שתף קטע נבחר
 

למען האנושות

הסופר וחתן פרס נובל לשלום, אלי ויזל, מציין 25 שנים לפעילות הקרן שלו למען האנושות

בטקס צנוע שהתקיים בסוף השבוע בניו-יורק, צוין 25 שנים לקיומה של "קרן ויזל למען האנושות", שבמהלכו הוענקו מלגות לחמישה סטודנטים מצטיינים על מאמרים שכתבו בנושאי אתיקה. את הקרן הקים הסופר ניצול השואה וזוכה פרס נובל לשלום, הפרופסור אלי ויזל יחד עם אשתו מריון. ״אחרי שזכיתי בפרס בשנת 1986, חשבנו יחד מה נעשה עם הכסף״, סיפר ויזל. ״הרי לא נבזבז את הכסף על מסעדות או בגדים, אז החלטנו שנעשה בו משהו למען הקהילה״.

 

אחת ממטרות הקרן היא להיאבק באדישות העולם למצוקות באזורי סכסוך, נושא שעדיין בוער בקרבו של ויזל. בנאום שנשא מול הסטודנטים בטקס, אמר: ״אסור לנו לשתוק. אני לא אומר שצריך להילחם, אבל לפחות להיות שם, לשמש כעדים! הרי לא לנהוג כך זהו חטא. אסור שנתעלם מסבלו של האחר, מבדידותו או מייאושו. לעולם לא. לעולם לא!״.

בשיחה עמו לאחר הטקס התייחס ויזל לדברים ואמר: ״בכל מקום בו התרחשה טרגדיה מייד הייתי קם ונוסע, באסיה למשל. איך אני יכול לאכול ארוחת בוקר בשקט, לקרוא עיתון בנחת כשזוועות מתרחשות ולאף אחד לא אכפת?״. ויזל בן ה-86 שרד את מחנות ההשמדה אושוויץ ובוכנואלד. הוריו ואחותו נספו במחנות. לאחר המלחמה הוא למד בפריז ועבד כעיתונאי, בין השאר כשליח עיתון ״ידיעות אחרונות״ בצרפת ולאחר מכן בארצות הברית.

 

עם הנשיא אובאמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עם הנשיא אובאמה(צילום: רויטרס)

 

ויזל, המדבר עברית רהוטה ושוטפת למרות שמעולם לא התגורר בישראל, זכה להכרה גורפת בעקבות פרסום ספרו הראשון "הלילה", שעסק באירועי השואה, ומאוחר יותר ביסס את עצמו כפרופסור לפילוסופיה המחזיק מזה שנים בקתדרה באוניברסיטת בוסטון. ויזל פעל רבות להנצחת זכרון השואה בעולם והפך למזוהה כנאבק למען צדק יהודי ועולמי. במקביל הפך לידידם הקרוב של מנהיגי העולם החופשי, ביניהם נשיאי ארה״ב השונים, כולל הנשיא הנוכחי, ברק אובאמה, שבטקסי ההשבעה שלו לנשיאות נכח ויזל במקום של כבוד.

 

״אנחנו מכירים הרבה שנים", אומר ויזל על יחסיו עם אובאמה, "עוד לפני שהוא הפך לנשיא. אנחנו נפגשים ומדברים לעיתים קרובות אבל זה כמובן נעשה במישור אישי״. ויזל אף ליווה את ביקורו הנשיאותי של אובאמה במחנות ההשמדה, במהלך כהונתו הראשונה. השניים הניחו יחדיו זר לזכר הנספים בשואה.

 

האם לדעתך אובאמה עושה מספיק בנושאי חוץ, למשל בסוריה?

״גם לדעתו הוא לא פועל מספיק. אף נשיא לא עושה מספיק. גם אני לא עושה את כל מה שהייתי רוצה. מעבר לכך, אני חושב שהוא נשיא טוב והוא פועל בהרבה חן ובמסירות נפש״.

 

בחודש מאי האחרון, בשיאו של המירוץ רווי היצרים למינוי לנשיאות ישראל, עלה במפתיע שמו של ויזל כמועמד הרצוי על ראש הממשלה בנימין נתניהו. בעתונות נכתב כי נתניהו התקשר לוויזל והפעיל עליו מכבש לחצים כדי לשכנעו לקבל את המינוי. ״זו לא הפעם הראשונה בה הוצע לי התפקיד", מגלה ויזל, "גם אולמרט בזמנו הציע לי לשמש כנשיא. ודאי שזה החמיא לי וריגש אותי אבל אינני נשיא. אני סופר, אני כותב, אבל מה פתאום נשיא? מעולם לא גרתי בישראל. אני אוהב את ישראל בכל ליבי ותמיד אעמוד לצידה אבל אינני נשיא. מה פתאום״.

 

למרות שסירב להצעה המחמיאה, ויזל המשיך בתמיכתו הבלתי מסוייגת בישראל, כשבחר לפרסם במהלך מבצע "צוק איתן" מאמר פומבי במשותף עם הרב האמריקאי הפופולארי שמולי בוטח, הקורא למנהיגי העולם לגנות את חמאס. המאמר התפרסם בעיתונים המובילים בארצות הברית ובריטניה, בעוד עיתון "טיימס" הלונדוני בחר שלא לפרסם אותו כדי לא לאבד מנויים, לטענת המו״ל. ״קיבלתי הרבה ביקורת על כך שאני תומך דווקא בישראל. היה רעש גדול. ככה אני, כך נולדתי. אני לא אמתח ביקורת על המדינה״.

 

השבוע תיפתח עצרת האו״ם השנתית. ישראל שלאחר ״צוק איתן״ ודאי תמצא את עצמה בצרות.

״האו״ם... מה יש לומר. אני בעד כל מה שמאחד את העולם כמו האומות המאוחדות, אבל כשזה מגיע לישראל, פתאום הכל נשכח. כל מה שקורה מסביב כאילו לא קיים״.

 

מה אתה מאחל לתושבי ישראל ולישראלים באמריקה לכבוד השנה החדשה?

״אני מאחל שיהיה שלום. טוב, זה קצת קשה. אני באמת מקווה שיהיה סוף סוף קצת שקט. שלא יהיו יותר חללים, יתומים ואלמנות. שמירה על חיי האדם – זה הכי חשוב״.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מארק ניימן, לע"מ
הנשיא לשעבר והאיש שלא רצה להיות נשיא
צילום: מארק ניימן, לע"מ
מומלצים