שתף קטע נבחר

הקרב על הכבוד: כך מתנהל המרוץ לנשיאות

אם תפרוש זה ייראה כהודאה, אומרים מקורבי סילבן שלום ברקע הפרשה. נתניהו הבטיח לרדת מהגדר, ריבלין מתהדר בסקרים, סבא-רבא פואד מנסה להיחלץ מהחרם של לפיד ושכטמן לומד לעשות פוליטיקה. מי עובד מאחורי הקלעים ומי משלם את החשבון? תככים, יצרים ואינספור סטטוסים בפייסבוק במאבק שיוכרע רק מאחורי הפרגוד

עד לפני שבוע, טרם התפוצצה פרשת סילבן שלום, למרוץ לתפקיד נשיא המדינה עוד היו חוקי משחק שונים. מפת ניתוח הסיכויים נראתה אחרת לגמרי. השר הבכיר שנגדו הוגשה תלונה על הטרדה מינית מלפני 15 שנים לא הכריז אמנם רשמית על מועמדותו, אבל דבר התלונה טלטל את המערכת. מקורביו שרואים בה "ניסיון לחיסול פוליטי" עוד לא יודעים להעריך על צעדיו הבאים. אבל גם אם תיאוריות על מזימות בסגנון הסדרה "בית הקלפים" רחוקות הפעם מהמציאות - הרי שבמאבק שמסעיר את המערכת הפוליטית יש ממילא לא מעט יצרים ותככים מאחורי הקלעים - שבחלק מהמקרים לא היו מביישים גם כותבים יצירתיים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו  

 

במזנון הכנסת, בשבוע האחרון למושב החורף, כבר אפשר היה להבחין בבירור לאן נשואות פניהם של הפוליטיקאים. סילבן שלום ומוחמד ברכה, רובי ריבלין סביב שולחן אחד עם אורחיו של אחמד טיבי, זוכה פרס נובל לכימיה דן שכטמן עם איילת שקד ואליהם מצטרף לסמול טוק גם דב חנין. כולם מדברים עם כולם, כולם מנסים לגייס את כולם. שיחות אילולא המרוץ לבחירת מחליפו של שמעון פרס, לא היו מתקיימות.

 

פגרת האביב של הכנסת תוקדש כנראה לטובת מטרה אחת: גיוס חתימות להתמודדות עבור מי שעדיין לא השיגו את 10 המיוחלות, וגיוס תמיכה יציבה מצד אלו שהשיגו אותן.

 (צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA) (צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA)
(צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA)

 

פונה לכל המגזרים

על העימות בליכוד מביט מן הצד זקן חברי הכנסת, המועמד היחיד מלבד ריבלין שגייס עד כה את עשר החתימות הדרושות - בנימין (פואד) בן אליעזר מהעבודה. למעט שלי יחימוביץ', שסירבה לחתום ולהצהיר שתתמוך, כל חברי סיעתו מתייצבים מאחוריו ומנסים לסייע לו לצבור תמיכה.

 

נקודת החולשה של בן אליעזר נוגעת דווקא לאחד האנשים המרכזיים שמשפיעים על התוצאות - שר האוצר יאיר לפיד, שמפלגתו נחשבת ללשון מאזניים. כחלק ממחאת האופוזיציה על שלושת החוקים שהעבירה הקואליציה במקשה אחת, בן אליעזר לא נכנס למליאה להצביע בעד חוק הגיוס, והסתכן בכך שלא יקבל אף

קול מיש עתיד. "מי שמעדיף להצטלם בין טיבי לדרעי במקום להצביע על גיוס חרדים, שלא יצפה להיות נשיא", אמר לפיד ל-ynet בתום ההצבעה. בן אליעזר שמע, אבל לא הגיב בקולו.

 

 

במפלגת העבודה ניסו שלא לסנדל את בן אליעזר, ובאותו היום הוציאו הודעת תמיכה מתונה בחוק. אבל גם זו לא ממש הרשימה מישהו ביש עתיד. אם שלום יחליט שלא לרוץ, אומרים חברי כנסת, ייתכן שבן אליעזר ימוצב כמועמד שמצליח לייצג שורת מגזרים וקבוצות: שמאל, מזרחים וימין "רך" - וגם החרדים בהחלט יכולים להסתדר איתו.

 

הקרב בליכוד

אחד הקרבות המעניינים סביב התפקיד מתקיים בימים אלו בתוך מפלגת השלטון. אם תחילה נדמה היה שמה שמכונה "המחנה הלאומי" יתלכד סביב מועמד אחד, במציאות התמונה שונה לגמרי.

 

יו"ר הכנסת לשעבר, ראובן (רובי) ריבלין, רואה עצמו המועמד הטבעי לתפקיד, שאותו הפסיד בבחירות הקודמות לנשיאות ב-2007. התנהלותו בכנסת זה תקופה ארוכה מוכוונת למטרה הזאת. חברי ועדת הכספים שבה הוא חבר מספרים שבקדנציה הנוכחית ריבלין עושה הכול על מנת לשמש דוגמה לח"כים החדשים, ויש כאלה לא מעט. הוא מלווה אותם בעבודתם בוועדות ובמליאה ומנסה לרכוש את אהדתם, שתתורגם אולי בבוא היום לתמיכה בו. נזכיר: 120 הח"כים הם שבוחרים - בהצבעה חשאית - את נשיא המדינה.

ריבלין פועל בזירות נוספות. ממש כאחרון הח"כים החדשים הוא מקפיד להגיע לרוב דיוני המליאה, גם כשעל סדר היום נושאים משמימים ונוכחות דלילה עד מביכה. בשיחות שהוא מנהל עם חברי הכנסת, היו"ר לשעבר דואג להזכיר שוב ושוב את העובדה שהוא המועמד המועדף על הציבור כפי שעולה מכמה סקרים שנערכו בעבר. "לא יכול להיות שהכנסת תתעלם ממה שרוצה הציבור", משננים מקורביו.

 

כשבנה את הקו האסטרטגי ושרטט את מפת חלוקת הקולות, ספק אם ריבלין צפה את עוצמת הפייט מימין. מאז החל סילבן שלום לבחון אפשרות להתמודד, אומרים מקורבים לשניים, היחסים ביניהם

הפכו צוננים עד לא קיימים. לריבלין ממילא יש בעיה לגייס את תמיכת הליכוד ביתנו, בין היתר בגלל יחסים עכורים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. לכן מועמד נוסף מתוך הבית היה הדבר האחרון שחסר לו.

 

את פעילות המטה של ריבלין מרכז ח"כ חיים כץ, שגם אסף עבורו את החתימות הנדרשות מחברי כנסת בולטים בליכוד. אבל לא כולם התיישרו לפי הקו. ח"כים דוגמת מירי רגב, יריב לוין, זאב אלקין ואחרים לא חתמו על טופס המועמדות של ריבלין ולא בטוח שהוא המועמד שלהם גם בתסריט שבו שלום לא יתמודד.

 

החיבורים הנכונים

שלום היה מוטרד השבוע מנושא אחר לגמרי. תלונה על הטרדה מינית שהתפוצצה בסמיכות לא מקרית - כדברי המתלוננת - למועד שבו היה אמור להודיע על התמודדות רשמית, טלטלה את המערכת הפוליטית ועוררה שלל פרשנויות בליכוד.

 

תומכיו של שלום, שסבורים שהפרשה תסתיים בלא כלום כיוון שעולה ממנה ריח חריף של "חיסול פוליטי", מפצירים בו לממש את כוונותיו. נסיגה שלו מהתמודדות, אמרו, תיראה כמו הודאה.

את המטה של שלום, אם התיק נגדו אכן ייסגר והוא יחליט לרוץ, צפויים לנהל סגן שר החוץ אלקין ויו"ר הקואליציה לוין. השניים מקורבים לשלום, מאמינים בסיכוייו לזכות - בין היתר משום שהם מכירים היטב את המערכת הפוליטית ואת החיבורים הנכונים. בשבוע האחרון למושב החורף נראה שלום בכנסת עורך לא מעט פגישות ובודק את מצבו בקרב הח"כים. אחת מהן הייתה גם עם נתניהו, ככל הנראה כדי לפרק התנגדויות אפשריות.

 

אגב ראש הממשלה, ביום רביעי שעבר בכנס פוליטי שערך לקראת ועידת הליכוד, עלה נתניהו לדבר בפני הפעילים והיו מי שהזכירו לו את המרוץ לנשיאות. אחת הפעילות נעמדה על רגליה וצעקה לעברו: "אדוני ראש הממשלה, תגבה את סילבן" - והוא השיב בהנהון. בכנס אחר הבהיר נתניהו שלא יישב על הגדר ויתמוך באחד המועמדים. למרות זאת, כלל לא בטוח עד כמה משמעותית - אם בכלל - תהיה תמיכה פומבית של ראש הממשלה בהצבעה חשאית.

 

עוד פוליטיקאי ששואף למדשאת בית הנשיא הוא ח"כ מאיר שטרית (התנועה). יו"ר מפלגתו ציפי לבני העניקה לו תמיכה פומבית בסיעה, אולם שטרית, שמודע לריבוי המועמדים ולקרב הקשה שצפוי להתפתח, אמר כי יגיע לקו הגמר אם ישתכנע שסיכוייו לזכות גבוהים. בינתיים הוא ממשיך בגישושים.

 

חזון שכטמן

לפני אדני הזינוק ניצבים גם כמה מועמדים שבאים מחוץ לכנסת. לפחות אחת הם מכירה היטב את כללי המשחק - יו"ר הכנסת בעבר דליה איציק. באחרונה היא מסתובבת יותר ויותר בבניין שפעם ניהלה, מקיימת פגישות כדי לגייס תמיכה.

 

מי שעדיין לומד את ההתנהלות בשדה הפוליטי הוא חתן פרס נובל, פרופ' דן שכטמן מהטכניון. לפחות את המקום שבו צריך להיות הוא הבין מהר - מזנוני הכנסת, שם הסתופף עם ח"כים לא מעט לפני היציאה לפגרה. שטכמן, שבכל הזדמנות מבקש להדגיש שהוא נהנה מדחיפה ציבורית גדולה, לא מובל על ידי אנשי מקצוע ואת פעילות המטה שלו מארגן עבורו חתנו, אלכס פינקלשטיין.

 

עם הכרזתו על ההתמודדות אמר שטכמן כי שם לו ליעד להיפגש עם כל 120 חברי הכנסת ועד כה ההספק שלו לא רע. בשבועות הקרובים הוא מתכוון לערוך מסיבת עיתונאים ופעילויות ציבוריות שבהן יציג את "החזון החברתי" שלו. הפרופסור לכימיה מבין שהיתרון שלו הוא בגיבוי ציבורי מצד אלו שמאסו בפוליטיקאים, ומנסה לעורר את הזירה כדי לייצר אווירה מבחוץ שתשפיע על הח"כים במשכן.

שופטת העליון בדימוס דליה דורנר מנהלת מרוץ מסוג אחר לגמרי. היא עצמה לא ערכה פגישות רשמיות עם חברי הכנסת ובינתיים נפגשים איתם רק אנשים מטעמה, בעוד היא מופיעה הרבה בציבור - בחלק מהמקרים לצד ח"כים. גם מאחורי דורנר, כמו במקרה של שטכמן פועלים יחד איתה בעיקר מספר מקורבים שבודקים את סיכוייה ומנסים לגייס חתימות.

פרס מצביע בכנסת בהתמודדות ב-2007 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פרס מצביע בכנסת בהתמודדות ב-2007(צילום: AFP)

הכישלון הקודם של הקואליציה

הקרב על התמיכה מתנהל אמנם בין כותלי הכנסת ומכוון כדי לצלוח את "מבחן הפרגוד" וההצבעה החשאית, אולם נדמה שכולם מבינים שלזירת דעת הקהל חשיבות עצומה. כמעט מחצית מהח"כים הם חברי כנסת חדשים, בסך הכול שנה בתפקיד, שנוטים להיות נוחים יותר להשפעה תקשורתית. זו אולי אחת הסיבות שמדרבנת את המועמדים לתחזק עמודי פייסבוק פעילים, שמשלבים מסרים ממלכתיים לצד אנקדוטות אישיות וסיפורי משפחה.

 

איציק למשל מצטטת את קהלת; בן אליעזר מבשר שהפך לסבא-רבא; עמוד תומכים מיוחד לשכטמן קורא לבחור מועמד חיצוני; סרטון רשת מתקופת הפריימריז בליכוד "סילבן שלום הוא אבא שלי" שערך בנו, משותף ברשתות החברתיות;

 ודורנר משתפת בפייסבוק בגוף ראשון כמעט כל פעילות ציבורית שבה היא נוכחת.

 

לפי החוק, המרוץ לנשיאות אינו ממומן בכספי משלמי המסים, ואם המועמדים שוכרים עובדים הדבר נעשה מכיסם הפרטי. חל איסור לאסוף תרומות וגם לגייס עובדים מקצועיים שיעבדו בהתנדבות, שפעילותם עשויה להיחשב תרומה אסורה. הרשת, במקרה זה, היא הזירה החינמית הנוחה ביותר עבור המועמדים - לצד שלל מומחים ששמחים לשתף במחשבותיהם מפעם לפעם.

 

תאריך היעד לא נקבע סופית עדיין - בין אמצע מאי ל-27 ביוני, חודש בדיוק לפני ששמעון פרס ייפרד מבית הנשיא. כשההצבעה מאחורי פרגוד, מעטים מוכנים להסתכן בתחזיות. מה שבטוח - בתודעת אנשי הקואליציה עוד צרוב ההפסד המפתיע מתחילת הכהונה בהצבעה החשאית על הנציגים בוועדה לבחירת שופטים (וכישלונו של ח"כ דוד רותם מהליכוד-ביתנו). תסריט דומה שיחזור בבחירות לנשיאות, עשוי להיות עבורם הפסד אחד יותר מדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בן אליעזר וריבלין, היחידים שהשיגו בינתיים את 10 החתימות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים