שתף קטע נבחר

מחקר: סובלים מנדודי שינה? כאבי הגב בדרך

חוקרים מאוניברסיטת חיפה ותל אביב מצאו שכיחות גבוהה של כאבי גב בקרב אלה הסובלים מנדודי שינה. החוקרים: "הממצאים מדגישים שצריך לטפל בשתי הבעיות במקביל"

מתעוררים שוב עם כאבי גב? אולי תטפלו קודם בשינה: מחקר חדש שנערך על ידי אוניברסיטת חיפה, בשיתוף עם בית החולים איכילוב, מגלה כי נדודי שינה מנבאים את הופעתם של כאבי גב בקרב מבוגרים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מדובר בתופעה נפוצה למדי: 60%-80% מאוכלוסיית הבוגרים סובלים ממנה, בשלב מסוים בחייהם. יותר מכך, כאבי גב נמצאים במקום הראשון בסולם הפיצויים שמשולמים לעובדים, ולראיה, באירופה הם מהווים 0.5%-2% בממוצע מהתוצר הלאומי הגולמי.

 

להתמודד עם כאבי גב

תרגילים מצולמים שאפשר לעשות בבית

מזרן קשה לא עוזר. 13 עובדות על כאבי גב

כאבי גב: מה עדיף - רופא משפחה או אורתופד?

 

מי סובל יותר - נשים או גברים?

הסיבות לכך רבות ומגוונות ועל פי הערכות המומחים, ל-90% מהסובלים מכאבי גב אין מכנה משותף, אך כ-50% מהאנשים שסובלים מכאבי גב דיווחו גם על נדודי שינה, שמוגדרים כאי-יכולת להירדם או להישאר רדומים, שעות ערות ארוכות בלילה או השכמה מוקדמת מדי, למשך כחודש.

 

ידוע, כי נדודי שינה מעלים את רגישות הפרט לכאב וכי הסובלים מהתופעה חווים כאבים ספונטניים לעתים קרובות יותר ובעצימות גבוהה יותר, בהשוואה לאנשים בריאים, אך המחקר חושף לראשונה קשר ישיר בין נדודי שינה לכאבי גב.

 

במחקר החדש נבדקו 2,131 עובדים שהגיעו למרכז הרפואי תל אביב לבדיקות סקר שנתיות. הם נבדקו ב-3 נקודות זמן שונות. גילם הממוצע היה 46 שנים, והשכלתם הממוצעת כ-16 שנות לימוד. הם עבדו כ-9 וחצי שעות ביממה בממוצע. אלה שסבלו מבעיות רפואיות - נופו מהמחקר שהתבצע על פני 8 שנים.

 

החוקרים עברו על ההיסטוריה הרפואית של המטופלים, שעברו גם בדיקות רפואיות לפחות אחת לשנה במהלך תקופת המחקר, וראיונות אישיים אחת ל-3 חודשים.

 

מהמחקר עלה כי סיכויים של עובדים, שבריאותם תקינה אך סובלים מנדודי שינה, לסבול מכאבי גב, גבוה בכמעט 150 אחוז לעומת אלו ששנתם תקינה. בקרב נשים, המתאם בין נדודי שינה וכאבי גב גבוה יותר, ואכן - כאבי גב נפוצים יותר בקרב נשים מאשר בגברים.

 

הקשר בין הכאבים לסטרס

" נדודי שינה מנבאים כאבי גב, אך לא להיפך", אמרו ד"ר מעיין אגמון מהחוג לסיעוד וד"ר גלית ערמון מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, עורכות המחקר, שנעשה בשיתוף עם פרופ' שלמה ברלינר ופרופ יצחק שפירא מהמרכז הרפואי תל אביב.

 

"הגורם לכך עדיין לא ידוע" מוסיפות החוקרות, "ישנם כמה גורמים אפשריים, ביניהם מתח - אנשים שסובלים מנדודי שינה מתארים את חייהם כלחוצים, לכן קרוב לוודאי שיסבלו מחוסר מנוחה כרוני שיוביל למתח שרירי, יוריד את מספר המנוחות הקצרות בפעילות הגוף ויגרום לכאבי גב".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא נרדמים? עלולים לסבול מכאבי גב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים