שתף קטע נבחר

המדינה חילקה הטבות מס ב-45 מיליארד שקל

בזמן שהציבור נאנק תחת עול העלאת המסים על מוצרי הצריכה, מי שקרוב לצלחת ממשיך לחגוג. ב-2013 הציבור שילם יותר מע"מ ויותר מס הכנסה, אך עובדי מדינה עם הכנסות גבוהות וחברות עם הטבות חסכו מיליארדים

ממשלת ישראל חילקה בשנת 2013 הטבות מס בהיקף של 44.9 מיליארד שקל, כך עולה מהערכה של מינהל הכנסות המדינה שפורסמה היום (ג'). בשעה שבמשרד האוצר מעלים את המע"מ, את מס החברות ושורה של מסים נוספים שיגדילו את הכנסות המדינה בשנה הבאה בכ-13 מיליארד שקל, יש מי שממשיך לא לשלם.

 

 

 

במינהל הכנסות המדינה צופים כי בשנת 2014 יגיע היקף הטבות המס ל-46.6 מיליארד שקל, סכום עתק שאם היה נכנס לקופת המדינה היה יכול להוביל להורדה משמעותית של המסים בישראל.

 

היה אפשר להפחית את כל המסים ב-15%

"בהשוואה לתחזית גבייה של 255.5 מיליארד שקל ב-2014, הטבות מס של כ-46.6 מיליארד שקל פירושן שניתן להפחית את כל שיעורי המס ב-15%", נכתב בדו"ח. "לחילופין, החישוב הפשוט מלמד כי אילו בוטלו כל הטבות המס, ניתן היה להפחית – לדוגמא – את שיעורי מס הכנסה על יחידים ב-5%-15%, את שיעור מס החברות ב-6% ואת שיעור המע"מ ב-1%".

 

במינהל מודעים לעובדה שלא ניתן ולא ראוי לבטל את כל ההטבות. עם זאת על פי הערכתם, ניתן לבטל הטבות בהיקף של 10-15 מיליארד שקל, מבלי לפגוע בצמיחה או במאמץ לצמצם פערים בחברה הישראלית.

 

מדוע, אם כן, לא עושים זאת? בתקציב האחרון נוצרה הזדמנות נדירה לבטל חלק מההטבות הלא צודקות, בעקבות הגירעון הענק שהתגלה בקופת המדינה. עם זאת, שר האוצר יאיר לפיד לא ניצל את ההזדמנות ובחר, כמו קודמיו בתפקיד, להעלות מסים במקום לבטל הטבות.

 

כך, במסגרת המשא ומתן עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, נדחתה העלאת השכר לעובדי המדינה בשנה וחצי. כתוצאה מכך, נחסכה הוצאה של 1.2 מיליארד שקל בשנת 2014. אך בתמורה להסכמת יו"ר ההסתדרות להישג קצר הטווח הזה, ויתר האוצר על דרישתו לבטל את הפטור ממס על הפרשות לקרן השתלמות, הטבה שממנה נהנים בעיקר עובדי מדינה בעלי שכר גבוה מהממוצע במשק. על פי הנתונים שפורסמו היום, הטבה זו גרעה מקופת המדינה ב-2013 סכום של 4.4 מיליארד שקל. כלומר, ביטול ההטבה היה יכול לחסוך את העלאת המע"מ מ-17% ל-18%.

 

יו"ר ההסתדרות עיני ושר האוצר לפיד. מיליארדים שלא הגיעו לציבור הרחב (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
יו"ר ההסתדרות עיני ושר האוצר לפיד. מיליארדים שלא הגיעו לציבור הרחב(צילום: אוהד צויגנברג)

 

שר האוצר נכנע ליו"ר ההסתדרות גם במאבק על צמצום היקף הפטור ממס על הפרשות לפנסיה. פטור זה גרע מקופת המדינה ב-2013 סכום גבוה יותר מכל פטור אחר – 13.2 מיליארד שקל. באוצר ביקשו בתחילה לבטל את הפטור באופן חלקי, לבעלי הכנסות גבוהות בלבד. אם היה מאושר המהלך, הייתה קופת המדינה נהנית מהכנסה של כ-1.16 מיליארד שקל בשנת 2014. אך המהלך לא אושר.

 

פטורים נוספים שניסו באוצר לבטל במהלך התקציב האחרון, היו הפטור ממע"מ לענף התיירות והפטור ממע"מ בעיר אילת. אולם, בדרג הפוליטי בחרו שוב להיכנע ללחצים הכבדים שהופעלו מצד הגורמים הנהנים מהפטורים, וביטלו את ההחלטה.

 

הפספוס הגדול של התקציב האחרון

במינהל הכנסות המדינה מתייחסים בדו"ח לניסיון הכושל לצמצם את הטבות המס בתקציב האחרון. "בהכנסת התקציב לשנת 2013-2014, נוכח הצורך להקטין את היקף הגירעון, נידונו הצעות שונות לצמצום הטבות המס כתחליף להעלאת שיעורי המס ואולם, על פי החלטת הממשלה, מתוך חבילת העלאת ההכנסות של כ-13 מיליארד שקל צמצום הטבות המס היה אמור לתרום כ-1.6 מיליארד שקל ב-2014, בעוד שהעלאות המס הוסיפו כ-11.4 מיליארד שקל".

 

בסופו של דבר, מציינים במינהל הכנסות המדינה, צמצמה הכנסת עוד יותר את היקף הביטול של הטבות המס ורק 400 מיליון שקל נוספים ייכנסו לקופת המדינה. לעומת יותר מ-12 מיליארד שקל שייכנסו מהעלאות מסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שעל
שר האוצר יאיר לפיד
צילום: עמית שעל
מומלצים