שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון: משאל העם בקרים חסר תוקף

רוסיה צפויה להטיל וטו בהצבעה היום. בינתיים במזרח אירופה חוששים שהשתלטות על קרים תגביר את שאיפות הרוסים בטריטוריות נוספות

מחר (יום א') צפוי להתקיים משאל העם בחצי האי קרים, שבו יכריעו תושביו אם השטח יסופח לרוסיה או יישאר בריבונות אוקראינה. במועצת הביטחון כבר גיבשו טיוטת החלטה, שבה מוצהר כי למשאל העם "אין כל תוקף" וכן דחקו במדינות ובארגונים בינלאומיים לא להכיר בתוצאות המשאל. כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס.

 

 

על הטיוטה יצביעו במועצת הביטחון של האו"ם כבר היום, וסביר מאוד להניח שרוסיה, חברה קבועה במועצה, תטיל וטו על תוצאות ההצבעה. רוסיה, שכוחותיה נוכחים בחצי האי, תומכת במשאל העם ומעוניינת בסיפוח האזור העתיר במשאבים לשטחה.

 

מועצת הביטחון אינה מתכוונת לתמוך במשאל העם, שכן הוא אינו נערך בגיבוי ממשלת אוקראינה. בהחלטה נכתב: "משאל העם הזה לא יכול להיות בסיס לשינוי כלשהו במעמד קרים". סגן שר החוץ של רוסיה גנאדי גטילוב אמר אתמול שהעמדה הזאת "אינה מתקבלת על הדעת". הוא הוסיף: "בטיוטה הזאת יש קריאה להתנגד לתוצאות המשאל, ועל כן אנו כמובן איננו יכולים לקבל זאת".

 

כמה דיפלומטים ממדינות המערב הביעו תקווה כי סין תימנע הפעם בהצבעה ולא תתמוך ברוסיה, כפי שעשתה עד כה בהחלטות שנוגעות לסוריה. בדיוני המועצה בנושא עד כה הודיעה סין כי היא תומכת בריבונות אוקראינה, אולם לא ברור אם בהצבעה עצמה תפעל נגד רוסיה.

 

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)

השיחות אתמול בין מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לעמיתו הרוסי סרגיי לברוב בנושא המשבר נכשלו. קרי אמר כי במהלך הפגישה, שארכה כשש שעות, הציג בפני עמיתו הרוסי שורת הצעות המכבדות את ריבונות אוקראינה וכן מתייחסות לחששות של רוסיה. אך לדבריו, "לברוב הבהיר שהנשיא פוטין לא יקבל החלטה בנושא עד להצבעה בראשון".

 

במזרח אירופה חוששים מ"משבר קרים" הבא

שר החוץ של רומניה, טיטוס קורלטין, אמר בריאיון לסוכנות AP: "קודם כול ישנו חשש שזוהי מעין תופעה מדבקת. ברומניה אנו מוטרדים מכך מאוד". בייחוד הם חוששים שלאחר השתלטות על קרים ישאף נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להשתלט גם על מולדובה, שם שוהים כוחות רוסים. זהו אחד מני כמה "עימותים בהקפאה" במזרח אירופה, שחצי האי קרים הצטרף לשורותיהם.

 

אזרחית רומניה מוניקה ניסטורסקו קראה למערב לעמוד לצד פוטין: "העולם צריך להפסיק לראות בו דרקון בלתי מנוצח". מעבר לגבול, במולדובה, חוששים מפלישת רוסיה: "הרוסים יכולים להשתלט על מולדובה תוך יום", אומר כומר מקומי, ויקטור קוטרוטה.

 

גם באסטוניה, בלטביה ובליטא חוששים מהצהרות של רוסיה בעבר שלפיהן עליה "להגן" על האוכלוסייה הרוסית בשטחן, אותה מילה שבה השתמש פוטין להצדקת הפלישה לקרים. תושבי המקום אינם מאמינים שהמערב ייחלץ לעזרתם. נשיאת ליטא, דליה גריבאוסקייט, הביעה דאגה עמוקה: "רוסיה היום מנסה לשכתב את הגבולות ביבשת".

 

פולין, שיש לה גבול משותף עם רוסיה וגם עם אוקראינה, כבר החלה לנקוט משנה זהירות. ראש הממשלה דונלד טוסק הזהיר כי אי יציבות באוקראינה עלול לגרום למדינתו לשדרג את נשקה. כמו כן , לבקשת פולין שלחה אליה ארה"ב 300 חיילים מחיל האוויר ו-12 מטוסי קרב מסוג F-16 לשם תרגיל. טוסק הבהיר: "כל מי שמאמין שכניעה יכולה להביא לשלום וליציבות, טועה".

 

עם זאת, יש מומחים הסבורים כי חששות מסוג זה הם מוגזמים: "אני בטוח לחלוטין שנאט"ו תסייע למדינות אלו. נאט"ו מתחזקת בזכות המשבר שאוקראינה", טוען מיקל קורן מהמכון ליחסים בינלאומיים בפראג.

 

תלות כלכלית מפחיתה גם היא את הסבירות לעימות חמוש בין רוסיה למערב. כלכלתה של רוסיה מתבססת לא מעט על גז טבעי שהיא מוכרת לאירופה בכל שנה. מדינות במערב אירופה וגם במזרחה זקוקות לה מבחינה זו, ועל כן אפשרויות המערב לנקיטת יד קשה נגדה מוגבלות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
חיילים בחצי האי קרים
צילום: MCT
מומלצים