שתף קטע נבחר

סרטים בערבה: קולנוע גיאורגי ואסי דיין

פסטיבל סרטים בערבה אירח במשך ארבעה ימים במאים מרחבי העולם וצופים שבאו להקרנות ולשיחות עם היוצרים. אחרי שהוכרז בערב הסיום כי הזוכה הוא "אי התירס" הגיאורגי, נערכה מחווה לאסי דיין

פסטיבל סרטים בערבה הגיע אתמול (שבת) לסיומו. בתחרות הסרטים הבינלאומית, שנערכה השנה לראשונה ונקבעה על ידי קהל הצופים, זכה הסרט הגיאורגי "אי התירס" ופרס יוענק ליוצריו בסך 15,000 אירו. הבמאי ג'ורג' אובשווילי, שסרטו זכה גם בפסטיבל קרלובי וארי הצ'כי, הביע את התרגשותו בפני הקהל: "כבר הייתי עם הסרט בהרבה פסטיבלים, אבל זהו ללא ספק הארוע המיוחד והאמוציונלי ביותר שיצא לי להיות בו. עולם הקולנוע זקוק לכאלה אירועים בדיוק".

 

מוקדם יותר סיפר אובשווילי על הקשיים שעמדו בפני ההפקה רבת התקציב שהיתה למעשה קו-פרודוקציה בין כמה מדינות (אף שהסרט עצמו מתרחש כל כולו על אי קטנטן ומכיל מספר מועט של שחקנים). מאחר שנבצר מהצוות לצלם בנהר אנגורי שבו מתרחשת העלילה, הן בשל היותו אזור קונפליקט פוליטי והן מחשש להצפות, היה על ההפקה לבנות אי באגם מלאכותי בו היתה אפשרות לשלוט על גובה המים באמצעות תחנת כוח. "בהתחלה כולם היו נלהבים להיות מעורבים בסרט שנראה כפשוט להפקה", צחק הבמאי, "רק אחר כך הבינו שזה הולך להיות קצת יותר מסובך".

 

"זקוקים ליותר אירועים כאלה". אובשווילי מקבל את הפרס (צילום: אדוארד קפרוב) (צילום: אדוארד קפרוב)
"זקוקים ליותר אירועים כאלה". אובשווילי מקבל את הפרס(צילום: אדוארד קפרוב)

העובדה שבפסטיבל השתתפו שני סרטים מגיאורגיה כלל איננה מובנת מאליה, בהתחשב בעובדה שבמדינה יש חמישה בתי קולנוע ותהליך הפקת סרט מקומי הוא עניין מסובך ומסורבל שמעטים מסוגלים להשלים. אובשווילי סיפר גם על הפרויקט הבא שלו – סרט שיעסוק בימיו האחרונים של הנשיא הגיאורגי זוויאד גמסחורדיה אשר הודח מתפקידו ונמצא מת מכדור שנורה בראשו בנסיבות לא ברורות.

 

אורחי הפסטיבל, בהם ארבעה מהבמאים, שהו במקום במשך ארבעה ימים שבמהלכם  יצאו לטיולים באזור, סעדו יחדיו והחליפו רשמים ורעיונות. "זה הפסטיבל הראשון שאני משתתף בו שבאמת יוצא לי לראות את שאר הסרטים", סיפר רולף דה הר, במאי הסרט האוסטרלי "הארץ של צ'ארלי".

 

משפחת דיין/ גפן, במחווה לאסי (צילום: אדוארד קפרוב) (צילום: אדוארד קפרוב)
משפחת דיין/ גפן, במחווה לאסי(צילום: אדוארד קפרוב)

מדי ערב הוקרנו שלושה סרטים, שבסופם הוזמן הקהל לשיחה עם היוצרים באוהל אינטימי שהוקם במקום. רגע מרגש במיוחד נרשם כשרהא ארדם, הבמאי הטורקי של הסרט "ג'ין", התקבל בחום על ידי הקהל שהודה לו על הגעתו למרות המצב המתוח בין שתי המדינות. דניס טאנוביץ', הבמאי הבוסני זוכה האוסקר, בלט בכריזמטיות שלו והרבה לשעשע את הקהל לצד הסברים רציניים יותר על סרטו "נמרים". "לפסטיבל הזה אני מתכוון לחזור ללא כל ספק", אמר.

המדבר המארח (צילום: אדוארד קפרוב) (צילום: אדוארד קפרוב)
המדבר המארח(צילום: אדוארד קפרוב)
ערב הנעילה הוקדש כולו ליצירה ישראלית מקורית. את הערב פתחו שני סרטי הסטודנטים שהופקו במסגרת "קצר במדבר" , פרויקט ההפקות של הפסטיבל, אשר צולמו במהלך השנה האחרונה בערבה: "אנטילופות", קומדיית הנעורים האפילה של אורי רום, ו"הקו של גרייס" המטלטל של רותם קפלינסקי, במרכזו אישה תאילנדית-ישראלית רבת תושייה המנסה להתפרנס ממכירת מזון בשטחי המדבר הקשוחים.
סרטים הוקרנו באוהל אינטימי (צילום: אדוארד קפרוב) (צילום: אדוארד קפרוב)
סרטים הוקרנו באוהל אינטימי(צילום: אדוארד קפרוב)
לאחר טקס הנעילה, שבו הוכרז הסרט הזוכה, נערך ערב מחווה לזיכרו של אסי דיין, במסגרתו הוקרן הסרט "מר באום" בנוכחות בני משפחת דיין, ביניהם רות וליאור דיין, שירה גפן ואתגר קרת. חברו ושותפו המקצועי נפתלי אלטר הופיע בפני הקהל עם  שירים שהלחין עבור כמה מסרטיו של דיין בטקס שקדם להקרנה. את הפסטיבל נעלה הקרנת הסרט הישראלי המצליח "מיתה טובה" של הבמאים טל גרניט ושרון מימון בנוכחותם של לבנה פינקלשטיין, מכוכבות הסרט, ומפיקיו.
פסטיבל הסרטים בערבה במבט מלמעלה (צילום: אדוארד קפרוב) (צילום: אדוארד קפרוב)
פסטיבל הסרטים בערבה במבט מלמעלה(צילום: אדוארד קפרוב)

 לא רק הישוב צוקים נהנה מפירות הפסטיבל, אלא גם הישובים השונים בקרבתו אשר קלטו את קהל הצופים, שהגיעו מרחבי הארץ ומילאו את 400 המושבים כמעט בכל הקרנה. "זה הצליח אפילו יותר ממה שציפינו", אומר אייל שיראי, יוזם ומפיק האירוע. "תגובות האורחים היו חמות ביותר ואין לי ספק כי הם ישאו את השמועה הלאה". המארגנים כבר מתחילים לתכנן את הפסטיבל הבא, עם רעיונות לפתח את הפעילויות ולפנות לעוד גילאים, אך עדיין לשמור על הציביון המיוחד. "בסופו של דבר", אומר שיראי, "החוכמה הכי גדולה היא בבחירת הסרטים הנכונים. זה הדבר שעומד בבסיסו של אירוע מוצלח".

 

ההיענות הגדולה של הקהל והאורחים הבינלאומיים אכן מוכיחה את חיוניותם של אירועים המציעים פלטפורמה מקורית ושונה לצרוך תרבות איכותית. תחת שמי המדבר, על כריות ומחצלות אל מול המסך הענק, הפרמיירות הנוצצות של הפסטיבלים הרגילים מעולם לא נראו רחוקות ומיותרות יותר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אדוארד קפרוב
ג'ורג' אובשווילי. "אירוע אמוציונלי"
צילום: אדוארד קפרוב
לאתר ההטבות
מומלצים