שתף קטע נבחר

אושר פה אחד: תעש תופרט עד סוף 2015

ועדת הכספים אישרה את הפרטת התעשייה הצבאית. עלות ההפרטה עומדת על 6 מיליארד שקל - מתוכם 1.5 מיליארד שקל יוקצו למימון פרישת 1,213 עובדים; וכן הפיכת חובות תעש למדינה שהצטברו לסך של 2.7 מיליארד שקל. ראשי תעש: "במקביל לפרישת הוותיקים - נקלוט 200 עובדים חדשים"

הפרטת מפעלי התעשייה הצבאית יוצאת לדרך: ועדת הכספים אישרה היום (ד') פה אחד את הליכי ההפרטה עליהם החליטה הממשלה. עלות ההפרטה היא כ-6 מיליארד שקל, והיא כוללת הפיכת חובות תעש למדינה שהצטברו לסך 2.7 מיליארד שקל להון המניות של הממשלה, על חלקה במבנה החדש שנועד לשמור על האינטרסים הביטחוניים של המדינה. עוד כוללת העלות הזרמה של כ-4.5 מיליארד שקל - שגם היא אושרה היום - עבור הפרישה המוקדמת של 1,213 עובדים.

 

תעש - כותרות אחרונות בערוץ הכלכלה :

 

עלויות הפרישה לבדן יסתכמו בכ-1.6 מיליארד שקל - כ-1.4 מיליארד שקל לעובד. בנוסף, מיועדת ההזרמה להעביר כ-1.9 מיליארד שקל למשרד הביטחון במסגרת ההתחשבנויות של תעש עם המשרד; הקצבה של 777 מיליון שקל לרשת ביטחון שנועדה לשמור על זכויות העובדים בידי הרוכש הפרטי; והקצבה של 550 מיליון שקל למימון רכישות עתידיות של משרד הביטחון ב-5 השנים הבאות. עם זאת, נמסר כי הוועדה תתבקש לאשר עוד חצי מיליארד שקל למימון בינים של הפעילות עד להפרטה.

 

הליך ההפרטה יתנהל בשני שלבים. החברה הממשלתית הקיימת תפוצל תחילה לשתי חברות ממשלתיות שהאחת - תעש מערכות - תמשיך את רוב הפעילות הקיימת עד להפרטה והיא שתופרט, למעשה, כמקשה אחת; והשנייה - חברת תומר - שתישאר בבעלות המדינה, אליה תעבור כל הפעילות המסווגת, לרבות של ייצור מנועי הטילים, כולל הנכסים ההתחייבויות והזכויות הקשורים בפעילויות אלו.

 

תקדים בהסכם פרישת העובדים

לוועדה נמסר כי בהסכם לפרישת העובדים נוצר תקדים, כאשר הפנסיה לעובדים הפורשים תהיה מעורבת - תקציבית וצוברת. המבוטחים בפנסיה צוברת בקרנות הפנסיה יקבלו את הפנסיה מפרישתם, והמדינה תשלים את יתר הסכום המגיע להם בהסכם.

 

חברי הוועדה הזהירו מהיווצרות תקדים שיועתק להליכי פרישה של חברות ממשלתיות אחרות (כגון חברת החשמל). היו"ר, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), הודיע כי הסדר זה לא יהיה תקדימי. ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד-ביתנו) אמר כי בהפרטות עתידיות "הנסיבות של כל מקרה יקבעו את תוצאותיו".

 

מאיר שמרה מרשות החברות הממשלתיות ציין כי בהסכם הפרישה המוקדמת המדינה הסכימה שהמשכורת הקובעת לפנסיה תהיה המשכורת האחרונה של העובד, כמקובל בשירות המדינה; ולא השכר הממוצע ב-3 השנים האחרונות, לפי תקנון קרנות הפנסיה. העובדים הפורשים יקבלו פנסיה מיום פרישתם, כאשר המדינה תשלים את הסכומים שישולמו לעובדים מעבר למה שיקבלו מקרנות הפנסיה.

 

גם יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן, הודיע כי הסכם זה לא יהפוך למודל מחייב במגזר הציבורי. "זהו הסכם מאוזן שבו ניתנה מרב הודאות לעובד הפורש שלא יגיע למעגל העוני", אמר נינסקורן.

 

יו"ר ארגון עובדי תעש, יצחק יהודה, הוסיף כי הכותרת שעלות הפרישה לעובד היא 1.4 מיליון שקל מטעה - "בפועל ל-60% מהעובדים הפורשים הפנסיה נמוכה מ-6,000 שקל בחודש, ולפחות שליש מהפורשים לא ימצאו מקום עבודה חלופי", הוא ציין. עוד אמר יהודה כי השכר הממוצע בתעש היה נמוך בפועל ב-20% מהשכר בתעשיות הביטחונית המקבילות - "כי העובדים לא נהנו מתוספות השכר שניתנו לאחרים בשנים האחרונות".

 

"נקלוט עוד 200 עובדים חדשים"

יו"ר תעש, אלוף (מיל') אודי אדם, אמר כי "החברה תימכר למשקיע שימשיך להפעיל אותה כחברה ביטחונית עם הטכנולוגיה המתקדמת והייחודית המיועדת ליצירת אש מדויקת, מיגון וניוד לוחמים". המנכ"ל אבי פלדר ציין כי במקביל לפרישת הוותיקים, "החברה נערכת לקלוט 200 עובדים חדשים, מרביתם מהנדסים בעלי התמחות מקצועית - בהתאמה לסל המוצרים העדכני של החברה כיום".

 

יצוין כי ועדת הכספים אישרה גם צו לשמירת האינטרסים הביטחוניים של המדינה שצורף להחלטת ההפרטה, לפיו הליך המכירה של יוגבל ליחידים שהם אזרחי ותושבי ישראל, או חברות ישראליות בלבד. עם זאת, תתאפשר השתתפות עקיפה ומוגבלת של זרים וחברות זרות כבעלי מניות.

 

ההשתתפות במכרז ורכישת החברה מחייבת אישורים והיתרים של משרד הביטחון. הצו קובע גם כפיפות של החברה הפרטית לסמכויות הממונה על הביטחון במשרד הביטחון, כמקובל לגבי החברות הביטחוניות הגדולות.

 

הוועדה חתמה את אישור ההפרטה בהרמת כוסית, שציינה פעילות רצופה של הוועדה אשר תרמה לקידום ההפרטה השנים האחרונות; בעיקר בשנתיים האחרונות, שבהן הושגה פריצת דרך הודות לוועדת המשנה שפעלה בראשות מנכ"ל הוועדה, טמיר כהן, ושי חרמש - שהיה חבר הוועדה בכנסת הקודמת.

 

חרמש אמר היום בתגובה לאישור ההפרטה כי "בסך הכל מדובר במתווה שטמיר כהן ואנוכי גיבשנו לפי שנה וחצי. מאז שרפו בתעש כל יוםמיליון שקל בגין תשלום שכר ל-1,000 עובדים חסרי מעש, בעיקר ותיקים יקרים, בגלל גורמים בממשלה שהיה להם עניין לסחוט עוד כמה מאות מיליוני שקלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים