שתף קטע נבחר

דרמה בתאילנד: הצבא הכריז על ממשל צבאי

צבא תאילנד הכריז על כינון ממשל צבאי במדינה הנתונה במשבר פוליטי עמוק כתוצאה משישה חודשים של הפגנות אנטי-ממשלתיות. הצבא הרגיע: "זו לא הפיכה". הממשלה מתכנסת במקום סודי: אנו עדיין מנהלים את המדינה

צבא תאילנד הכריז הלילה (יום ג') בבנגקוק על ממשל צבאי, בצעד מפתיע שרק מחריף את המשבר הפוליטי שבו נתונה המדינה זה שישה חודשים. אולם טרם ברור אם מדובר בהפיכה צבאית. דובר הצבא הדגיש כי כינון הממשל הצבאי לא קשור בממשלה וטען כי היא עדיין מתפקדת.

 

נמצאים בתאילנד? מוזמנים לשלוח לנו תמונות ותגובות למייל האדום

 

עוד חדשות בעולם :

ניו יורק: האימאם שתום העין הורשע בטרור

פרידה יקרה: ישלם לגרושתו 4.5 מיליארד ד'

מאסר ל"אחות הרוצחת": "הדביקה ב-HIV"

 

המהלך מגיע לאחר שישה חודשים של הפגנות נגד הממשלה שמבקשות להדיחה, שגבו את חייהם של 28 בני אדם ופצעו מאות, ויום לאחר שראש הממשלה הזמני סירב להתפטר. בהודעת הצבא נאמר כי הצו לכינון ממשל צבאי במדינה הוצא במטרה "לשמור על השלום ועל הסדר". בתגובה להכרזת הצבא הודיעה הממשלה כי היא עדיין מנהלת את ענייני המדינה. "זה טוב שהצבא שומר על הביטחון. עם זאת לממשלה יש עדיין את כל הסמכויות לנהל את המדינה", אמר שר המשפטים הזמני.

 

חיילים בודקים מונית באזור התכנסות של אנשי אופוזיציה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים בודקים מונית באזור התכנסות של אנשי אופוזיציה(צילום: רויטרס)
בנוסף, חיילים נכנסו לתוך כמה תחנות טלוויזיה פרטיות שגילו אהדה כלפי המפגינים. מאוחר יותר הורה הצבא ל-10 רשתות טלוויזיה להפסיק את שידוריהן כדי לשמור "על השלום ועל הסדר". בין רשתות הטלוויזיה שחויבו להפסיק את שידוריהם, גם כאלה שתומכות בממשלה. "כינון ממשל צבאי אינו הפיכה", נכתב בהודעה שהופיעה על גבי שידורי הערוץ הצבאי 5. בהודעה פורסמה פנייה לציבור לפיה "אין צורך להיכנס לפאניקה" ושעליו להמשיך בשגרת חייו.

 

חוק מ-1914 מתיר לצבא להתערב

הודעת הצבא נחתמה על ידי מפקד הצבא, גנרל פריות' צ'או אוצ'ה. צוין בה החוק מ-1914 המעניק למפקד את הסמכות להתערב בנעשה במדינה בעתות משבר. לפי ההודעה, "הפעולה ננקטה בשל ההפגנות ההמוניות בין יריבים פוליטים שעשויות להשפיע על ביטחונה של המדינה ועל שלום האזרחים החיים בה ורכושם".

 

בהמשך הודיע הצבא כי במסגרת הממשל הצבאי, שהכריז על כינונו מוקדם יותר, הוא מורה למפגינים משני הצדדים להישאר במקומם ולא לקיים יותר צעדות, זאת כדי למנוע עימותים.

 

"כל הקבוצות חייבות להפסיק לנוע ממקום למקום", נמסר בהודעת הצבא ששודרה בטלוויזיה.המשבר בתאילנד נמשך כאמור זה תקופה ארוכה. בסוף השבוע שעבר הוא הגיע לשיא נוסף כשמפגינים פרצו לתוך בסיס חיל אוויר שבו ערך ראש הממשלה ישיבה חשובה בנושא הבחירות ואילצו אותו לברוח מהמקום.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מפגינים מול חייל בבנגקוק (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים מול חייל בבנגקוק(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הממשלה הזמנית צפויה להתכנס בהמשך היום במקום לא ידוע בעקבות הודעת הצבא על ממשל צבאי. "ראש הממשלה קרא לקיים ישיבת חירום של הקבינט כדי להשיב את הסדר אחרי שישה חודשים של טלטלה פוליטית. הישיבה תתקיים במקום בטוח שאין לחשוף אותו", מסר עוזר ראש הממשלה לכתבים.

 

ארה"ב לצבא תאילנד: "אל תערערו הדמוקרטיה"

ארצות הברית הגיבה לדרמה בתאילנד ומסרה כי ההכרזה על ממשל צבאי חייבת להיות זמנית, והזהירה את צבא תאילנד שלא לערער את הדמוקרטיה במדינה. "אנו מבינים שהצבא המלכותי של תאילנד הודיע כי ההכרזה על ממשל צבאי איננה הפיכה. אנו מצפים ממנו לכבד את מחויבותו לדאוג שפעולה זו תהיה זמנית כדי למנוע אלימות ולא לערער את המוסדות הדמוקרטיים", מסרה דוברת מחלקת המדינה ג'ן פסאקי. "ארהב מאמינה שכל הצדדים חייבים לעבוד יחדיו כדי לפתור מחלוקות באמצעות דיאלוג ולמצוא דרך להתקדם. ההתפתחות הזו מדגישה את הצורך בבחירות כדי לממש את רצון העם".

 

המשבר הפוליטי החריף עוד יותר לאחרונה לאחר שבית המשפט החוקתי הורה לראש הממשלה יינגלוק צ'ינוואט להתפטר מתפקידה לאחר שמצא אותה אשמה בניצול סמכותה. בית המשפט הורה גם ל-9 משריה להתפטר בשל אישומים דומים.

 

לא מסכים להתפטר. ראש הממשלה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לא מסכים להתפטר. ראש הממשלה(צילום: EPA)
יינגלוק הואשמה בניצול סמכותה בכך שהעבירה משרת ציבור בכיר מתפקידו ב-2011 לתפקיד אחר. בית המשפט קבע כי המינוי בוצע מתוך "אג'נדה נסתרת" בהליך שהפר את החוקה. תומכיה האשימו את בית המשפט בהדחת יינגלוק תוך שימוש לא הוגן במערכת המשפט בעוד שישה חודשים של הפגנות לא הצליחו להדיח אותה מהשלטון.

 

מפגיני האופוזיציה לא הסתפקו בהתפטרות ראשת הממשלה וטענו כי האיש שמחליפה בתפקיד, ניוואתמרונג בונסונגפאיסאן, הוא חבר במפלגתה שכיהן בתפקיד סגנה ולכן אין כל שינוי בשלטון מבחינתם.

 

המפגינים דוחקים בסנאט ובבתי המשפט בתאילנד להתערב במשבר הפוליטי ולמנות ראש ממשלה "ניטרלי".

אולם, הממשלה טוענת מצדה כי מדובר באיום על המערכת הדמוקרטית המדינה ובצעד שיהיה שווה ערך להפיכה משפטית.

 

אתמול התעקש ראש הממשלה הזמני שממשלתו לא תתפטר, תוך התנגדות ללחץ שהפעילו נגדו קבוצה של 70 סנאטורים שביקשו ליישב את המשבר הפוליטי. הסנאטורים, שרבים מהם מצדדים במפגינים האנטי-ממשלתיים, הציעו תוכנית מסגרת לרפורמות פוליטיות.

 

תנועת "החולצות האדומות" הפרו-ממשלתית הזהירה בעבר את האופוזיציה מפני פרוץ מלחמת אזרחים אם תמשיך בניסיונה להדיח את הממשלה. צבא תאילנד ביצע 11 הפיכות מוצלחות מאז קיצה של המונרכיה ב-1932.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים