שתף קטע נבחר

צוללת העתיד: מהירות הקול מתחת למים

בועות סביב לה: הסינים הודיעו כי הם מפתחים צוללת שתשתמש בטכנולוגיה חדשה ותוכל בתיאוריה להגיע למהירות של 5,800 קמ"ש. איך היא תיראה?

מפריז לניו יורק, תוך פחות משעה: כך אולי ייראה העתיד התת-ימי. סין מפתחת צוללת על-קולית, שתוכל בעתיד להגיע משנגחאי שבסין לסן פרנסיסקו שבמערב ארצות הברית תוך פחות משעתיים ולחצות את האוקיינוס האטלנטי בפחות מ-60 דקות. מדענים אמרו כי כלי השיט העתידי ישתמש בטכנולוגיה פורצת דרך, שבאמצעותה ייווצרו "בועות" סביבו, דבר שיקטין דרמטית את התנגדות המים. בתיאוריה, אומרים המדענים, צוללת שכזו יכולה להגיע למהירות הקול מתחת למים - 5,800 קמ"ש.

 

עוד חדשות מהעולם

"הכתב נרצח, אך סרטון עריפת הראש בוים"

בדרך לעצמאות: מה יקרה לוויסקי הסקוטי?

הכבשה השחורה: לבקנים מופרדים באפריקה

הענק המתבודד: מת "האיש הגבוה בעולם"

 

הטכנולוגיה פותחה על ידי קבוצת מדענים במכון הטכנולוגי בחרבין. אחד מהם, פרופ' לי פנג'צן, אמר לעיתון "סאות' צ'יינה מורנינג פוסט" כי הוא "מאוד נלהב מהפוטנציאל של המערכת". להבדיל מצוללת רגילה, בעלת גוף מוארך, לצוללת הסינית העתידית יהיה ככל הנראה גוף בצורת משולש, עם מנוע רקטי בחלק האחורי.

צוללת רגילה לעומת על-קולית עתידית ()
צוללת רגילה לעומת על-קולית עתידית

באופן תיאורטי, צוללת שמשתמשת בטכנולוגיה כזו יכולה להגיע למהירות הקול מתחת למים, דבר שיקטין את זמן המסע התת-ימי באופן דרמטי. לפי דו"ח של המכון הטכנולוגי בקליפורניה ב-2011, שצוטט ב"דיילי מייל" הבריטי, צוללת שכזו תוכל לחצות את האוקיינוס האטלנטי תוך פחות משעה, ולחצות את האוקיינוס הפסיפי תוך 100 דקות. מהירות הקול היא אמנם "רק" 1,234 קמ"ש, אבל עקב הצפיפות במים, מהירות הקול בתוך המים גבוהה כמעט פי 5.

 

בקרוב גם בבגד ים?

הסינים פיתחו את הצוללת על בסיס טכנולוגיה סובייטית מהמלחמה הקרה. מטרת טכנולוגיה זו, המכונה "סופרקביטיישן", היא לעטוף את הצוללת בתוך בועת אוויר, כדי למנוע בעיות הנגרמות מהתנגדות המים. הטורפדו הסובייטי "שקבאל", שבו נעשה שימוש בטכנולוגיה זו, היה יכול להגיע למהירות של 370 קמ"ש, מהר יותר מכל טורפדו קונבנציונלי.

 

הסובייטים לא היו היחידים שהשתמשו בטכנולוגיה זו לפיתוח כלי נשק. גם ארצות הברית, גרמניה ואפילו איראן - שפיתחה את הטורפדו "הוּט" (לווייתן בפרסית) על בסיס שקבאל - עשו שימוש בסופרקביטיישן. טכנולוגיה זו לא מוגבלת רק לצוללות ולטורפדו, ולדעת המדען הסיני היא עשויה בעתיד לסייע גם לשחיינים. "אם בגד הים יכול ליצור בועות אוויר קטנות במים, הוא יכול להפחית משמעותית את התנגדות המים. אז השחייה תהפוך לחסרת מאמץ, ממש כמו צניחה למשל", אמר לי.

 

אבל העתיד עדיין לא כאן. לי הודה כי יש עדיין בעיות שצריך לפתור לפני שצוללות אכן יוכלו "לטוס" מתחת למים במהירות מדהימה של 5,800 קמ"ש. כדי שזה יקרה, בין היתר יש לפתח מנוע רקטי תת-מימי ורב-עוצמה שיתאים לצוללת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים