שתף קטע נבחר

הצעת חוק: מכתב מעו"ד לצרכן? לא כל כך מהר

חברות יחויבו לפנות לצרכן בעניין חוב באמצעות מכתב בדואר רשום, ולצרף הוכחות לקיום העסקה. זאת לפני שהן מפחידות אותו במכתב מעו"ד, הכולל איום בתביעה ולעיתים גם ריבית והוצאות. יוזם ההצעה, ח"כ בועז טופורובסקי: "צרכנים נאלצים להוציא כספים רבים בבתי-המשפט, לעתים ללא סיבה"

ועדת שרים לחקיקה תדון מחר (א') בהצעת חוק חדשה: עוסקים יחויבו לפנות לצרכן בדואר רשום ולפרט מולו את החוב שהוא לכאורה חב, כולל הוכחות לקיום העסקה מלכתחילה, זאת לפני שהם מאיימים על הצרכן בתביעה באמצעות מכתב מעו"ד.

 

הצעת החוק, שהגיש ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד), מהווה תיקון לחוק הגנת הצרכן, בעניין דרישת חוב בגין עסקה צרכנית. לפי חוק הגנת הצרכן, חברות ובעלי עסקים יכולים לדרוש תשלום או חוב בעבור שירותיהם במשך 7 שנים ממועד החוב - תקופת ההתיישנות המוגדרת בחוק וללא צורך בהוכחת ביצוע העסקה.

 

ח"כ בועז טפורובסקי (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
ח"כ בועז טפורובסקי(צילום: בני דויטש)

 

"הצרכנים נדרשים לשלם ואינם יודעים או זוכרים את העסקה"

בדברי ההסבר לחוק נכתב כי: "במקרים רבים, נדרש הצרכן לראשונה, לשלם רק לאחר שנים רבות ממועד יצירת החוב, ולעיתים סמוך למועד התיישנות החוב.

 

"לעיתים אף מדובר בתביעות שאינן מבוססות או הליכים שננקטו בעקבות עסקאות שלא בוצעו בהתאם לדין, ולמשל עסקאות מכר מרחוק שבוצעו ללא גילוי נאות או אי משלוח טופס הגילוי הסטטוטורי.

 

"בנסיבות אלה, הצרכנים נדרשים לשלם ואינם יודעים או אינם זוכרים בכלל את דבר קיומה של העסקה ואינם יכולים להתנגד לה כדין. כתוצאה מכך נגרמים להם הוצאות ניכרות בגין צורך בייעוץ או שירות משפטי".

 

יש חוב? קודם תוכיח שהיתה עסקה

בהצעת החוק מוצע כי: "לא ידרוש עוסק מצרכן לפרוע חוב בגין עיסקה בפניה שנערכה באמצעות עורך-דין ולא ינקוט בהליכי גביה או הליכי משפט לגבי חוב כאמור, אלא אם הוכיח כי פנה קודם לכן במכתב בדואר רשום שהצרכן קיבלו ופרט בו את כל אלה:

 

(1) שם עוסק עמו בוצעה העסקה, לרבות שמו המסחרי;

(2) פירוט החוב, ואופן חישוב סכום החוב;

(3) ההוכחה לקיומה של עסקה שנעשתה כדין ולקיומו של חוב, לפי

העניין;

 

"פרטי המכתב המפורטים בסעיף דלעיל, יופיעו בכל פנייה במסגרת ההליכים לגביית החוק הנטען.

 

"נקט עוסק בהליכי גביה או משפט מבלי שפעל בהתאם לאמור בסעיפים הקודמים, לא תחייב ערכאה שיפוטית או כל ערכאה אחרת את הצרכן בתשלום בהוצאות משפט או הוצאות גביה או בכל סכום אחר העולה על על קרן החוב. הוראות סעיף זה לא יחולו לגבי דרישת תשלום במעמד ביצוע העיסקה".

 

אם העסק פעל כדין - הוא יוכל לגבות חובו בהתאם לכל דין

עוד נכתב בדברי ההסבר לחוק כי: "מוצע לחייב את העוסק, בטרם נקיטת כל הליך גביה של החוב (לרבות בטרם פניה באמצעות עורך-דין), לוודא כי הצרכן קיבל את מלוא המידע הנחוץ לו על מנת להוודע בדבר קיומו של החוב, גובהו ואופן חישובו ולכלכל בהתאם את התנהלותו אל מול דרישת התשלום.

 

וכן כי: "מניעה של קבלת הוצאות שונות בגין הליכי גביה ללא שננקטו החובות הקבועות בהצעה זו, יעודדו את העוסק לפנות לצרכן באופן ישיר וראוי, יצמצמו את הצורך בהפעלת הליכי גביה ומשפט ויתרמו לעשיית צדק. מובן, כי אין באמור למנוע מעוסק שפעל כדין לגבות את חובותיו בהתאם לכל דין, לאחר שנקט בפניה כאמור".

 

ח"כ טופורוסקי: "בעקבות פרשת איקיוטק"

ח"כ טופורובסקי מסר: "המטרה העיקרית היא לסייע לצרכנים הנמצאים בסיטואציה הזו, כאשר רבים מהם נאלצים להוציא כספים רבים בבתי המשפט, לעתים ללא סיבה. התיקון עצמו יעודד את בעל העסק לפנות לצרכן באופן ישיר וראוי והצורך בהפעלת הליכי גבייה יצטמצם.

 

"אנחנו עדים בשנה האחרונה למקרים רבים בהם אזרחים קיבלו דרישות חוב כעבור מספר שנים, ללא הוכחה וללא אפשרות להשיב. בסיטואציה כזו לאזרח אין הגנה ולו מינימלית מול בעל העסק והוא מחויב לכבד עסקה שאינו זוכר שביצע.

 

"פרשת איקיוטק בה אני עוסק בשנה האחרונה במטרה לסייע למעל 100,000 אזרחים, משיקה לאפשרות הזו והיא דוגמה חיה וקיימת לאפשרות הקלה בה עוסק יכול לחייב בתשלום כל אדם. יתרה מזאת, המצב הנוכחי מאפשר לכל בעל עסק לדרוש תשלום מאזרח גם אם לא בוצעה עסקה כלל ואת זאת צריך וחובה לתקן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים