שתף קטע נבחר
 

בית בטבע: בונים עתיד ירוק

מה זו בנייה ירוקה, מה הקשר שלה לעתיד שלנו על כדור הארץ והאם דוד השמש שחוסך חשמל מספיק טוב? הקרן הקיימת לישראל פותחת היום בתחרות בנייה ירוקה כדי להגשים חזון - לגור ירוק בישראל

בשנים האחרונות הפך צמד המילים "בנייה ירוקה" לפופולארי בקרב חברות בנייה, אנשים שמחפשים לרכוש דירה או בית וכמובן בפי אנשי סביבה. אבל מה זה אומר לבנות ירוק? האם מספיק שיהיו חבלי כביסה שמאפשרים לוותר על המייבש? האם דוד שמש הוא חלק מבנייה ירוקה משום שהוא חוסך בצריכת חשמל?

 

על פני כדור הארץ חיים כ-7 מיליארד בני אדם ובשנים הקרובות יצמח המספר ל-10 מליארד, זה אומר ששטח המחייה שלנו יצטמצם, כמות המים לאדם תפחת וכמות האנרגיה שנצרוך תעלה באופן ישיר לכמות האנשים החיים על פני הכדור. בשנים האחרונות קיימת דאגה לעתיד המין האנושי על פני כדור הארץ, בהתחשב בחדשות הזורמות מכל מקום על התחממות גלובאלית, שינויי אקלים, עליית מפלס פני הים וכדומה.

 

המחשבה שבעוד עשר שנים לא יהיה לנו מספיק מקורות אנרגיה על מנת להתקיים, שלא לדבר על מזון שיספיק לכל בני האדם, מדליקה נורה אדומה ומכריחה אותנו לחשוב על פתרונות שיאפשרו לנו בצורה יומיומית ופשוטה "לעבוד" עם הסביבה וליצור תנאים לפיתוח בר-קיימא שיאפשר לנו להעניק לטבע על מנת שהוא ימשיך להעניק לנו.

 

 (הדמייה באדיבות  גלעד שיף אדריכלות) (הדמייה באדיבות  גלעד שיף אדריכלות)
(הדמייה באדיבות גלעד שיף אדריכלות)
 

 

זו משוואה פשוטה - אם אתם מתחשבים בסביבה, אתם מקבלים יותר, משמרים אנרגיה וזו ממשיכה לספק את הצרכים שלכם. הבנייה הירוקה היא נדבך חשוב בשמירה על איכות הסביבה משום שהיא מאפשרת את הסינרגיה הזו שדואגת להכל. אבל מה זה אומר? כשמגיעים לתכנן בית או בניין דירות צריך לחשוב על המכלול, החל מהשטח שבו בונים - ועלול לפגוע בסביבה או ביער הטבעי שנמצא במקום, ועד לאורח החיים של הדיירים - כלומר, איך ליצור מצב שבו לא צריך לחשוב או לעבוד קשה כדי ליצור סביבה תומכת לסביבה שלנו.

 

"בנייה ירוקה היא מכלול של דברים", אומר אפי שטנצלר, יו"ר קק"ל. "עלינו לקחת בחשבון את כל המשתנים מסביב, וכמובן לחשוב על העתיד". כיום, 30% מצריכת החשמל שייכת לבנייני מגורים ועסקים, בנייה ירוקה יכולה לעזור לצמצם את הצריכה ולמשל להשתמש בשמש, שהיא מקור אנרגיה אדיר שיכול לסייע לנו כמעט כל השנה, כדי לחסוך.

 

"תרבות ירוקה היא לא רק דוד שמש, היא הרבה מעבר לזה", מוסיף שטנצלר ומסביר שבהווה בו נוצר תהליך עיור מאסיבי צריך לקחת בחשבון את טביעת הרגל האקולוגית. "בבנייה אנחנו משתמשים בהמון אנרגיה והמחשבה לעתיד היא לתת קורת גג לבני האדם ובו בזמן לדאוג לסביבה שלנו".

 

ד"ר אור קרסין, חברת דירקטוריון ויושבת ראש הוועדה לפיתוח בר קיימא בקק"ל, מסבירה שלבנייה תפקיש חשוב במדינה. "בכל שנה נוסף שטח של כ-7 מיליון מ"ר המיועד לבנייה, ויותר מזה לשיפוצים". היכולת שלנו להשפיע על כמות האנרגיה הנצרכת מול זו שנחסכת היא משמעותית ויכולה להוביל למציאות שבה נצמצם, בהבט הפרטי, את חשבונות החשמל והמים שלנו משום שנשתמש באנרגיה שאינה מתכלה - הכל תלוי באופן הבנייה שלנו.

 

זה בידיים שלנו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זה בידיים שלנו(צילום: shutterstock)

 

היום (11.3) הכריזה קק"ל, בשיתוף המועצה לבנייה ירוקה, על תחרות בנייה ירוקה, תחרות אדריכלית פומבית שבסופה יבנו שני מבנים שישמשו כמרכזי הדגמה לבנייה ירוקה ויהיו פתוחים לקהל הרחב. מטרת התחרות להגביר את המודעות לבנייה ירוקה בקרב הציבור הישראלי, לאמן את ציבור האדריכלים והמתכננים בישראל בדרישות התקן החדש לבנייה ירוקה ולעורר חדשנות ירוקה בבניה בישראל.

 

"הבנייה היא סקטור בעל השפעות דרמטיות על איכות הסביבה", אומרת קרסין. "30% מן החשמל המיוצר בישראל נצרך על ידי אנשים בביתם, ולמעלה מ-30 אחוזים נוספים נצרכים על ידי מבני ציבור ומסחר. רובנו מבלים את מרבית שעות היממה במבנים, ומבנים קובעים למעשה את איכות חיינו. טביעת הרגל הסביבתית של מבנים היא עצומה, החל מתעשיית ייצור חומרי הגלם לבנייה, עבור דרך הטיפול בפסולת הבנייה וכלה בהפעלה היום יומית של המבנים, בצריכת החשמל והשימוש במים. לכן, בנייה ירוקה הפכה לנושא בעל חשיבות מהותית לקידום סדר יום ירוק בישראל".

 

"הקרן הקיימת לישראל החליטה לקדם תחרות ראשונה מסוגה לבנייה ירוקה בישראל, בה ניתן יהיה להמחיש לציבור כי בניה ירוקה, בראש ובראשונה יוצרת סביבה בריאה ואיכות חיים, ובנוסף אם היא מתוכננת ומבוצעת כהלכה היא יכולה גם להיות כדאית כלכלית", מסביר שטנצלר. "הציבור הרחב, מתכננים וקבלנים יוזמנו להכנס למבנים הזוכים ולקבל השראה והדרכה על אפשרויות שונות לבנות ירוק ולממש את החזון - לגור ירוק בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים