שתף קטע נבחר

הפטורים ממס יזנקו ל-52.6 מיליארד שקל

הפסדי ההכנסות למדינה ימשיכו לגדול בשנה הבאה, לעומת 44.8 מיליארד שקל ב-2014. מדובר בכ-200 פטורים והטבות מס, שחלקם זוכים לתמיכה איתנה של גורמים אינטרסנטיים. בראש הרשימה: הטבות לבעלי חיסכון פנסיוני וקרנות השתלמות, פטורים למפעלים לעידוד השקעות הון, ופטור ממע"מ על ירקות ופירות. חוק מע"מ 0% ייכנס לרשימה, אם יאושר

הפסדי המדינה מהטבות ופטורים ממס ימשיכו לטפס גם בשנה הבאה: היקף אובדן הכנסות המדינה השנתי ממתן פטור והטבות אחרות במסים יגדל ב-2015 לסך של 52.6 מיליארד שקל, לעומת 44.8 מיליארד שקל השנה. הממונה על הכנסות המדינה והכלכלן הראשי באוצר, יואל נווה, מסר את אומדן ההפסדים, במסגרת סקירה שמסר בוועדת הכספים בנושא היקף ההכנסות הצפויות בשנה הבאה.

 

 

הפסדי המס מההטבות והפטורים, שמספרם לפחות כ-200, עולים משנה לשנה במיליארדי שקלים. מדובר בהטבות שניתנו לפני שנים רבות, מבלי שהכנסת שאישרה אותם יוזמת דיוני מעקב תקופתיים אם בדקת האם הן מצדיקות את עצמן. חלק מהטבות אלה נהנות מתמיכה חזקה של גורמים אינטרסנטיים, המפעילים לחצים פוליטיים ומונעים את ביטולן.

 

להלן רשימת הטבות המס המרכזיות, שנמסרו בסקירתו של נווה:

 

- אובדן ההכנסות הגבוה ביותר, כ-14 מיליארד שקל, הוא מההטבות לחיסכון הפנסיוני - מדובר בפטורים ממס על הפקדות ועל צבירת חיסכון פנסיוני. הנהנים מפטור זה הם שכירים או עצמאים המחזיקים בקרן פנסיה או קופת גמל, וכן המעסיקים המפרישים את חלקם לחיסכון.

 

- 7.6 מיליארד שקל מההטבות והפטורים ניתנים לפי החוק לעידוד השקעות הון. מדובר בהטבות הניתנות לחברות ומפעלים, על מנת לעודד השקעות בתעשייה.

 

- 4.3 מיליארד שקל - לקרנות ההשתלמות (הפקדה וצבירה). הנהנים: עובדים שחוסכים והמעסיקים המפרישים את חלקם. מדובר באחת ההטבות הזוכות לתמיכה מאסיבית מצד ההסתדרות וארגוני העובדים.

 

- 4.2 מיליארד שקל - הפטורים ממס שבח בתחום הנדל"ן.

 

- 3.2 מיליארד שקל - פטור ממע"מ על ירקות ופירות. 

 

- 3.1 מיליארד שקל - הנחות על סולר לרכב כבד. מדובר בפטור ותיק, שנוצר בלחץ חברות ההובלה והתחבורה, בעת שהשוו את מחיר הסולר למחיר הבנזין.

 

- 3 מיליארד שקל - זיכוי במס להורים בגין ילדים.

 

- 2 מיליארד שקל - פטור ממע"מ המתוכנן בחוק (שטרם התקבל) על דירות לזכאים (חוק מע"מ 0%);

 

- 1.4 מיליארד שקל מההטבות ניתנות לאזורי פיתוח. 

 

- 1.2 מיליארד שקל - פטור חלקי על הכנסות מדמי שכירות למגורים. הנהנים: בעלי דירות המשכירים דירה או דירות שבבעלותם, וזוכים להכנסות עד סכום של כ-6,500 שקל בחודש.

 

חשש מעימותים עם מקבלי ההטבות 

היועצת הכלכלית של ועדת הכספים לשעבר, סמדר אלחנני, נהגה לדרוש מדי שנה לקיים דיון מעקב שנתי כל פעם על חלק מההטבות. ראשי הוועדות לא נענו עד כה לתזכורות החוזרות בכתב ובע"פ. גם היום הוועדה לא התייחסה לאובדן הזה והטילה ספק רק בגורל חוק מע"מ אפס על דירות.

 

גם האוצר לא נקט יוזמה לדיון חוזר בפטורים ולא עודד את ועדת הכספים ליזום דיונים תקופתיים מתוך רתיעה מהתמודדות עם לחצי הנהנים, פוליטיים ואחרים. ניסיון האוצר לבטל את הפטור ממע"מ על פירות וירקות בחוק ההסדרים לפני כשנתיים סוכל בלחץ חברי הכנסת מהליכוד.

 

לאחרונה רמז האוצר על כוונה לבדוק את תוקף הטבות להשקעות הון ולצמצם את הפטור על הכנסות משכר דירה, שטרם התממשו. לגבי שכר דירה מדובר באובדן הזניח יחסית בתחתית הסולם, והנפגעים העיקריים יהיו בעלי דירה שניה שנרכשה כהשלמה לפנסיה מחסכונות בקופות הגמל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים