שתף קטע נבחר

בדרך לעצמאות: מה יקרה לוויסקי הסקוטי?

סקוטלנד מחשבת את קִצהּ כחלק מהממלכה הבריטית לקראת משאל העם שיכריע בנושא עצמאותה. אך דבר אחד בטוח: הוויסקי יישאר סקוטי. אך מי יממן וישקיע במשקה העתיק? זו כבר שאלה סבוכה ומורכבת הרבה יותר

קרל ריבי דוחף את אפו לתוך הכוס, מסניף את הארומה ולוגם. באיטיות. יש שאומרים שטעמו של הוויסקי הסקוטי הוא טעמו של המקום שבו הוא זוקק - לכן טעמו של וויסקי סינגל מאלט תוצרת "Reavey's Bruichladdich Black Art" מכיל טיפה של ים וקורט של מלח מהאי איילה, 140 קילומטרים ממערב לגלזגו.

 

עוד חדשות בעולם :

הכבשה השחורה: לבקנים מופרדים באפריקה

כאב הראש של אובמה הוא טיפול שורש בדאעש

אובמה הופתע: מצרים והאמירויות תקפו בלוב

 

לוקח זמן - המון זמן - לייצר טעם כזה. לכן, מזקקות נדרשות להכין תוכניות לטווח ארוך להשקעות ולמימון, שעלולים להיעלם בחטף ביום אחד - 18 בספטמבר, אז תלך סקוטלנד למשאל עם שבמרכזו השאלה האם לעזוב את בריטניה. בעלי העסקים בסקוטלנד עסוקים בתקופה האחרונה בנושא אחד - מה יהיה על הכלכלה ביום שאחרי משאל עם לעצמאותה של האומה הקטנה. "מה שמדאיג באמת הוא האי-ודאות שמלווה את העצמאות, ולא העצמאות עצמה", אומר ריבי.

טעמו כטעם המקום שבו יוצר. וויסקי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טעמו כטעם המקום שבו יוצר. וויסקי(צילום: shutterstock)

בעוד פחות מחודש יצביעו אזרחי סקוטלנד במשאל עם שבו יכריעו אם תיפרד האוטונומיה מהממלכה המאוחדת. אם יבחרו להכריז על עצמאות יחולו שינויים מרחיקי לכת בכלכלה באזור: סקוטלנד תיאלץ להיפרד מהאיחוד האירופי ומההטבות שהעניקה לה החברות בארגון כמו סחר חופשי באירופה.

 

אחד החששות הגדולים ביותר בקרב העסקנים במדינה הוא מהשינוי במטבע. הממשל מתנגד להמשך השימוש בפאונד הבריטי, אך ראש הממשלה אלכס סלמונד לא הציע חלופה. לדבריו, הדיון על המטבע והכלכלה נועד להפחיד את האזרחים מעצמאות.

ניצח בעימות, ינצח במשאל העם? סלמונד (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
ניצח בעימות, ינצח במשאל העם? סלמונד(צילום: גטי אימג'בנק)

חברות גדולות במדינה שמבוססות על יציבות הפאונד הזהירו מפני הסכנות שבהכרזה על עצמאות. בין היתר, יש חשש גדול מהשפעה על תעשיית הוויסקי - סמל לאומי ומקור תעסוקה לכ-35,000 אזרחים במדינה שמגלגל כ-7 מיליארד דולרים בשנה. רוב חומרי הגלם של הוויסקי מיובאים ממדינות אחרות באירופה, ו-90% מבקבוקי הוויסקי מיוצאים למדינות אחרות. עצמאות המדינה עלולה להשאיר אותה מחוץ לאיחוד האירופי ולייקר משמעותית את עלויות הייצוא והייבוא.

 

"כשאתה קונה מוצר מורכב שנעשה בזהירות", אומר צ'רלס מקלין, מומחה מוביל בתעשיית הוויסקי בסקוטלנד, "אתה קונה את דמה של אומה קטנה". חברי אגודת הוויסקי הסקוטי אומרים בבירור - נעבוד עם כל מי שיהיה בשלטון. אך מי זה

יהיה? "אם יש ודאות אחת בתהליך הזה, היא שהוויסקי הסקוטי עדיין ייוצר בסקוטלנד כשזה יקרה", סבור דיוויד וויליאמס, דובר האגודה.

  

וויסקי אינו רק מקור שמניב כסף ומשרות, אלא הפך במרוצת השנים לאחד הסמלים שמאפיין את סקוטלנד בעולם. המשקה, שמזוקק בסקוטלנד מאז 1404, הפך לפופולרי ביותר לאחר מלחמת העולם השנייה, הודות להוליווד. הקידום לוויסקי סינגל מאלט הוסיף עוד ממד לשוק, שהמכירות בו נסקו בעשור האחרון.

 

אתמול (יום ב') ניצח סלמונד, ראש ממשלת סקוטלנד התומך בעצמאות, בעימות הטלוויזיוני הסופי שנערך שלושה שבועות לפני משאל העם ההיסטורי. אולם לא ברור אם הופעתו הקרבית תעזור לו בסקרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה יהיה על המשקה הלאומי?
צילום: shutterstock
מומלצים