שתף קטע נבחר

אומרים לנו שיש יין אחר

עזבו אותן מקברנה, שחררו אותן ממרלו. ענת סלע ורפאלה רונן היו הראשונות להביא לישראל יינות מסעירים ושונים באמת מרחבי העולם. הן חוגגות 8 שנים למהפכה שחוללו בייבוא היין לישראל עם חברתן "גי'אקונדה" וגם חנוכה של ספריית יין בתל אביב. ליבי שפרלינג מספרת וגם ממליצה על 5 יינות מסקרנים שלהן מקרואטיה וסלובניה

היא הייתה במשך שנים חצי-סוד שנלחש מאוזן אחת של אניני יין לשנייה, שמצדם הפכו למעריצים ולקוחות קבועים, בת לווייה בארוחות שהתקיימו במסעדות הטובות בישראל, שעוטרה במדבקה כסופה שננעדה עליה כצל"ש. אבל עכשיו, אחרי שנים של פרופיל תקשורתי נמוך, "גי'אקונדה", מיבואניות היין המסקרנות בישראל, מפזרות סוף סוף את מסך הערפל ורוצות להיות איתכם באור ולא רק בצל.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

ענת סלע ורפאלה רונן חוגגות בימים אלו 8 שנים למהפכה - לא פחות! - שהן הובילו במשך הזמן הזה בתרבות היין המיובא בישראל. בהזדמנות חגיגית זו הן גם משיקה חנות דגל, שהיא למעשה ספריית יין של אוצרות זניים ומסעירים שהן מביאות מרחבי העולם.

 

 (צילום: דודי מוסקוביץ') (צילום: דודי מוסקוביץ')
(צילום: דודי מוסקוביץ')
 

 

סלע ורונן הקימו את החברה לאחר שחזרו משהות בניו-זילנד, שם למדו לימודי ייננות והתמחו בעשיית יין במיטב יקבי המקום. את התשוקה להתוודע לזנים חדשים יינות שמקורם בחקלאות מסורתית (כמו מה שמכנים באירופה בחיבה "ביו") וכמובן ייננים לא שגרתיים שעושים יינות חצופים ופראיים הן ניתבו אל חברת הייבוא הקטנה, שמביאה היום יינות מאזורי היין החשובים בעולם.

 

מתמקדים שם בבחירות לא שגרתיות, כאלה שהמיתוג הוא מהן והלאה ודווקא החיפוש הבלתי מתפשר של העושים במלאכה הוא שמנווט את הדרך. כך למשל, תמצאו אצלן אינספור יינות טבעיים, אורגניים וביו דינמיים, יינות אמיתיים, נקיים ומלאי טעם.

 

בתחילה הן כאמור מכרו יין למסעדות שף, לבתי מלון קטנים ומעולים ולאספני יין, אלא שאט אט הרחיבו את היריעה, השיקו אתר אינטרנט מדהים בהיקפו ואפשרו דרכו קנייה והזמנה עד הבית, של יינות אחרים, מגרים, מחכימים ומרחיבי דעת.

 

טלו לדוגמה את סיפורן של גרמניה ואוסטריה, ארצות יין, מהן מייבאות הג'יאקונדות מבחר מעורר של יינות ריזלינג, מתוקים, יבשים, חצי מתוקים ואפילו כאלה שמיטיבים להתיישן (אל תפספסו את המבעבעים הגרמניים!). בספרד הן חברו לייננים מעניינים שיינות הטמפראניו שלהם לא דומים לשום דבר שטעמנו קודם לכן ומצרפת בכלל יציעו לכם חגיגה בלתי נגמרת של זנים, טיול אינסופי בין כפרים לטירות, בלנדים פרועים ועשייה ייננית מסורתית אך מרעננת (אל תפספסו היכרות עם יקב שאטו טיסייה המהמם).

 

 (צילום: דודי מוסקוביץ') (צילום: דודי מוסקוביץ')
(צילום: דודי מוסקוביץ')
 

 

למרות כל העושר הייני הזה, נדמה כי אין כמו הסיפור של יינות סלובניה וקרואטיה, כדי להמחיש את תרומתן האדירה של הג'יאקונדות לתרבות היין המתפתחת שלנו כאן. נכון, סלובניה וקרואטיה מתגלות כעת מחדש כמדינות יין טרנדיות ונחשבות והמגזינים הנחשבים בעולם היין כבר הקדישו להן כתבות עומק מפוארות, אלא שצלילה היסטורית מגלה שהן בעצם מדינות עולם יין ישן, במובן הבסיסי והעמוק ביותר, נצר לתקופות קדומות, בהן היו נתונות לשליטה ולהשפעה של רפובליקות, דוכסויות ונסיכויות איטלקיות ושל השכנה האימפריאלית אוסטריה.

 

עם קבלת עצמאותן בשלהי שנות התשעים, התעוררה במדינות אלה גם העשייה הייננית עם כסף חדש שהחל לזרום פנימה, מבט מצועף אל כיוון המערב ושאיפה יוקדת להדביק את הפער עם ייצור יין באמצעי המודרנה, שמבוסס על מסורות עתיקות וטכניקות מסורתיות. ההיצע כאן יוצא-דופן ולא מנסה ללטף וגם לא להתחנף. לא הכל נגיש, לא הכל קומוניקטיבי ובטח שלא פונה לכל חך. רבים מהיינות שמקורם באיזור זה מגלמים בתוכם הרבה מחשבה ועוד משהו שהוא מעבר לרצון להנעים את הזמן של הלוגמים, בפרט במקרה של היינות הקרואטיים – אל תגידו שלא אמרנו.

 

הג'יאקונדות מצדן הציצו ונפגעו, ובצדק. הן זיהו את העניין הרב שגלום ביינות הללו וחברו ליצרנים הכי פאנקיים באיזור כדי להביא עד אלינו יינות מרתקים, כתומים, אחרים כל כך. מבין הטובים שביינות מההיצע המרשים שמביאות הבנות, אספנו כמה המלצות שיגרו אתכם לצאת למסע בעקבותיהם.

 

לפני שמתחילים בהמלצות: נחזור ונמליץ להיכנס ולבקר באתר האינטרנט של הבנות, שם אפשר לקרוא על היינות השונים, על הזנים ועל אזורי הגידול וגם לבקר בחנות, שמכונה לא בכדי ספרייה של יין, שכן היא מהווה אתר של אוצרות, ידע רב ולמעשה מציעה מדפים עמוסים בכותרי יין מאתגרים ומספקים מרחבי העולם.

 

בחנות תוזמנו לטעום יינות שונים שנפתחים לכוסות, לעיין בספרי יין והעמיק ידע אודות העולם האינסופי של היין. בקומה השניה של החנות מתקיימות סדנאות יין, טעימות מודרכות והרצאות ממצות. אנחנו כבר מפנטזים על אירועים קטנטנים נוטפי יין שם למעלה. אל תפספסו.

 

 (צילום: דודי מוסקוביץ') (צילום: דודי מוסקוביץ')
(צילום: דודי מוסקוביץ')

 

1. מוביה: לונאר 2008 | סלובניה

כרמי אחוזת היקב הסלובני הזה שוכנים משני צידי הגבול האיטלקי-סלובני באזור קוליו והגפנים מטופלות באופן ביו-דינמי. היין הזה מתבסס על ריבולה, זן ענבים לבן ועתיק שמקורו כפי הנראה בחבל פריולי הסמוך באיטליה, הגם שיש מי שסבורים שראשיתו ביוון, משם נדד לרחבי אירופה.

 

בחזרה לעניינינו. הענבים נהנו מבציר מאוחר מאוד ומתסיסה טבעית בחביות עץ אלון. לאחר 8 חודשים, מבוקבק היין היישר מהחבית, ללא סחיטה או סינון. כמה כיף לטעום לבן שהוא דחוס ואפלולי, טוב במשקעים כבדים ומלא טעם. חידרור עדין טרם השתייה יוביל אתכם לסיומת רעננה ומרגשת. 170 שקלים.

 

 (צילום: דודי מוסקוביץ') (צילום: דודי מוסקוביץ')
(צילום: דודי מוסקוביץ')

 

2. מוביה: ריבולה 2010 | סלובניה

100% ענבי ריבולה שהניבו גפנים בוגרות בנות למעלה מ- 60 שנה, לאחר הבציר תסיסה ספונטנית במיכלי עץ גדולים, שלאחריה תסיסה מלולאקטית בחביות עץ צרפתי, בהן היין מוסיף ומתפתח עוד שנה וחצי. טעמנו יין כתום עוצמתי ומשגע, שהוא עסיסי, בעל גוף בשרני מחד וניחוח פירותי מאידך. יין אוכל מופלא שיחמיא לכל מה שתגישו לידו. חוויה אחרת. 130 שקלים.

 

 (צילום: דודי מוסקוביץ') (צילום: דודי מוסקוביץ')
(צילום: דודי מוסקוביץ')

 

3. סימצ'יץ': סביניונאסה 2011 | סלובניה

יין זני שכולו סביניונאסה, זן קליל וארומאטי שמקורו בדרום-מערב צרפת, משם נדד אפילו ליינות צ'ילה. גפנים בוגרות שנבצרו בבציר ידני ותסיסה שמתחילה על הקליפות ממשיכה בהשרייה ארוכה על המשקעים למשך 8 חודשים, הניבו פה לבן מלא קסם, שראשיתו בפירות כתומים וירקרקות מתובלנת עד לסיומת ארוכה ומהנה של שקדים מרירים. פרא אציל שמספק תמורה מעולה למחיר. 110 שקלים.

 

 (צילום: דודי מוסקוביץ') (צילום: דודי מוסקוביץ')
(צילום: דודי מוסקוביץ')
 

 

4. קאבאז': בלי פינו 2011 | סלובניה

במשך שנים גידלה משפחת קאבאז' ענבים עבור הקואופרטיב היגוסלבי. משנת 1990, עם התפרקות המדינה, החליטה קטיה קאבאז' ובעלה, הצרפתי ז'אן מישל מורל, לבקבק את יינותיהם תחת שם המשפחה, שהרי אין כמו כורמים טובים כדי להפוך לייננים מצויינים.

 

היין הזה הופק מ- 100% פינו בלאן, אחד הזנים הלבנים העתיקים בעולם, שנחשב למוטציה של הפינו גרי, אלא שהוא כפי הנראה מוטציה של הפינו נואר שפשוט שינה את צבעו. טעמנו יין בצבע יפהפה, שבלטו בו תפוחים ירוקים, מינרליות וחומציות מעולה, שעטפו גוף מלא ועשיר. הסיומת ארוכה ומפתיעה. נפלא ליד פרושוטו עם פירות כתומים ושקדי עגל בגריל. 130 שקלים.

 

 (צילום: דודי מוסקוביץ') (צילום: דודי מוסקוביץ')
(צילום: דודי מוסקוביץ')

 

5. מטושביץ': מלבאזייה איסטרסקה אלבה רוביניה 2008 | קרואטיה

מטושביץ', יינן היקב הקרואטי הנהדר הזה, החל לייצר יין באמצע שנות התשעים כתחביב, אבל שאיפתו הדבקה למצויינות, גרמה לו לייצר את המלאבייזה הטוב בקרואטיה. זהו זן לבן עתיק שגדל במדינות אגן הים התיכון איטליה, קרואטיה, ספרד ופורטוגל. בקרואטיה הוא נפוץ בחצי האי איסטרייה שם הוא מכונה מלבאזייה איסטרסקה.

 

ענבים מיבולים נמוכים וחלקות מובחרות עוברות כאן סחיטה מהירה ואז היין מותסס ומיושן על השמרים משך 12 חודשים בחביות עץ אלון סלובני. התוצאה מרשימה ומגרה: יין אוכל מרשים שכולו גוף, מפנק במרקם של חמאה ודבש עם עומק בשרני וסיומת שכולו הפתעה אגוזית. עפנו עפנו. 120 שקלים.

 

 (צילום: דודי מוסקוביץ') (צילום: דודי מוסקוביץ')
(צילום: דודי מוסקוביץ')
 

 

ספריית היין "ג'יאקונדה". פרישמן 73, תל אביב. שני-חמישי: 13:00-21:00,  שישי: 9:00-15:00. 03-6006863.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מסלובניה באהבה. יין לבן
צילום: shutterstock
צילום: דודי מוסקוביץ'
ענת סלע ורפאלה רונן
צילום: דודי מוסקוביץ'
מומלצים