעים (200 גרם כל אחד) יוגורט טבעי

 

למלית:

100 גרם שערות חלבה או חלבה מפוררת

כ-1/2 כוס נוטלה

 

לציפוי שוקולד:

4 כפות נוטלה

1/4 כוס (60 מ"ל) שמנת מתוקה

 

לקישוט:

12 חצאי תותים - לא חובה

 

אופן ההכנה: 

  1. מרפדים את השקעים בעטרות נייר או משמנים היטב.
  2. מערבבים קמח, אבקת אפייה, סוכר וסוכר וניל בקערה גדולה. בקערה שנייה מערבבים את הביצים, השמן והיוגורט. מוסיפים את תערובת היוגורט לקערת היבשים ומערבבים כמה שפחות (רק עד שלא רואים יותר קמח). אם יש גושים בבלילה לא להתרגש, זה בסדר.
  3. יוצקים חצי מכמות הבלילה עד לחצי מנפח השקעים, ומוסיפים לכל שקע כפית נוטלה וקומץ שערות חלבה. יוצקים את שאר הבלילה, מערבבים מעט ומעטרים בקומץ שערות חלבה.
  4. אופים 25 דקות בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות, או עד שקיסם שננעץ בקאפקייק יוצא יבש עם פירורים לחים.
  5. מכינים את הציפוי: מערבבים נוטלה עם שמנת מתוקה למרקם קרמי. מורחים על כיפות הקאפקייק ומקשטים בחצי תות.

 

אורלי פלאי-בורנשטיין ועינת אביטל (צילום: דניה וינר)
אורלי פלאי-בורנשטיין ועינת אביטל(צילום: דניה וינר)

 

 

  • סגנון: אוריה גבע

 

  • "שמחות קטנות" מאת אורלי פלאי-ברונשטיין ועינת אביטל. 221 עמודים. 98 שקלים. הוצאת מודן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניה וינר
לאירוח המושלם. קאפקייק יוגורט עם נוטלה וחלבה
צילום: דניה וינר
צילום: דניה וינר
שמחות קטנות. ספר המתכונים החדש של אורלי פלאי-ברונשטיין ועינת אביטל
צילום: דניה וינר
מומלצים