שתף קטע נבחר

נתניהו שותק; "ביטול הנשיאות - מהלך מביך"

המערכת הפוליטית סוערת סביב היוזמה של ראש הממשלה, שמתעקש לא להביע עמדה פומבית. בקואליציה לא מתרגשים: "המהלך שלו חסר סיכוי". המועמד לנשיאות מאיר שטרית: "הרעיון לבטל הוא לא תקין ולא רציני"

ראש הממשלה בנימין נתניהו מתעקש לא להביע עמדה פומבית בעניין ביטול מוסד הנשיאות , אבל המערכת הפוליטית ממשיכה לתסוס. מהיום (א') לא רק שרים וח"כים מהליכוד מתנגדים בריש גלי למהלך שמוביל נתניהו לדחיית הבחירות לנשיאות, אלא גם המועמדים עצמם.

 

 

בקואליציה ממשיכים להגיד שמדובר ב"מהלך מביך וחסר סיכוי". בכיר בליכוד אמר כי "עם כל הכבוד לאגו של נתניהו, יש גבול גם לזה. הוא בלחץ, ורואים את זה במהלך המוזר הזה שאין לו סיכוי להצליח. איפה נתניהו היה לפני כמה חודשים? אם הוא כל כך מוטרד מרובי ריבלין, הוא יכול היה למצוא מועמד אחר". במקביל, רוב המועמדים עצמם מסרבים להתראיין לציטוט, אך גם הם משוכנעים שהמהלך של ראש הממשלה נידון לכישלון והבחירות לנשיאות יתקיימו במועדן.

 

ח"כ מאיר שטרית (התנועה), שהודיע כי יתמודד על הנשיאות, הוא היחיד שהסכים להגיד: "אני מתנגד נחרצות לביטול הבחירות ואני בטוח שגם מועמדים אחרים מתנגדים. גם בליכוד מתנגדים למהלך הזה. זה נשמע לא לעניין לעשות את זה עכשיו. זה לא רציני ולא תקין להפסיק את כל מה שקורה. אין לי מושג מה עומד מאחורי הרצון של נתניהו והוא לא דיבר איתי על זה. הבחירות אמורות להתקיים בעוד כחודש וההערכה שלי היא שאין לזה סיכוי לעבור".

 

 (צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA) (צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA)
(צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA)

סיכוי ההצלחה של תוכנית נתניהו מעוררים גיחוך גם בקואליציה. בעוד שנתניהו מנסה לבשל את המהלך מאחורי הקלעים, יותר ויותר מחברי סיעתו מתייצבים בפומבי נגדו, וכך גם ח"כים מהבית היהודי ומיש עתיד. שר הכלכלה נפתלי בנט הבהיר כבר אמש שהמועד לדחיית הבחירות מאוחר מדי.

 

שר האוצר יאיר לפיד מסרב להתערב באופן אקטיבי בסוגיה. שרת המשפטים ציפי לבני סירבה לתמוך בדחיית הבחירות אך היא מגבשת הצעת חוק שנועדה לצמצם בסמכויות הנשיא באופן משמעותי: לפי ההצעה, ראש הסיעה הגדולה ביותר אחרי בחירות יקבל את הזכות האוטומטית להרכיב הממשלה, ובכך, למעשה, ייתר את המלצת הסיעות לנשיא, כפי שנהוג כיום.

 

ראובן (רובי) ריבלין ובנימין (פואד) בן אליעזר הם בשלב זה המועמדים היחידים שהשיגו את עשר חתימות של חברי כנסת שדרושות להתמודדות. במרוץ עשויים ליטול חלק גם סילבן שלום, יו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק, דליה דורנר, דן שכטמן וכאמור מאיר שטרית.

 

השר גדעון סער. הראשון שהודיע על התנגדות בליכוד (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
השר גדעון סער. הראשון שהודיע על התנגדות בליכוד(צילום: עידו ארז)

 

נתניהו. לא מתייחס ליוזמה של עצמו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
נתניהו. לא מתייחס ליוזמה של עצמו(צילום: מוטי קמחי)

ראשון המתנגדים ליוזמת נתניהו היה שר הפנים גדעון סער, שהצהיר ביום שישי שבכוונתו להתנגד לכל ניסיון לשנות את מועד הבחירות או לבטל את מוסד הנשיאות לחלוטין. אתמול הצטרף לדברים ח"כ חיים כץ,

שאמר: "לא נאפשר לשנות חוק יסוד רק משיקולים אישיים. ריבלין הוא המועמד הראוי ביותר של הליכוד וכולנו תומכים בו לנשיאות. נתנגד לכל ניסיון לדחות את מועד הבחירות לנשיאות או לבטלו".

 

גם ח"כ מירי רגב הצהירה על התנגדותה ליוזמת נתניהו: "יש לקיים את הבחירות במועדן. ביטול מוסד הנשיאות ודחיית הבחירות מעבירים מסר לא דמוקרטי. לא משנים את כללי המשחק תוך כדי המשחק".

 

גורם בכיר בקואליציה היה עוד יותר חריף כשאמר במוצאי שבת: "ההתנהגות כרגיל הייתה חובבנית. אין כרגע לנתניהו את היכולת והכוחות להוביל את המהלך הזה למימוש, ואין לו גם את השותפים הדרושים בקואליציה. כמו שזה נראה כרגע, אין סיכוי לדחיית הבחירות לנשיאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
בנימין נתניהו
צילום: עידו ארז
מומלצים