שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    שנת צמיחה: מתכונים טבעוניים לראש השנה
    אורי שביט מגישה חמישיית מתכונים טבעוניים מנצחים לשולחן החג של ראש השנה. בתפריט: סלט קוסקוס עם סלרי צלוי, חסה ממולאת בסלט עדשים, גראטן קרם בטטה עוגת תפוחים, עלי פילו עם גלידת חלבה טבעונית

    מה בסך הכל אנחנו רוצים? שיהיה כאן טוב. שיהיה כאן עולם שנשמח לקום בבוקר לקראתו, שנרגיש טוב, נהיה חופשיים, טובי לב ובריאים, שלא נזיק לא לעצמנו ולא לאחרים, שנאהב ונקבל את עצמנו ואת מי ומה שסביבנו. אלה האיחולים הטובים והחשובים ביותר שאני מאחלת לעצמי וליקרים לי, עם תחילתה של כל שנה חדשה.

     

    עוד מתכונים בערוץ האוכל:

     

    את שולחן החג אני ממלאה במנות שיעניקו לנו בדיוק את מה שאני מקווה ומייחלת לו - שלווה לגוף ולנפש, הזנה והטענה בכוחות נקיים ומחודשים, ותפילה לעולם טוב יותר עבורנו ועבור כל היצורים החיים.

     

    לקראת השנה החדשה אספתי כמה מהמתכונים המנצחים והאהובים עלי, שמתאימים במיוחד לככב על שולחן החג. חג שכולו אוכל שמח מן הצומח - חגיגי, צבעוני וטבעוני.

     

    1. קוסקוס מלא עם סלרי צלוי, פיסטוק ורימונים

    הסלרי הצלוי משתלב בהרמוניה מושלמת עם הפיסטוק והרימונים, לחגיגה של טעם וצבע. את הקוסקוס ניתן להחליף בקינואה או בבורגול.

     

    המרכיבים:

    1 חבילה קוסקוס מלא, מוכן לפי הוראות היצרן

    2 ראשי סלרי שטופים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות של 1 ס"מ

    1 כוס גרגירי רימון טריים

    1/2 כוס פיסטוקים טבעיים (לא קלויים)

    2-3 גבעולי סלרי, פרוסים דק

    2-3 גבעולי בצל ירוק, פרוסים דק

     

    למרינדה:

    2 כפות שמן זית

    1 כף סילאן

    מיץ מ-1/2 לימון או ליים

    מלח, פלפל שחור גרוס

     

    לרוטב:

    2-3 כפות שמן זית

    1 כף רכז רימונים

    מיץ מ-1/2 לימון או ליים

    מלח, פלפל שחור גרוס

     

    להגשה:

    גרגירי רימון, פיסטוקים טבעיים

     

    אופן ההכנה:

    1. צולים את הסלרי: מניחים את קוביות הסלרי בקערה ומוסיפים את חומרי המרינדה. מערבבים היטב כך שכל הקוביות מצופות במשרה ומשטחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. צולים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 10-15 דקות עד שהסלרי מתרכך ומשחים.
    2. מרכיבים את הסלט: מעבירים את הקוסקוס המוכן לקערה גדולה, מוסיפים את הפיסטוקים, גרגירי הרימון, גבעולי הסלרי, הבצל הירוק והסלרי הצלוי. מתבלים בחומרי הרוטב, מערבבים,
    3. טועמים ומתקנים תיבול. מעטרים בגרגירי רימון ופיסטוקים ומגישים. 

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    2. כפות חסה ממולאות בסלט עדשים שחורות, מנגו ואגוזי לוז

    מנה ראשונה, מפתיעה ומרעננת - אפשר לאכול את הסלט מתוך עלה החסה ואפשר ואף רצוי,

    לגלגל אותו לרול ולאחוז ביד.

     

    המרכיבים  ל-4-6 מנות:

    1 ראש חסה אייסברג (אפשר להחליף בעלים פנימיים של חסה ערבית), שטוף

    1 כוס (200 גרם) עדשים שחורות, שטופות

    1 מנגו גדול, בשל ומוצק, חתוך לקוביות קטנות

    1/2 כוס אגוזי לוז, שבורים גס

    חופן עלי נענע, קצוצים גס

    2 כפות שמן זית

    1-2 כפות מיץ תפוזים טרי

    מיץ מ-1/2 לימון או ליים

    קליפה מגורדת מ-1/2 לימון או ליים

    מלח, פלפל שחור גרוס

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים את העדשים: מניחים את העדשים בסיר, ממלאים בהרבה מים (לא ממליחים), מביאים לרתיחה ומבשלים כחצי שעה, עד שהעדשים רכות אך מוצקות. מסננים ומצננים.
    2. מעבירים את העדשים לקערת ערבוב. מוסיפים את קוביות המנגו, אגוזי הלוז השבורים והנענע ומתבלים בשמן זית, מיץ תפוזים, מיץ לימון, קליפת לימון, מלח ופלפל. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
    3. מרכיבים את המנה ומגישים: מניחים על כל צלחת הגשה עלה חסה וממלאים בכמה כפות מתערובת העדשים. מעטרים בעלי נענע שלמים. 

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    3. גראטן תפוחי אדמה וקרם בטטה

    מכירים גראטן תפוחי אדמה? מאפה פרוסות תפוחי אדמה מוקרם ומושחת שאין דברים כאלה. שאלתי את עצמי איך אפשר להגיע לתוצאה דומה והחלטתי לנסות להגיע למרקם הקרמי המענג באמצעות קרם בטטה, שיכול להיות תוספת מצוינת בפני עצמה.

     

    ועוד משהו: אפשר כמובן להכין בכלי מרכזי אחד, אבל כלים אישיים יהפכו את כל העסק לאקסטרה חגיגי ואף אחד אחר לא יוכל ליישר לכם את הקצוות.

     

    המרכיבים לכ-6 מנות אישיות:

    12 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים ופרוסים דק ככל הניתן

    6 בטטות בינוניות, קלופות וחתוכות לקוביות

    כ-4 כפות שמן קוקוס

    כ-4 כפות שמן זית

    אגוז מוסקט מגורר

    מלח, פלפל שחור גרוס טרי

    1 צרור קטן טימין טרי

    2-3 אגוזי ברזיל

    6 כלים אישיים, מתאימים לאפייה בתנור

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים את קוביות הבטטה בסיר עם מים רותחים ומומלחים במשך כ-20 דקות, עד שהבטטות רכות לחלוטין. מסננים את הבטטות ושומרים מעט ממי הבישול.
    2. מעבירים למעבד מזון, מוסיפים שמן קוקוס, שמן זית, אגוז מוסקט מגורד, מלח ופלפל שחור גרוס טרי. טוחנים ובמידת הצורך מוסיפים מעט ממי הבישול, עד לקבלת קרם חלק ולא סמיך מדי. טועמים ומתקנים תיבול.
    3. מברישים כלי אפייה אישיים במעט שמן קוקוס. מסדרים שכבה דקה וצפופה של פרוסות תפוחי אדמה, מפזרים עליהם מעט מלח ועלי טימין טריים ומזלפים מעט שמן זית.
    4. מורחים על תפוחי האדמה שכבה דקה של קרם בטטה - הם קצת זזים, אז לא להתבייש להיעזר באצבעות נקיות אם צריך. ממשיכים כך עד שמגיעים ל-3 שכבות - בוחרים אם לסיים בשכבת קרם או בשכבת תפוחי אדמה.
    5. מפזרים טימין טרי מלמעלה, ומגרדים מעל שבבים של אגוז ברזיל. מכסים בנייר כסף ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך כ-45 דקות עד שתפוחי האדמה רכים לחלוטין. מסירים את הנייר, ואופים 5 דקות נוספות להשחמה. 

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    4. עוגת אגוזים ותפוחים כפרית

    חמותי המקסימה ציידה אותי בערימת תפוחים ושקית של אגוזי מלך שנשארו לה, מה עוד יכולתי לעשות חוץ מלאפות עוגה בלי מתכון? "תעשי עוגה!", אמרה לי בפשטות האמא של הבנזוג, אחרי שמילאה את ידינו בשלל. פתאום היו באמת הרבה תפוחים וגם אגוזים וגם פגישה רבת משתתפים שמתוכננת לערב, אחד ועוד אחד והבנתי שאני צריכה לחצות מחסום נוסף.

     

    לא שאני לא אופה עוגות, ולא שלא המצאתי פה ושם מתכונים מתוקים, אבל הסבלנות שלי קצת מתקצרת כשזה מגיע לדקדקנות יתר במטבח. החלטתי לא להישבר, ולנסות לאלתר עוגת תפוחים ממה שיש בבית. בדמיוני יכולתי להרגיש אותה קצת ספוגית ולחה, בתבנית פיירקס גדולה, שיהיה מספיק לכולם, מנוקדת בקוביות תפוחים עסיסיות. בפועל, אני בטוחה שאפשר היה לדייק קצת יותר את הכמויות, אבל העם דורש מתכון, ועד הפעם הבאה שאכין אותה - מי יודע כמה זמן יעבור.

     

    אז הנה זה, עוגת התפוחים שאלתרתי בשבת בבוקר. נפלאה עוד יותר אחרי חימום קצר, ואם תוסיפו לצדה קצפת קוקוס או כדור גלידה טבעונית - בכלל תשחקו אותה.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    גיוון:

    אפשר בטוח להחליף את שמן הקוקוס (אני השתמשתי בסוג ללא הריח) בשמן צמחי אחר (חמניות, זרעי ענבים), וגם סוגי קמחים שונים אני מאמינה שיתקבלו באהבה.

     

    מרכיבים לתבנית פיירקס בקוטר 20X30 ס"מ:

    5 תפוחים, קלופים וחתוכים לקוביות

    1/2 כוס אגוזי מלך, שבורים גס

    2 כוסות קמח לבן

    1 כוס קמח מלא

    1 שקית אבקת אפיה

    1 כפית קינמון

    1 כפית הל טחון

    1/2 כפית אגוז מוסקט מגורד

    1/2 כפית מלח

    2 מעדני "אלפרו" בטעם עוגיות קרמל - ניתן להחליף בכוס רסק תפוחים ללא סוכר) 

    3/4 כוס שמן קוקוס

    1 כפית תמצית וניל

    3/4 כוס סוכר חום בהיר

    1 כוס משקה אגוזי לוז (או סויה, אורז, שקדים)

    1/2 כוס מים

    1 כפית תמצית וניל

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים בקערה את הקמחים, אבקת האפייה והתבלינים. מערבלים במיקסר את המעדנים עם השמן והסוכר, עד לקבלת תערובת אחידה. ממשיכים לערבל במהירות נמוכה, ומוסיפים בהדרגה ולסרוגין את הקמח והנוזלים - משקה לוז ומים, רק עד לקבלת תערובת אחידה.
    2. מוציאים את הקערה מהמיקסר, ומוסיפים את קוביות התפוחים והאגוזים ומערבבים בכף עץ.
    3. יוצקים את התערובת לתבנית פיירקס משומנת היטב ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 25-30 דקות, עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא נקי.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)
     

     

    5. עלי פילו במילוי פירות מקורמלים עם גלידת חלבה-בננה ברוטב שוקולד

    עד לפני שנה, אם הייתי שומעת את צירוף המילים "קינוח פרווה" הייתי לא סתם מעקמת את האף, הייתי ממש מזדעזעת. היום, אחרי שנה של ניסיונות, טעימות והתענגות על כל מיני סוגים של מתוקים שאין בהם טיפת חלב - אני מבינה כמה טעיתי. קשה להאשים אותי, מכיוון שגם היום רוב הקינוחים שתתקלו בהם יכילו מרגרינה, קצפות צמחיות ושאר זוועות. הקינוח הזה נשמע מורכב, אבל הוא פשוט פשוט להכנה והתוצאה - מרהיבה, טעימה ומושחתת.

     

    ועוד משהו: אפשר וכדאי להכין גם גרסאות אחרות - למשל, גרסה טרופית עם מנגו ואננס.

     

    המרכיבים ל-6 מנות:

    1 חבילה עלי פילו (יישאר לכם לא מעט, אבל אי אפשר לקנות פחות מזה)

    שמן קוקוס, להברשה

     

    לפירות המקורמלים:

    2 שזיפים בשלים אך מוצקים, מגולענים וחתוכים לקוביות קטנות

    1 נקטרינה בשלה אך מוצקה, מגולענת וחתוכה לקוביות קטנות

    1 אפרסק בשל אך מוצק, מגולען וחתוך לקוביות קטנות

    1-2 כפות סילאן

    1 כף שמן קוקוס

     

    לגלידה:

    5-6 בננות, פרוסות וקפואות

    10-12 כפות טחינה גולמית

    2-3 כפות סילאן

     

    לקרם שוקולד:

    50 גרם שוקולד מריר איכותי (פרווה)

    מעט "חלב" סויה/אורז/קוקוס

     

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את סירות הפילו: חותכים את ערימת דפי הפילו לרבעים. מפרידים רבע מהחבילה ואת היתר מכסים במגבת לחה, על מנת שעלי הפילו לא יתייבשו וישברו. מברישים ריבוע בצק אחד בשמן קוקוס ומניחים עליו ריבוע נוסף באופן לא חופף, מברישים גם אותו ומניחים ריבוע נוסף וכך ממשיכים להבריש ולהניח עד שיש לנו 4 ריבועי בצק מוברשים ומונחים זה על זה באופן לא לגמרי חופף.
    2. יוצרים מהעלים צורת סירה או קערית, ומניחים בתבנית צרה (אפשר אינגליש למשל או תבנית שקעים של מאפינס) כדי שהסירה תשמור על צורתה. ממשיכים כך עד שמתקבלות 6 סירות. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 5-10 דקות, עד שהבצק נעשה פריך ושחום וצורתו מתייצבת.
    3. מקרמלים את הפירות: מחממים במחבת שמן קוקוס וסילאן. מוסיפים את הפירות, ומקפיצים-מערבבים בעדינות 2-3 דקות עד שהפירות נעטפים בסילאן ומתרככים מעט.
    4. מכינים את הגלידה: טוחנים במעבד מזון את הבננות הקפואות עם הטחינה והסילאן, עד שמתקבלת גלידה חלקה, סמיכה ו"מסטיקית". אם לא מגישים מיד - ניתן להעביר לכלי אטום, להקפיא ולהוציא מהמקפיא כמה דקות לפני ההגשה, לריכוך קל.
    5. מכינים את הקרם: ממיסים בסיר קטן את השוקולד המריר עם מעט "חלב" לפי טעמכם (הטעם כמעט לא מורגש בכמות כזאת), עד שמתקבל קרם חלק, סמיך ונוזלי (נזהרים שהשוקולד לא ייחרך).
    6. מרכיבים את המנה ומגישים: מחממים שוב את התנור (אם הכנתם את הסירות לפני הארוחה, שומרים עליהם בתבנית ומכסים רק אחרי שהתקררו לגמרי, כדי לשמור על הפריכות). ממלאים את סירות הבצק בפירות המקורמלים, ומכניסים לתנור ל-5 דקות נוספות, עד שהמאפה מתחמם והפירות משחימים מעט.
    7. מוציאים ומניחים על צלחת הגשה. לצד כל סירת בצק מניחים כדור גלידה, ומעטרים בקרם שוקולד חם.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)
     

     

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אורי שביט
    כפות חסה ממולאות בסלט עדשים שחורות, מנגו ואגוזי לוז
    צילום: אורי שביט
    מומלצים