שתף קטע נבחר

זר אבל צודק: כך ניצח אבבא את המעסיק שלו

בלי שפה, בלי ביטוח ובלי מישהו שידאג לזכויותיו, ניהל מבקש מקלט מאבק משפטי נגד גן אירועים. חרף פציעה שנגרמה לו במשמרת, סירב המעסיק לשלם על הטיפול הרפואי. בפסק דין מנומק הורה בית המשפט לשלם לו את כל הזכויות הסוציאליות המגיעות לו, וחידד מוסר השכל חשוב לקראת חג החירות

לקראת חג החירות הבא עלינו טובה, הנה לפניכם מקרה מעניין ומיוחד שנדון ממש לאחרונה בפני בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, ושנושבת ממנו, בעיניי, רוח של תקווה אמיתית. מדובר בתביעה שהגיש אבבא, או כפי שהוא מכונה בפסק הדין "נתין זר מבקש מקלט מאפריקה", כנגד מעסיקו - גן אירועים והבעלים של גן האירועים. אבבא טען בתביעתו שעבד בגן האירועים כשוטף כלים במשך 8 חודשים. בימי חול הוא שטף כלים במשך 14 (!) שעות ביום, ובימי שישי עבד "רק" מ-8:00 בבוקר עד כניסת השבת. מה שנקרא משרה מלאה פלוס. פלוס.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הפציעה

בחלוף 8 חודשים אתרע מזלו ובאחד הערבים הוא נפצע בידו מצלחת שנשברה. הפציעה הייתה עמוקה ולכן פונה אבבא לבית החולים במונית שהזמין הממונה הישיר עליו. בבית החולים אבחנו אצלו חתך ביד ימין באורך 3 סנטימטר, שכלל פגיעה בגיד, ובעטיו הוא אושפז וטופל במשך שלושה ימים שכללו ניתוח ביד וגיבוס.

 

למרבה הצער לאבבא לא היה ביטוח רפואי, ולכן, אף ששוחרר עם המלצה לחופשת מחלה בת 3 שבועות וקיבל זימון לביקור חוזר להסרת הגבס, הוא לא שב לבית החולים. תחת זאת הוא פנה לממונה עליו בגן האירועים, שהבטיח לו שישולמו כל זכויותיו, וכן יוחזרו לו הוצאות רפואיות שישלם עליהן מכיסו.

 

ארכיון (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ארכיון(צילום: עידו ארז)

 

אולם כל דרישותיו לקבל החזרים, כמו גם לקבלת טופס 250 (מיועד למתן טיפול רפואי ראשוני לעובד שכיר שנפגע בתאונת עבודה), לא נענו.

 

בחלוף כמה ימים פנה אבבא למרפאת פליטים, שם טופל על ידי רופא שרשם בסיכום הטיפול כדלקמן: "אינו מסוגל לעבוד עם יד זו". להזכירכם, מדובר ב"נתין זר מאפריקה" שאינו יכול לעבוד עם כף ידו הימנית, מה שהפחית בוודאי, באותה עת, את אופציות הפרנסה החלופיות שלו עד מאוד.

 

התביעה

בתביעה שהגיש דרש אבבא הפגוע, תרתי משמע, לקבל את זכויותיו הסוציאליות על פי דין. בין היתר הוא ביקש שהמעסיק ישלם לו את התשלומים המגיעים לו בגין שעות נוספות שעבד בהן, פיצוי בגין אי הנפקת תלושי שכר, הוצאות נסיעה וחופשת מחלה, הפסדי תשלומי דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי, תשלום חלף אי מתן הודעה מוקדמת, פדיון חופשה שנתית ודמי חגים, וגם פיצוי בגין פיטורים שלא כדין ואי הפרשות לפנסיה.

 

מה טען גן האירועים להגנתו?

כאן הסיפור מתחיל להיות מעניין. מר נסים, הבעלים של גן האירועים, טען בבית הדין באופן חד משמעי שלא התקיימו בינו לבין אבבא יחסי עובד-מעביד. לדבריו, הצדדים לא חתמו על חוזה עבודה, ומעולם לא סיכמו את תנאי ההעסקה של אבבא, ולכן אינו נחשב עובד.

 

יתרה מכך, נסים טען שאבבא נשכר על ידו לשם ביצוע עבודות שיפוץ בבית מגוריו, באופן פרטי, ובכלל לא שטף כלים בגן האירועים. לכן, טען, לא הונפקו לו תלושי שכר, לא שולם בגינו ביטוח רפואי ולא נפתח לו תיק בביטוח לאומי.

 

כהערת אגב אציין כי אם אבבא כן היה מבוטח כדין בגין עבודתו ארוכת השעות, הוא היה יכול לגשת ולקבל טיפול מקצועי בפציעתו ולהחלים בביתו בתשלום. סביר להניח שהצדדים כלל לא היו נפגשים בבית הדין במקרה שענייניו היו מטופלים כראוי.

 

האם היו יחסי עבודה?

על רקע הכחשתו הגורפת של נסים, נאלץ בית הדין לבחון ראשית את השאלה העיקרית: האם התקיימו בכלל יחסי עובד מעביד בין הצדדים?

 

בישראל, דיני העבודה מטילים על כתפי הטוען ליחסי עבודה את הנטל להוכיחם. לכן הוטל הדבר על אבבא, "הנתין הזר", והוא הצליח לעשות כן למרות הקושי הכרוך בכך. כך למשל, כאשר נטען נגדו כי באחד מהרישומים הרפואיים כתב ש"נפגע במסעדה", אף שנפגע באולם אירועים, הבהיר אבבא שמדובר ב"בעיה של שפה". בית הדין קבע חד משמעית כי "מדובר בתחום עיסוק כמעט זהה" וכי "התובע הותיר רושם מהימן בכלל ובעניין זה בפרט... ובשל 'בעיה של שפה' ובעיית תקשורת בין השניים, נרשם מסעדה".

 

בנוסף הכחיש גן האירועים את טענת אבבא כי עבד בגן האירועים. לכן הביא אבבא עד בשם אברראו, שהעיד גם הוא כי בתקופה זו הלך עם אבבא לגן האירועים, נפגש עם מנהל העובדים ועבד שם בשטיפת כלים: "הייתי מתחיל לעבוד עם התובע בשעה 17.00 ומסיים ב-6.00. היינו שוטפים כלים במטבח עד לקראת בוקר, ובסוף היינו שוטפים את רצפת האולם, שטיפה ידנית בימים שהיינו שוטפים גם את הרחבה היינו מסיימים אחרי שש בבוקר".

 

להוכחת תשלום חודשי צירף אבבא לתביעתו המחאות שניתנו לו וצילום של מכשיר רישום הנוכחות המגנטי שהיה קיים בגן האירועים.

 

לעומת זאת, עדותו של הנתבע נסים בעניין ההמחאות הייתה "מעורפלת ובלתי ברורה", ובנוסף נקבע כי הנתבעים "לא עשו דבר כדי להפריך את גרסת התובע אשר נתמכה במסמכים בכתב ובעדותו של אברראו", וכי הנתבע נסים לא הוכח בכלל את עבודות השיפוץ בביתו. לאור כל אלו נקבע כי הוכחו יחסי עבודה בגן האירועים.

 

לגבי תקופת העבודה

עתה בחן בית הדין את זכויותיו הסוציאליות של אבבא: נקבע כי בהתאם לדין, העובד הוא לא זה שצריך להוכיח את תקופת עבודתו, אלא המעסיק, שמחויב לפי חוק למסור לעובד פרטים בדבר "תאריך תחילת העבודה". לכן, ובהיעדר מסמך סותר, נתקבלה גרסת התובע כי עבד אצל הנתבעים במשך שמונה חודשים.

 

לעניין שכרו

גם כאן קובע החוק כי המעסיק ימסור לעובד פרטים בדבר "סך כל התשלומים המשתלמים לעובד כשכר עבודה". מאחר שלא הונפקו לו מעולם תלושי שכר, ובשל היעדר הצגת נתונים מצד גן האירועים, התקבלה גרסתו של אבבא כי ממוצע שכרו החודשי עמד על סכום של 4,200 שקל.

 

עוד תשלומים

כאמור, אבבא טען שעבד כ-14 שעות בכל משמרת, כ-250 שעות חודשיות, ולאור העובדה שהרוויח 4,200 שקל נראה כי שולמו לו 16 שקל בגין כל שעת עבודה. סך זה הינו נמוך משמעותית משכר המינימום, והתובע – שלא נמסרו לו דו"חות נוכחות – ביצע אומדנא של הסכום המגיע לו כתוספת והגיע לסך של 11,200 שקל.

 

בית הדין קבע כי עדותו לגבי השעות הנוספות הרבות הייתה קוהרנטית, עקבית וללא כל סתירות. הוא נזף בנתבעת שהסתפקה ב"הכחשה סתמית" של הטענות ולא הציגה דו"חות נוכחות, ופסק כי גן האירועים ישלם לאבבא 11,200 שקל בגין גמול עבודה בשעות נוספות. בנוסף נפסקו לו 1,232 שקל כפדיון חופשה שנתית שלא קיבל מעולם.

 

לסיכום הפסיקה לטובת העובד

לא אלאה אתכם בפרטי פסק הדין המנומק והארוך, ורק אציין בקצרה כי לאור העובדה שהנתבעים לא הנפיקו לעובד תלושי שכר כדין, נפסק כי ישולם לו גם פיצוי בסכום של 20 אלף שקל בגין רכיב זה.

 

ארכיון (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
ארכיון(צילום: בני דויטש)

 

מנגד נדחו טענות העובד כי מגיע לו החזר הוצאות נסיעה (הוא הודה שנסע לעבודה באופניים), ותביעתו לחופשת מחלה נדחתה (לא הוצגו תעודות מחלה התואמות את תקופת המחלה). כמו כן נדחתה גם תביעתו לפיצוי בגין הפסד תשלום דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי (לא הוכחה תקופת אי כושר).

 

גם טענת הנתבע כי מגיעים לו דמי חגים נדחתה, מאחר שלא פירט אילו ימי חגים חלו בתקופת עבודתו, ואף לא נפסקו לו פיצויים בגין פיטורים שלא כדין, כי לא הוכיח שפוטר ואף טען שהתפטר בעצמו.

 

לטורים נוספים של עו"ד דריה כנף:

 

חג החירות

ניתן לראות כי על אף הכחשות הנתבעים הגורפות, על אף העובדה שאבבא הגיע לבית הדין כצד חלש, פצוע, שלא שולט בשפה על בוריה, הוא הצליח בכל זאת להוכיח את תביעתו ולזכות בפיצוי בגובה של 32,432 שקל (סכום הנושא הפרשי הצמדה וריבית כדין מ-1 בספטמבר 2009 ועד למועד התשלום בפועל), ובנוסף 11 אלף שקל בגין שכר טרחת עו"ד.

 

ומה המסקנה שלי?

עובדים - אל תסמכו יותר מדי על המעסיק: תעדו בעצמכם את שעות העבודה, ימי חגים, כן הייתי, לא הייתי, יצאתי מאוחר, הגעתי מוקדם, הייתי חולה יומיים ועבדתי בערב פסח. כל אלו שווים כסף. במידה שאבבא היה מתעד את הדברים בזמן אמת היה זכאי לסכומים נוספים.

 

מעסיקים - עשו לעצמכם טובה והכירו את החוק. על בוריו. היעזרו באנשי מקצוע לשם כך. הבינו: החוק מגן על זכויות העובד כיום יותר מתמיד. לא מסרתם תלוש שכר? לא ניהלתם פנקס חופשה? לא הנפקתם הודעה לעובד? אתם עלולים לחטוף קנסות יקרים מאד. חבל.

 

  • לצדדים עומדת עדיין זכות ערעור על פסק הדין לביה"ד הארצי
  • את התובע ייצג עו"ד טל צ'קול
  • עו"ד דריה כנף עוסקת בדיני עבודה וחוזים וכותבת הספר "המדריך המשפטי שכל אחד צריך בבית"
  • למאגר פסקי הדין lawdata

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים