שתף קטע נבחר

שבדיה הכירה במדינה פלסטינית

שרת החוץ השבדית הודיעה כי ארצה מכירה במדינה פלסטינית: "צעד חשוב שתומך בזכות הפלסטינים להגדרה עצמית". בכך הפכה המדינה הסקנדינבית לראשונה באיחוד האירופי לנקוט צעד מסוג זה. אבו מאזן: מברכים על הצעד

"ההכרה היום היא תרומה לעתיד טוב יותר לאזור שבמשך תקופה כה ארוכה התאפיין בשיחות משא ומתן מוקפאות, הרס ותסכול": ראש ממשלת שבדיה הטרי סטפן לופבן הבטיח בתחילת החודש בנאום ההשבעה שלו להכיר במדינה פלסטינית, והיום (יום ה') הוא קיים את הבטחתו - שרת החוץ השבדית הודיעה הבוקר כי ארצה מכירה רשמית במדינת פלסטין. בכך הפכה המדינה הסקנדינבית לראשונה באיחוד האירופי לנקוט צעד מסוג זה. "הממשלה קיבלה היום החלטה להכיר במדינה פלסטינית. זהו צעד חשוב שתומך בזכות הפלסטינים להגדרה עצמית", מסרה שרת החוץ מרגוט וולסטרום.

 

עוד חדשות בעולם :

שרת התרבות של צרפת: לא קוראת ספרים

לא מועמד, אבל להיספנים חשבון עם אובמה

א-סיסי נלחם בטרור - ועל מקומו בהיסטוריה

הורים ל-12 בנים מצפים לילד 13. הפעם בת?

 

דוברו של מחמוד עבאס (אבו מאזן) מסר כי יו"ר הרשות הפלסטינית מברך על הצעד השבדי.

 

"לפלסטינים זכות להגדרה עצמית". שרת החוץ השבדית מרגוט וולסטרום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"לפלסטינים זכות להגדרה עצמית". שרת החוץ השבדית מרגוט וולסטרום(צילום: EPA)

"ההכרה היום היא תרומה לעתיד טוב יותר לאזור שבמשך תקופה כה ארוכה התאפיין בשיחות משא ומתן מוקפאות, הרס ותסכול", כתבה וולסטרום במאמר ביומון הנפוץ ביותר בשבדיה "דגנס ניהטר". "יהיו כמה שיאמרו שההחלטה מגיעה מוקדם מדי. לעומת זאת, אני דווקא חוששת שהיא מגיעה מאוחר מדי".

 

"צעד שנועד לתמוך בפלסטינים מתונים"

וולסטרום אמרה שהצעד השבדי נועד לתמוך בפלסטינים מתונים ולהפוך את המעמד שלהם לשוויוני יותר כמו זה של ישראל בשיחות השלום ביניהם, כמו גם לתת תקווה לצעירים בשני הצדדים.

 

לופבן עלה לשלטון בעקבות תוצאות הבחירות שנערכו בספטמבר, אז הצליחה האופוזיציה מהשמאל-מרכז לגרוף 43.7 אחוזים מהקולות ואילצה את ראש הממשלה פרדריק רייפלנדט, שהקואליציה שלו זכתה ל-39.3 אחוזי תמיכה, להודיע על התפטרותו.

 

בירך על המהלך השבדי. אבו מאזן בעצרת האו"ם (ארכיון) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בירך על המהלך השבדי. אבו מאזן בעצרת האו"ם (ארכיון)(צילום: AFP)

האסיפה הכללית של האו"ם אמנם הכריזה בפלסטין דה פקטו כמדינה ב-2012, אולם האיחוד האירופי ורוב המדינות החברות טרם העניקו לכך תוקף רשמי. המהלך של שבדיה, הנחשבת לגורם משפיע בקביעת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, עשוי לעודד מדינות נוספות לנהוג כמותה. "אנו מוכנים עתה ליטול את ההובלה. אנו מקווים להראות את הדרך לכולם", כתבה שרת החוץ השבדית.

 

לדבריה, אף שלרשות הפלסטינית אין שליטה מלאה על כל השטחים שלה ואין לה גבולות מוסדרים, פלסטין עומדת בקריטריון של המשפט הבינלאומי להכרה בה כמדינה. "ביחד עם מדינות אירופיות אחרות, כמו גם ארצות הברית וארגונים אזוריים ובינלאומיים, הממשלה תעבוד כעת לתמוך בחידוש שיחות המשא ומתן להשיג הסכם סופי", אמרה וולסטרום.

 

ליברמן: "המזה"ת מורכב יותר מרהיט של איקאה"

שר החוץ אביגדור ליברמן אמר כי החלטת ממשלת שבדיה להכיר במדינה פלסטינית היא החלטה אומללה שמחזקת את הגורמים הקיצוניים ואת הסרבנות הפלסטינית. לדבריו, הסיכוי היחיד להגעה להסדר הוא בניהול משא ומתן כנה בין ישראל לבין הפלסטינים, "ואילו צעדים כאלה רק מחזקים את הדרישות הלא-ריאליות של הפלסטינים ומרחיקים את ההסדר".

 

"חבל שממשלת שבדיה בחרה לנקוט בצעד הצהרתי שיש בו הרבה נזק ואין בו כל תועלת", אמר ליברמן. "על ממשלת שבדיה להבין שהיחסים במזרח התיכון מורכבים יותר מרהיט להרכבה עצמית של איקאה, ויש לנהוג בענין באחריות וברגישות". 

האפקט השבדי אכן עשה את שלו עוד בהודעה מתחילת החודש שסטוקהולם תכיר במדינה פלסטינית. בבריטניה, למשל, הכיר הפרלמנט לפני שבועיים במדינה פלסטינית, לאחר דיון שארך שעות. בריטניה היא אחת הידידות הקרובות של ישראל, ועדיין רוב עצום של 274 חברי פרלמנט תמך בהחלטה, לעומת 12 בלבד שהתנגדו.

 

אש"ף בירך על החלטת הפרלמנט הבריטי להכיר סמלית במדינה הפלסטינית. חברת הוועד הפועל של אש"ף חנאן עשראווי אמרה בתגובה כי הצבעה זו שולחת את המסר הנכון לממשלת בריטניה ולשאר מדינות אירופה, וכי היא תעודד את הקולות ביבשת הקוראים להכרה במדינה פלסטינית: "בשם העם הפלסטיני והנהגתו אני מברכת את כל מי שפעל למען ההצבעה הזאת. זהו צעד משמעותי לכיוון הצדק והשלום. זכותנו להגדרה עצמית אינה עומדת למשא ומתן".

 

איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, AP
ראש ממשלת שבדיה לופבן (מימין) ונתניהו
צילום: רויטרס, AP
מומלצים