שתף קטע נבחר

טורקיה בקלפיות: מבחן גדול לשלטון ארדואן

הבחירות לרשויות המקומיות היום הן אולי האתגר הגדול ביותר שאיתו התמודד ארדואן - משאל עם על הנהגתו. אם ינחל מפלה יחל מאבק כוחות במפלגתו, אם ינצח - ייתכן מבצע דיכוי נגד מתנגדיו

רק הצלחות ידע בעשור האחרון ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בקלפיות. אבל היום (א'), כשאזרחי טורקיה הולכים להצביע בבחירות לרשויות המקומיות, הוא מגיע ליום הבוחר חבול ושנוי במחלוקת, על רקע פרשת השחיתות שמטלטלת את השלטון שלו מחד, והצעדים החריפים שנקט מאידך כשהדיח מאות אנשי משטרה וחסם את הגישה לטוויטר וליוטיוב כדי למנוע הפצת "שקרים" עליו.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

לבחירות לרשויות המקומיות אין השפעה מיידית על אחיזתו של ארדואן בשלטון, אולם הן נתפשות כמשאל עם על שלטון ארדואן והמפלגה האיסלאמית שלו בטורקיה, מדינה בת 77 מיליון תושבים. בשבועות האחרונים חרש ארדואן את טורקיה לאורכה ולרוחבה בניסיון לגייס את תמיכת המחנה השמרני, החיוני מאוד להצלחתו בבחירות האלה.

 

"הם כולם בוגדים", אמר אתמול ארדואן על מתנגדיו במהלך עצרת באיסטנבול, הבירה הכלכלית של טורקיה. "תנו להם לעשות מה שהם רוצים. לכו מחר לקלפי ותלמדו אותם לקח. בואו ניתן להם סטירה עותמנית".

 

ארדואן הדיח כ-7,000 איש ממערכת המשפט ומהמשטרה מאז התפוצצות פרשת השוחד והפשיטות בבתי ובמשרדי מקורביו בדצמבר האחרון. במהלך הפשיטות הגיעו שוטרים לבתיהם של אנשי עסקים המקורבים לארדואן ולבניהם של שרים בממשלה. ארדואן מצדו טוען כי איש דת איסלאמי פופולרי בשם פתחוללה גולן, שהיה בעבר בן בריתו, השתמש בקשריו במשטרה ובהשפעתו הרבה במוקדי הכוח בטורקיה כדי לקדם ניסיון להפיל את הממשלה. גולן עצמו חי בגולה בארה"ב זה שנים, ומכחיש את ההאשמות.

 

המשקיעים מחכים לתוצאות

"מפלגת AK" של ארדואן, שעלתה לשלטון בשנת 2002 תוך שהיא מבטיחה להילחם בשחיתות שפשתה בטורקיה, מקווה לזכות היום בשיעור דומה או אפילו טוב יותר של תמיכה לעומת זה שלו זכתה בשנת 2009: 38.8% מהקולות. אם היא תזכה בפחות מ-36% מהקולות, תרחיש לא סביר, תהיה זו מכה קשה לארדואן והדבר יצית מאבק כוחות בתוך מפלגתו. מנגד יש החוששים שאם תזכה ליותר מ-45% מהקולות, הדבר יבשר על תקופה של סגירת חשבונות עם יריביו של ארדואן בפוליטיקה ובמוסדות המדינה.

 

ראש ממשלת טורקיה ארדואן. אם יתחזק, עשוי לנקוט יד קשה (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש ממשלת טורקיה ארדואן. אם יתחזק, עשוי לנקוט יד קשה(צילום: AP)
 

סינן אולגן, ראש מכון המחקר "אדאם" באיסטנבול, אמר כי התקווה שהבחירות היום יביאו ליציבות ויבהירו את המצב עלולה להתנפץ. "הגענו לשלב שבו האופוזיציה מאתגרת את הלגיטימיות של ארדואן לשלוט לא על בסיס התמיכה האלקטורלית או על בסיס אובדן תמיכה עממית, אלא על-ידי כך שהיא טוענת שהוא אינו כשיר וראוי עוד לשלוט עד שישיב באופן מלא על טענות השחיתות המופנות אליו. זה עידן חדש בטורקיה".

 

חוסר הוודאות גבה מחיר מהשוק הטורקי ומהלירה הטורקית, שאיבדה ארבעה אחוזים מערכה השנה. משקיעים רבים מטורקיה ומחוצה לה מחכים לתוצאות הבחירות כדי לקבל החלטות.

ארדואן על שלט חוצות לקראת הבחירות (צילום: AP) (צילום: AP)
ארדואן על שלט חוצות לקראת הבחירות(צילום: AP)
 

היריבה הראשית של מפלגתו של ארדואן היא "מפלגת העם הרפובליקני" (CHP), והיא מציירת את ארדואן כרודן מושחת שמוכן לאחוז במושכות בכל דרך אפשרית. אם המפלגה הזו תנצח בבחירות המקומיות באנקרה או באיסטנבול משמעות הדבר תהיה שהמפלגה יכולה לטעון להישג מסוים בבחירות המקומיות ככלל.

 

החשש: מבצע דיכוי אחרי הבחירות

ארדואן הקים את מפלגתו בשנת 2001 תוך שהוא מושך אליה לאומנים, אנשי כלכלה רפורמיסטים מהמרכז-ימין ושמרנים דתיים המהווים את בסיס כוחו. מאז ניצחונו בבחירות הכלליות ב-2011 החל ארדואן לפנות בהצהרותיו יותר ויותר לבסיס התמיכה הזה. "ארדואן הוא מנהיג חזק, הוא אינו מתכופף אל מול המכשולים", אמר אלייה, בן 42, שהשתתף בעצרת באיסטנבול. "עכשיו הוא נמצא תחת התקפה, המדינה נמצאת תחת התקפה".

מנהיג אופוזיציה בעצרת באיסטנבול (צילום: AP) (צילום: AP)
מנהיג אופוזיציה בעצרת באיסטנבול(צילום: AP)
 

שערוריית השחיתות קיבלה תפנית בעקבות פרסומים אנונימיים באינטרנט של הקלטות הקושרות לכאורה את ארדואן לשחיתות, מעשים שאותם הוא מכחיש. בהקלטה שפורסמה לפני ימים אחדים ושתיעדה פגישה של בכירים טורקים נשמעו ראש המודיעין, שר החוץ ומפקדי הצבא של

טורקיה דנים בהתערבות צבאית אפשרית בסוריה. גורם ממשלתי בכיר רשמי תיאר את ההדלפה כאחד המשברים הגדולים ביותר בתולדות טורקיה. ההדלפה נועדה כנראה לפגוע באופן ספציפי בראש המודיעין הטורקי הקאן פידאן, אולי איש אמונו הקרוב ביותר של ארדואן.

 

לא ברור מי הקליט את הפגישה ופרסם אותה ביוטיוב, אף שאנשי ארדואן מפנים אצבע מאשימה לעבר גולן ואנשיו. אלה מצדם הכחישו את הדברים ואת הטענה שהם מנסים לשלוט במנגנוני המדינה, אולם קרובים לתנועתו "חיזמט" רבת הכוח של גולן הביעו חשש שאחרי הבחירות יפתח נגדם ארדואן במבצע דיכוי מאסיבי. ארדואן תיאר בעבר את "חיזמט" כארגון טרור שכרת ברית שטנית עם מפלגות האופוזיציה.

 

גורמים ביטחון בטורקיה דיווחו כי שישה בני אדם נהרגו היום בעימותים בין תומכי מועמדים שונים בבחירות המקומיות. מדובר בשני עימותים מזוינים שהתגלעו במחוזות הסמוכים לגבול עם סוריה. גם במערכות בחירות קודמות הידרדרו ויכוחים מקומיים למעשי רצח של תומכי מועמדים שונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ארדואן. חסם את יוטיוב וטוויטר
צילום: AP
מומלצים