שתף קטע נבחר

צעד לפני הפיכה. צבא תאילנד שוב מתערב

אזרחי תאילנד כבר מורגלים בהפיכות צבאיות ובניסיונות הפיכה מאז הקמת המונרכיה החוקתית ב-1932. לאחר 6 חודשי משבר פוליטי, הממשלה הוכפפה לצבא והמשטרה הוזזה הצדה. "המצב לא מצדיק את התערבות הצבא". משרד החוץ פרסם אזהרת מסע לתאילנד

הממשלה והמשטרה זזות הצדה לטובת לובשי המדים הירוקים - ולא בפעם הראשונה: הפיכות צבאיות וממשלים צבאיים אינם זרים לאזרחי תאילנד ולמיליוני התיירים שפוקדים את המדינה. מאז הקמת המונרכיה החוקתית במדינה בשנת 1932 נרשמו בה לפחות 18 הפיכות צבאיות וניסיונות הפיכה. על רקע האירועים האחרונים חידד הבוקר (ג') משרד החוץ את אזהרת המסע לתאילנד.

 

עוד חדשות בעולם :

דרמה בתאילנד: הצבא הכריז על ממשל צבאי

ניו יורק: האימאם שתום העין הורשע בטרור

פרידה יקרה: ישלם לגרושתו 4.5 מיליארד ד'

מאסר ל"אחות הרוצחת": "הדביקה ב-HIV"

 

הפעם האחרונה שבה צבא תאילנד לקח את השלטון לידיו הייתה בשנת 2006, אז שלח טנקים לרחובות והדיח את ראש הממשלה טקסין צ'ינוואט שהואשם בשחיתות, ניצול סמכות וזלזול במלך. טקסין הוא אחיה של יינגלוק צ'ינוואט, ראשת הממשלה שהודחה לפני עשרה ימים על ידי בית המשפט החוקתי לאחר שגם היא נמצאה אשמה בניצול סמכותה לרעה. לאחר הדחתו הוא הורשע בעבירות שוחד ונידון לשנתיים מאסר. היום הואר חי בדובאי וטוען בתוקף שהרשעתו נבעה ממניעים פוליטיים.

 

כרגע אין אלימות ברחובות. חיילים בבנגקוק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כרגע אין אלימות ברחובות. חיילים בבנגקוק(צילום: EPA)
תומכיו של טקסין, הידועים גם בשם "החולצות האדומות", התאחדו סביב אחותו כשזו הודחה על ידי בית המשפט, יצאו בהמוניהם לרחובות וטענו כי מדובר ב"הפיכה משפטית".

 

האדומים נגד הצהובים

האופוזיציה בתאילנד, שמכונה "החולצות הצהובות", טוענת כי יינגלוק היא לא יותר מאשר בובה של אחיה שפעלה לבטל את הרשעתו ולהשיבו לשלטון במדינה. טקסין עצמו הגיב בטוויטר להתרחשויות הדרמטיות בארצו וכתב: "ההכרזה על ממשל צבאי צפויה. אולם אני מקווה שאף צד לא יפר זכויות אדם ויהרוס את הדמוקרטיה".

 

לפי שעה, לא ברורה מידת האחיזה של הצבא בשלטון. כמה שעות לאחר ההכרזה על כינון ממשל צבאי אמר בכיר בצבא, ניפאט טונגלק, לרשת CNN האמריקנית שראשי הצבא עדיין עובדים על הפרטים, אך הוסיף כי לא מדובר בהפיכה. לא כולם במדינה חושבים כמוהו. גורם בממשלת תאילנד מסר: "אנו צריכים לראות אם מפקד הצבא מכבד את הכרזתו על היעדר משוא פנים". את המצב הנוכחי שבו הממשלה והמשטרה הוזזו הצדה הוא תיאר כ"חצי הפיכה צבאית"..

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בהודעת הצבא נמסר כי על פי סעיף 6 בחוקי הממשל הצבאי של תאילנד, "לצבא תהיה שליטה עליונה על הרשות האזרחית באזור שנמצא תחת ממשל צבאי. הרשות האזרחית צריכה לציית לדרישות הרשות הצבאית". על פי הצבא, המהלך בוצע כדי לשמור על החוק והסדר במדינה. במסגרת הממשל הצבאי הורה הצבא לעשר רשתות טלוויזיה להפסיק את שידוריהן כדי לשמור "על השלום ועל הסדר". "הפעולה ננקטה בשל ההפגנות ההמוניות בין יריבים פוליטיים שעשויות להשפיע על ביטחונה של המדינה ועל שלום האזרחים החיים בה ורכושם".

 

"הצבא מנסה לשכנע את המפגינים ללכת הביתה"

עוד נמסר כי סגירת תחנות הטלוויזיה נעשתה כדי להבטיח שהמידע יופץ בצורה נכונה וכדי למנוע כל עיוותים שעלולים להוביל לאי הבנות ולהתפשטות סכסוכים.

 

זמן קצר לאחר הודעת הצבא נראו חיילים רבים מסיירים ברחובות בנגקוק ובודקים כלי רכב ואזרחים. לפי שעה לא התקבלו כל דיווחים על הפרות סדר ועימותים אלימים במדינה. "תנועת כלי הרכב בבלגן גדול, אבל אין אלימות", אמר פול קאגלייה, איש עסקים אמריקני ששוהה בבנגקוק. לדבריו, הצבא מנסה כנראה לשכנע את המפגינים ללכת הביתה.

 

בובה של אחיה? ראשת הממשלה המודחת יינגלוק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בובה של אחיה? ראשת הממשלה המודחת יינגלוק(צילום: EPA)

אנדרו מארשל, עיתונאי אמריקני וסופר שעוסק בתאילנד, אמר לרשת CNN שהחלטת הצבא להכריז על ממשל צבאי בלילה מעידה על כך שהוא ניסה לנקוט צעד שעושה כמה שפחות רעש. מארשל אמר שבימים הקרובים יתברר מהן כוונותיו האמיתיות של צבא תאילנד: האם הוא הולך ליזום בחירות או למנות ממשלה חדשה. "אם הם הולכים למנות ממשלה חדשה אז זו הפיכה ואנו צפויים לחזות בתחילת אלימות מצד 'החולצות האדומות'", אמר העיתונאי האמריקני.

 

"המשמעות של ממשל צבאי היא שהמשטרה הוזזה הצדה ואינה אחראית עוד לביטחון הציבורי", אמר מארשל וציין כי המשטרה בתאילנד נחשבת לתומכת גדולה של טקסין ובעלי בריתו.

 

סונאיי פאשוק מארגון זכויות האדם Human Rights Watch אמר שהמצב במדינה עדיין לא מצדיק את התערבות הצבא. "אין שום הוכחה ממשית לכך שהמצב בתאילנד איבד שליטה עד לרמה שנדרש ממשל צבאי. עם ההודעה על ממשל צבאי, הצבא נמצא צעד אחד לפני השתלטות מוחלטת על הממשל האזרחי", אמר פעיל זכויות האדם. "כרגע, אין איזונים ובלמים, אין הגנה מפני הפרה של זכויות, אין פיצוי לנזק שנגרם על ידי הצבא. גורל האומה נמצא בידי מפקד הצבא, גנרל פריות' צ'או אוצ'ה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חיילים בכל פינה. בנגקוק
צילום: רויטרס
צילום: AP
מושך בחוטים ממקום גלותו. טקסין
צילום: AP
מומלצים