נבחרת אחת, אומה מחולקת: מזל שיש כדורגל
הבלגים הסתדרו 541 יום בלי ממשלה, אז מה זה חודש בשבילם: הסכסוך הלשוני-תרבותי בין הפלמים העשירים מהצפון לבין הוואלונים העניים מהדרום נדחק הצדה על רקע הצלחת הנבחרת הלאומית במונדיאל. כך נשמרת האחדות
עוד חדשות בעולם :
זה חג? הרמדאן נפתח בצל מזרח תיכון מדמם
יד 2: עיראק קיבלה מטוסי "סוחוי" משומשים
האומנת פוטרה, אך מסרבת לעזוב את הבית
קינא לחברתו לשעבר ואכל את לבו של בן זוגה
כך נראית אחוות אוהדי הכדורגל בסאו פאולו, דבר שאי אפשר לומר על תושבי הבירה הבלגית בריסל. עבור מדינה שסובלת זה שנים רבות מפיצול פוליטי, המונדיאל בברזיל מספק לצדדים הנצים במדינה - ואלונים ופלמים - דבק סוריאליסטי של אחדות. כשהמוטו של בלגיה "האחדות מעניקה כוח" הפך יותר ויותר ל"האחדות היא בדיחה", הופעתה של הנבחרת הלאומית בגביע העולם לא נעלמת מעיני איש - בברזיל ובבלגיה. והיא גם לא צריכה להיעלם מעיני ארצות הברית, היריבה הבאה של בלגיה בשלב שמינית גמר המונדיאל.
"השחקנים שלי ייתנו הכול עבור בלגיה", אמר מאמן הנבחרת מארק ווילמוטס, סנאטור לשעבר בבית הנבחרים שמגן על רעיון המדינה המאוחדת.
הלאומנים הפלמים רוצים להיפרד
ראש ממשלת בלגיה אליו די רופו הוא ואלוני שצרפתית היא שפת האם שלו, והוא תומך בבלגיה אחת בשעה שהמפלגה הפלמית הלאומנית (N-VA) - שקוראת להיפרדות פלנדריה מוואלוניה - נמצאת במגמת התחזקות. בלגיה היא מלוכה חוקתית בצד דמוקרטיה פרלמנטרית פדרטיבית, הכוללת שלושה חבלים אוטונומיים: פלנדריה בצפון, וואלוניה בדרום והבירה בריסל. מבחינה פוליטית נחשב המלך הבלגי פיליפ לגורם משמעותי בניסיונות לפשר בין הפלמים והוואלונים ולשמור על אחדות המדינה.
הוויכוח בין הצדדים הוא ארוך שנים ובעל היבטים תרבותיים ופוליטיים. במרכזו עומד רצונה של פלנדריה, החבל העשיר מצפון, להגדיל את מידת האוטונומיה שלה בתוך או מחוץ למבנה הדו-לאומי של בלגיה. הוואלונים, תושבי החבל העני יותר ודוברי הצרפתית, מתנגדים לכך ומעוניינים בשמירת הסטטוס קוו. עם זאת, הכבוד וההערכה כלפי מלך בלגיה משותפים לשני הצדדים והם הבסיס שעליו הם מצליחים להידבר.
הנבחרת מצליחה, הפוליטיקה במשבר נוסף
"היי @BarackObama, אני מתערב על הבירות הבלגיות הכי טובות שה-@BelRedDevils יעלו לרבע הגמר! (-:", צייץ די רופו בחשבון הטוויטר שלו לאחר הניצחון האחרון על דרום קוריאה בתוצאה 0:1.
בשעה שהזירה הפוליטית בבלגיה מפולגת ופרלמנט אחד צריך לייצג 6.5 מיליון דוברי פלמית מפלנדריה ו-4.5 מיליון פרנקופונים מהדרום הוואלוני, נבחרת הכדורגל הלאומית היא מקום שבו שפות השחקנים אמנם שונות, אבל לפחות שם אפשר לדבר על אחדות. אפילו המאמן ווילמוטס מייצג את האחדות הזו משום שהוא פרנקופון שנשוי לפלמית. ובשעה שנבחרת הכדורגל מתקדמת שלב במונדיאל והדגל השחור-צהוב-אדום מונף בכל פינה, הפוליטיקה הבלגית שוב נמצאת במשבר עמוק.
"אין ממשלה? לא אכפת לנו"
די רופו מגיע כאמור מוואלוניה הענייה, שבאופן מסורתי נוטה לתמוך באחדות לאומית משום שתתקשה לתפקד באופן עצמאי ולשרוד כלכלית. המפלגה הפלמית הלאומנית ניהלה באופן מסורתי קמפיין שמתאר את ואלוניה כנטל על פלדריה שמונע ממנה לממש את הפוטנציאל הכלכלי שלה.
בגביע העולם בכדורגל מלגלגים על דברים מסוג זה. "עדיין אין לנו ממשלה. לא אכפת לנו. נשמור על המדינה מאוחדת", אמר מגן נבחרת בלגיה ניקולס לומבארטס אחרי הניצחון על דרום קוריאה. אוהדים רבים של הנבחרת חושבים בדיוק כמוהו.
המומחה הפוליטי דייב סינארדט אמר שניתן להסביר את הסתירה הזו בכך שהפוליטיקה קשורה בקשר בלתי נפרד לשני מחנות לשוניים עם בוחרים פלמים שלעולם לא יוכלו להצביע עבור פרנקופונים - ולהיפך. באותה עת, הכדורגל יכול להצליח ולגשר בהצלחה בין הצדדים. "יש תמריצים גדולים לעבוד ביחד בשביל לזכות בגביע העולם", אמר סינארדט, מרצה באוניברסיטת בריסל.
"הבלגים הם לא הפטריוטים הכי גדולים, אבל הצלחת 'השדים האדומים' העלתה את הפטריוטיות אל מעל לפני השטח", אמר המומחה הפוליטי. זה מה שהופך את ווילמוטס למאמן גאה. הוא אוהב מאוד את העובדה שהניצחונות זוכים לעידוד מכל קצוות המדינה.
בימים אלה אצטדיוני הכדורגל בבלגיה מלאים באוהדים מריעים הצופים במשחקי המונדיאל במסכי ענק שהוצבו במגרשים. היו ימים בבלגיה שהתאחדות הכדורגל המקומית לא הצליחה למלא אצטדיון למשחק ליגה או נבחרת, אפילו כשחילקה כרטיסים בחינם. "הם נהגו לחלק חולצות וקיבלו אותן בחזרה. כעת האוהדים נלחמים על החולצות האלה", אמר מאמן הנבחרת הלאומית.