שתף קטע נבחר

בזכות בריכת קירור: פחות נפגעים במרתון ת"א

כלקח מפטירתו של רץ המרתון בשנה שעברה, הוקדם המירוץ המסורתי בתל אביב וכן הוצבה בריכת קירור מיוחדת במאהל המיון, כדי לצנן את הנפגעים ממכת חום. 85 רצים נזקקו לטיפול רפואי השנה, וחייו של אדם בן 46 ניצלו בזכות הבריכה

חידושי המרתון שמנעו נפגעים: הטמפרטורות היו נמוכות בהרבה מהשנה שעברה, ומרתון תל אביב הסתיים הפעם ללא נפגעים קשה - במידה רבה בזכות בריכה מיוחדת שהוצבה בשטח.

 

במאהל המיון הקדמי, שהוקם בשיתוף בית החולים איכילוב ומד"א, הוצבה בריכת קור מיוחדת שמטרתה לקרר במהירות את הרצים הסובלים ממכת חום.

 

 

85 רצים הגיעו לאוהל לקבל טיפול רפואי, ו-23 בני אדם פונו לבתי החולים איכילוב, שיבא, וולפסון ובילינסון. תשעה מהנפגעים הוגדרו במצב בינוני והשאר קל.

 

מבין הנפגעים בינוני, דווח תחילה על אדם בן 46 הנמצא במצב קשה מאוד ובסכנת חיים, אך בזכות הקירור באמבטיה חייו ניצלו והוא הוגדר בינוני בלבד. "אילו הוא לא היה מקורר באופן מהיר, חייו היו נתונים בסכנה", מבהיר פרופ' פיני הלפרין, מנהל המיון באיכילוב שטיפל במקום לצד רופאים ואחיות ממחלקתו.

 

"השנה לא נזקקנו להעניק טיפול רפואי ברמת טיפול-נמרץ לאף אחד מהנפגעים", הוא מפרט. "כל אלו שסבלו ממכת חום משמעותית פונו לבתי החולים ובנוסף פונו נפגעים נוספים הן ממכת חום בינונית והן שהתעלפו או סבלו מחולשה או התייבשות. בסך הכל ההכנות הוכיחו את עצמן, אוהל המרפאה והעבודה המשותפת של מד"א ושל צוותי חדר המיון של איכילוב, שעובדים ביחד כבר שש שנים, הראתה שניתן לעשות את זה בצורה יעילה ביותר ומסודרת ואני מאוד מרוצה מהתוצאה".

 

"יישמנו לקחים מהשנים הקודמות", מסביר אודי גלבשטיין, המדריך הראשי של בית הספר לפרמדיקים של מד"א שהיה במקום. "חלק גדול מהנפגעים סבלו מחום גבוה של יותר מ-41 מעלות. הנפגע קשה הוכנס לתוך הבריכה המיוחדת שהוצבה לטובת הורדת חום גוף מהירה. זו הפעם הראשונה שמשתמשים בבריכה הזו במרתון בישראל וזה הוכיח את עצמו. גם חולים אחרים קוררו במהירות תוך רבע שעה, כפי שהגדרנו מראש, ובזכות זה נמנעה התופעה של חולים שנזקקו להנשמה ולהחייאה מלאה".

 

אף שהטמפרטורה הבוקר לא הייתה גבוהה, הגיעו לאוהל כאמור נפגעים רבים שסבלו ממכת חום. "מכת חום נגרמת מהפרת שיווי המשקל בין החום שהגוף מייצר לבין היכולת שלו לקרר את עצמו", מסביר גלבשטיין. "יש מצבים שבהם הגוף לא מצליח להתקרר בצורה מספיק מהירה, לכן אפשר לקבל מכת חום גם בתנאים כאלה, אפילו של 16 מעלות. בריצת מרתון של 42 קילומטר החום הוא מעמסה גדולה על הגוף".

 

בשנה שעברה נפטר איש הקבע רס"ר מיכאל מיכאלוביץ' כתוצאה מהחום הקשה ששרר במרתון. מלבדו, פונו לבתי החולים שלושה רצים כשהם מונשמים ובמצב קשה. בעקבות התוצאות העגומות משרד הבריאות הקים ועדה שהמליצה לאסור על קיום אירועים בטמפרטורות גבוהות.

 

לאור זאת, הוקדם בשבועיים מועד קיום המרתון, כך שהטמפרטורות היו נמוכות יותר. פעולה זו גרמה לכך שהיו פחות נפגעים במצב קשה, ואילו הבריכה שהוצבה במקום תרמה לכך שהנפגע קשה נותר בחיים.

 

מנכ"ל מד"א, רמ"ג אלי בין: "השנה היה לנו מרתון אופייני למדי עם מספר נפגעי מכת חום. בזכות ההתארגנות הטובה מראש לקירור באמצעות נוזלים קרים, קרח ובריכת מים קרים שהוצבה באוהל, הצלחנו לקרר את כולם בצורה מהירה וטובה. גם השנה הוכיחו כוחות מד"א כי היערכות נכונה ומסיבית של צוותי רפואה עם עשרות פראמדיקים וכלי רכב מותאמים לתנאי השטח, כגון אופנועים, טרקטורונים וסאגווי, מבטיחה טיפול יעיל ומהיר בנפגעים. אני שב ומדגיש בפני כל מי שלקח חלק במקצי המרתון השונים לעקוב אחר תחושותיו ומצבו הרפואי ולפנות מיידית למד"א בכל חשש לפגיעה".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות מד"א
להציל ממכת חום. בריכת הקירור
צילום: דוברות מד"א
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים