שתף קטע נבחר

בקרוב: "טיפת חלב" לילדים גדולים במאוחדת

בעיות השמנה, גדילה ואפילו קשב וריכוז - כולן עשויות להיות קלות יותר אם הן זוכות לאיתור וטיפול מוקדם. בקופת חולים "מאוחדת" החליטו לצאת בפרוייקט שבו הרופאים יפגשו עם הילדים לבדיקה מקפת, של חצי שעה, על מנת לאתר את הבעיות הללו

הורים, מתי בפעם האחרונה לקחתם את הילדים שלכם לבדיקה אצל רופא כשהם לא היו חולים? רופאי הילדים בקופת חולים "מאוחדת" יזמנו במסגרת תוכנית חדשה את הילדים בגילאי שנתיים עד שש כדי לגלות בעיות רפואיות בשלב מוקדם.

 

במסגרת התוכנית, שתקרא "ביקור בריא", כל ילד יגיע לביקור בן חצי שעה אצל רופא ילדים, שבמהלכו ייבדק. "המטרה היא ביקור יותר מקיף וארוך, שבו הילד ייבדק בבדיקה רב מערכתית. החידוש הוא שיהיה לכך זמן ייחודי וייעודי. הרופאים בתוכנית יעבדו בזמן שלא מוקדש לילדים החולים ויתוגמלו בהתאם", מבהירה רופאת הילדים הראשית במאוחדת, ד"ר רינת כהן.

 

במסגרת הביקור הרופא יוכל לבדוק היבטים כמו השמנה, אוטיזם, הפרעות אכילה, הפרעות התנהגות, הפרעות קשב וריכוז, בעיות בהתפתחות ובעיות נוספות שהן לא דחופות. בנוסף, הרופא יבחן את אורח החיים של המשפחה ויסייע להם לטפל בבעיות שעלולות לצוץ בעתיד. "אנחנו רוצים לעשות רפואה טובה יותר, לאבחן בעיות בשלב מוקדם ככל האפשר ולתת את המידע למשפחות", אומרת כהן.

 

כיום ילדים בגילאים הללו מוזמנים לטיפות החלב הממשלתיות, אך ההיענות יחסית נמוכה, כפי שקבע מבקר המדינה בדו"ח שהתפרסם בחודש שעבר. כך, למשל, התברר כי רק מחצית מבני השלוש בקופת החולים "מכבי" מגיעים לבדיקות שמיעה ורק 30% מבני השש. בנוסף, רק 30% עוברים בדיקות התפתחות וכדומה. התוכנית זוכה לתמיכה של איגוד רופאי הילדים, שמסבירים כי היתרון הגדול של התוכנית היא שהילד יטופל אצל הרופא האישי שלו, מה שצפוי להגביר את ההיענות.

 

"טיפת חלב מיועדת לתת מענה לדברים הבסיסיים של הגיל הרך כמו חיסונים ואיתור בעיות התפתחותיות, והם עושים זאת בצורה יוצאת מן הכלל, אבל אחרי גיל שנתיים הילד כבר פחות מגיע לטיפת חלב וקשה להם לעקוב", מסביר יו"ר האיגוד ומנהל אגף הילדים בבית החולים וולפסון, פרופ' אלי סומך. "אם מתעוררת בעיה, לא טיפות החלב הן שאמורות לטפל אלא קופות החולים.

 

"מדובר בבעיות שאינן בתחום של הרפואה הדחופה, אלא של אורח חיים, כמו התנהגות, תזונה, הרגלי חיים וכו'. יש להם השלכות מאוד חשובות על הגדילה וההתפתחות של הילד והאינטרקציה שלו עם הסביבה. למשל, איתור של בעיית השמנה כשהילד רק מתחיל לעלות באחוזונים, איתור בעיות של תזונה, התפתחות, וכדומה. רופאי ילדים עמוסים בבעיות הדחופות, בעיקר בעונות החורף, וקשה לעשות כל דבר אחר מלבד טיפול בבעיות הבוערות, וצריך להקדיש זמן לאתר ולהפנות את תשומת הלב של ההורים".

 

הרעיון מאחורי היוזמה הוא משך זמן הביקור המתקצר יותר ויותר אצל הרופא, שבודק את הילד החולה ולא יכול להקדיש את הזמן לבדיקה מקיפה שלו. "צריך להעלות את המיומנות של רופאי הילדים בעניין. שיחה על השמנה היא לא רק טיפול בילד אלא בכל המשפחה - האם הם אוכלים ארוחת ערב ביחד, מה ההורים אוכלים, ולכן זוהי התערבות בכל אורח החיים של המשפחה", מוסיפה ד"ר כהן.

 

"ישנם עוד אספקטים, של הפרעות שינה, בעיות למידה, והבעיות האלה לא צפות בביקורים השגרתיים שאי אפשר לטפל בהן", אומר פרופ' סומך. "כשהילד חולה וצורח זה לא הזמן הנכון לדבר עם האמא ולהסביר לה להרחיק את חומרי הניקוי ושצריך להשגיח על הילדים בכל רגע".

 

השירות יהיה ללא תשלום וימומן על ידי קופת החולים. מדובר במהלך מפתיע בתקופה בה כל קופות החולים נמצאות בגרעון, וזה של למאוחדת עומד על כ-150 מיליון שקלים. בקופת החולים מסבירים שהם מאמינים שעם הזמן יפחתו ההפניות למכון להתפתחות הילד, יתקצרו התורים והיעילות תגדל, וכך יימצא התקציב הדרוש למימון הפרוייקט.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מפגש של חצי שעה לבדיקה רב מערכתית של הילד
צילום: shutterstock
מומלצים