שתף קטע נבחר

"הכלא הציל אותו, הסרט היה לו גאולה"

ב"הארץ של צ'רלי" הבמאי רולף דה הר משתף פעולה בפעם השלישית עם השחקן האבוריג'ני דיווויד גולפיליל, שהדרדר לאלכוהוליזם ומעורבות בתקריות אלימות. בראיון ל-ynet הוא מספר: "מדובר באנשים שעד לפני 50 שנה היו ציידים ומלקטים, עכשיו הם שואפים לסמארטפונים"

קשה לחשוב על רקע הולם יותר לצפייה ב"הארץ של צ'ארלי" ("Charlie's Country") מאשר נוף הקדומים שמספק פסטיבל הקולנוע הבינלאומי בערבה שמתקיים עתה זו השנה השלישית - ומציג בין היתר את הסרט הזה (שהוצג מוקדם יותר השנה גם בפסטיבל הסרטים בירושלים).

 

עלילת הסרט שביים רולף דה הר האוסטרלי, מבכירי הקולנוענים ביבשת, מתרחשת בטריטוריה הצפונית בה מתגוררת קהילה אבוריג'ינית גדולה המבקשת לשמור על תרבותה ומנהגיה על אף ההתערבות הברוטלית של הממשלה באורח חיים בן אלפי שנים. גיבורו הוא גבר אבוריג'יני מזדקן (דיוויד גולפיליל) המתעקש להמשיך ולקיים את אורח החיים המסורתי המתבסס על ציד. אך כאשר רובהו וחניתו נלקחים ממנו על ידי המשטרה המקומית, צ'ארלי מחליט לחזור אל היער ולהתחבר אל אבותיו הילידים.

 

טריילר "הארץ של צ'רלי"

 

נוכחותו של גולפיליל, שחקן אבוריג'יני ותיק ומוכר, היא שמעניקה לסרט היפה הזה (נציג אוסטרליה לאוסקר 2015) את עוצמתו וקסמו. הוא התגלה כאשר הופיע בסרטו של ניקולס רוג שהתרחש במדבר האוסטרלי "Walkabout" מ-1971, ומאז שיחק בעשרות סרטים בהם הלהיט "קרוקודיל דאנדי" והאפוס הכושל של בז לורמן "אוסטרליה" עם ניקול קידמן ויו ג'קמן. זהו שיתוף הפעולה השלישי שלו עם דה הר אחרי "הגשש" (2002) ו"עשר סירות קאנו" (2005) אותו ליווה בקולו כמספר. "הארץ של צ'ארלי" זיכה אותו בפרס השחקן הטוב ביותר במסגרת תחרות "מבט מסוים" בפסטיבל קאן האחרון.

 

"כאשר באתי לבקר אותו לראשונה, זו היתה חוויה יוצאת דופן בעבורי", מספר דה הר בראיון ל-ynet על פגישתו עם גולפיליל. "הוא התגורר אז בטריטוריה הצפונית שבה חיים אבוריג'ינים רבים, וזה היה כמו ביקור בארץ הכי זרה שאי פעם הגעתי אליה".

 

מבקר בערבה. רולף דה הר (צילום: אדוארד קפרוב) (צילום: אדוארד קפרוב)
מבקר בערבה. רולף דה הר(צילום: אדוארד קפרוב)

דמותו הפראית והנישאה, בעלת המבט המלנכולי, של גולפיליל משקפת אולי יותר מכל את הטרגדיה של בני עמו. לפני מספר שנים הוא התדרדר לאלכוהוליזם (בעיה נפוצה במיוחד בקרב הילידים ביבשת), ובעקבות מעורבותו בתקרית אלימה מצא עצמו בכלא. "הכלא הציל אותו בסופו של דבר", מסביר דה הר. "בדיוק התחלתי לבנות בית בדרום טסמניה, ואז שמעתי שמצבו חמור. אף שהוא היה במרחק של 3000 מייל, הרגשתי שאני חייב לבקר אותו מיד. שאלתי אותו מה הוא היה רוצה לעשות כאשר ישתחרר, ותשובתו המיידית היתה לעשות עוד סרט איתי. חשבתי שזה ייתן לו משהו לצפות לו ויאפשר לו לשרוד בבית הסוהר, והכי חשוב - יעזור להערכה העצמית שלו. מבחינתו, הסרט היה הגאולה".

 

אף שגם צ'ארלי מוצא עצמו בכלא אחרי הסתבכות עם החוק (וסיקוונס עז במיוחד מתאר את ההשפלה שהוא חווה שם דרך גזיזת מחלפות ראשו וזקנו הפרוע), דה הר מדגיש שלא מדובר בסרט אוטוביוגרפי. "צ'ארלי אינו דיוויד", הוא פוסק. "לא רציתי לעשות סרט עליו, וגם דיוויד (שהיה שותף בכתיבת התסריט) לא חשב שיהיה זה נכון לעשות סרט על עצמו כי יש בזה משהו מגביל. הרבה אבוריג'ינים כמוהו היו בכלא, ולמעשה אחוז הכליאה בקרבם הוא פי שישה מאשר אצל הלבנים".

 

ניסיונו של צ'ארלי לחזור אל העבר המפואר כמעט ועולה לו בחייו. בהמשך הוא מצטרף לחבורה של הומלסים ילידים, מבזבז את כל כספו על שתייה ועישון חשיש, וכאמור נאסר. אני תוהה אצל דה הר אם הכישלון הזה אומר משהו מייאש בדבר גורלם של האבוריג'ינים.

"חוויה יוצאת דופן" (צילום: אדוארד קפרוב) (צילום: אדוארד קפרוב)
"חוויה יוצאת דופן"(צילום: אדוארד קפרוב)

 "בסוף הסרט דבר לא משתנה", הוא מסביר. "אף שהשתדלתי לא להיות לגמרי פסימי. הסרט אומר שאי אפשר לחזור אחורה, זה לא הפתרון. מדובר באנשים שעד לפני חמישים שנה היו ציידים ומלקטים. דיוויד עצמו נולד מתחת לעץ ביער. אבל היום הם שואפים לזה (מצביע על מכשיר הטלפון החכם). יצאתי איתו פעם לציד. יש לו יכולות נפלאות בהטלת חנית, ובתוך חצי שעה הוא צד שלושים דגים בקליעה מדויקת. הוא הראה לי את הקבר של אמו, ואז התברר לי שהיא רק אחת מארבע אימהות שהיו לו. התפיסה של ילדים והורים שונה אצלם לגמרי מאשר אצלנו".

 

דה הר נולד בהולנד ב-1951, אך כשהיה בן שש היגרה משפחתו לאינדונזיה, ואחר כך השתקעה באוסטרליה. אביו, הוא מספר, אסר על המשפחה לדבר הולנדית, והוא תופס עצמו כאוסטרלי לכל דבר. סרטו הרביעי באורך מלא, "באבי ילד רע" (1993), על גבר בן 35 הכלוא בדירת אמו המופרעת, הפך אותו לדמות מוכרת בקרב קהילת הקולנוענים הבינלאומית, והביא את המבקרים להשוות בינו לבין הבמאי הגרמני השערורייתי ורנר הרצוג.

 

מה שיפה ב"הארץ של צ'ארלי" הוא שעיסוקו בקולוניאליזם אינו לוקה בדידקטיות יבשה (צ'ארלי אף שב ומביט בערגה בתמונה ישנה מילדותו שבה הוא מופיע בפני מלכת אנגליה אליזבת

 השנייה בטקס חנוכת בית האופרה של סידני), ושגיבורו אינו הופך למונומנט מהלך לדיכוי האבוריג'ינים. מתבקש, על כן, לתהות כיצד התקבל הסרט בעיני הילידים האוסטרלים.

 

"דיוויד כבר מתכנן את ארבעת הסרטים הבאים שלנו ביחד", עונה דה הר. "האבוריג'ינים צפו בסרט במסגרת קהילתית בהקרנה שנערכה ביער. התגובות היו טובות, אבל קרב כלבים שהתרחש בסמוך עניין אותם יותר. לקראת סוף הסרט הגיע למקום נחש, וכולם ברחו".

 

"הארץ של צ'ארלי" יוקרן בפסטיבל "סרטים בערבה" הערב (חמישי) בשעה 19:15 בנוכחות הבמאי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אדוארד קפרוב
רולף דה הר. הארץ של צ'רלי
צילום: אדוארד קפרוב
לאתר ההטבות
מומלצים