שתף קטע נבחר

לשינה טובה: כל הסיבות להעניק לתינוק עיסוי

הוא מסייע להפחתת כאבי גזים, לשינה טובה ובאופן כללי עוזר לתינוק להירגע. אבל לעיסוי תינוקות יש יתרונות גם עבור ההורים. יחד עם סיגלית דוידוף בדקנו מהם

המגע הינו צורך בסיסי וקיומי של האדם מרגע לידתו ובמשך כל ימי חייו. מטרת העיסוי היא לקדם מגע מטפח המסייע ביצירת יחסים אוהבים ותקשורת בריאה בין ההורה והתינוק/ פעוט. בשנים האחרונות יותר ויותר הורים משלבים בסדר יומם עם התינוק והפעוט גם עיסוי תינוקות - ויש להם סיבה טובה. הוא מרגיע, את התינוק ואת מי שמבצע את העיסוי. יחד עם סיגלית דוידוף, אחות ומדריכה לעיסוי תינוקות ב"מאוחדת", בדקנו מתי כדאי להתחיל.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

 

באיזה גיל מתחילים?

בעקרון אפשר להתחיל כבר מגיל לידה, אך בפועל לתינוקות לוקח קצת זמן עד שהם מתרגלים להיות חשופים. הם חשים בהתחלה חוסר ביטחון וחשוב להרגיל אותם לכך בהדרגה ובהקשבה. כמוכן שגם לוקח קצת זמן עד שההורים חשים ביטחון להתחיל לגעת בתינוק יותר עמוק ולהתחיל לעסותו.

חשוב להתחיל כשהתינוק וההורה מוכנים לכך. עיסוי חשוב כל החיים, אבל הכי קל עבור ההורים ללמוד עיסוי כשהתינוק עדיין לא זוחל.

 

בחודש הראשון מומלץ לעשות זאת דרך מגע, להניח ידיים בטוחות ויציבות ללא תנועה. אחרי גיל חודש אפשר לבצע עיסוי בטכניקות פשוטות אוניברסליות. חלק מהטכניקות נועדו להעביר אהבה וחלק נועדו לתת לאם או לאב כלים להתמודדות עם בעיות כמו אי שקט, עצירות, חוסר שינה וגזים, ואפשר להמשיך איתו כל עוד התינוק, ואחר כך הילד, בעניין. להורים שיש להם ילדים גדולים בבית מומלץ לעשות את אותו עיסוי גם להם, כיוון שהם בעצמם עוברים שינוי כשיש תינוק חדש בבית ודרך העיסוי ניתן לפתח איתם את הקשר העמוק, ההקשבה והתקשורת הבלתי מילולית.

 

מדוע העיסוי מומלץ לתינוק?

העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף, והמגע הוא צורך קיומי שווה ערך למזון. העיסוי מזכיר לתינוק את הרחם ומקל על המעבר שלו לחיים מחוץ לרחם. דרך העיסוי התינוק לומד על גבולות גופו. ההעיסוי מאוד עוזר להתגברות על הקשיים הגופניים של התינוק לאחר לידה, כמו כאבי בטן, גזים, עצירות, בעיות שינה וכאבי שיניים. העיסוי מסייע למרקם העור, ובנוסף הוא מעודד תנועה ומשפר את טונוס השרירים ואצל פגים גם משפר עלייה במשקל. המגע הוא, למעשה, השפה הראשונה שהתינוק מכיר.

 

הקשר הראשון בחייו של התינוק הוא עם האמא, והוא קשר מאוד חשוב ועמוק. תהליך של יצירת קשר נבנה מלמידה הדדית של צרכים ודרכי תגובה. דרך העיסוי האמא והתינוק לומדים להכיר אחד את השני. האם לומדת מה נעים לתינוק והוא לומד להכיר את הגוף שלו. העיסוי עוזר לאמא להיות בטוחה ורגועה, כי דרך העיסוי היא לומדת איך להרגיע אותו בצורה נכונה. העיסוי מחזק את הדימוי העצמי של התינוק ואת יכולתו לבטוח בנו, כהורים בפרט ובעולם ככלל.

 

ומהם היתרונות להורה?

עיסוי מאוד מחזק את הביטחון העצמי, כיוון שזהו כלי טיפולי. העיסוי הוא זמן איכות עם התינוק למי שעושה אותו. בזמן העיסוי יש הפרשה של הורמון האוקסיטוצין, שמרגיע את מי שנותן את העיסוי.

 

אמנם לרוב הקורסים לעיסוי תינוקות מיועדים לאמהות, אבל ההמלצה שלנו היא שדווקא האבות יבצעו את העיסוי, כיוון שפעמים רבות האמא היא המטפלת העיקרית. באמצעות העיסוי האב והתינוק יכולים לבלות זמן איכות נעים, שמאוד מחזק את הקשר ביניהם. בעיסוי יש שימוש בכל החושים: שמיעה, ראייה, ריח, מישוש וכו' וכן סובלנות, חיקוי ואמפטיה.

 

באיזו אווירה צריך להיעשות העיסוי?

כשניגשים לתינוק לפני העיסוי מומלץ להאט את הקצב על ידי הרפיה, לקיחת נשימה עמוקה ואיטית. יש לדאוג לאווירה שקטה ונעימה. חשוב לעמעם את האורות ולכבות טלפונים, טלוויזיה ומחשב. מומלץ לשים מוזיקה מרגיעה ואפשר גם שמי שמבצע לתינוק את העיסוי ישיר לו ברוגע. הטמפרטורה בחדר צריכה להיות חמימה, כיוון שהתינוק עירום. מומלץ מאוד להשתמש בשמן שקדים או זרעי ענבים בכבישה קרה. חשוב לחמם אותו בידיים לפני שהוא נוגע בגופו של התינוק.

 

חשוב גם לבקש רשות מהתינוק לעשות את העיסוי, ולא לבוא אליו ישר. הוא נותן לנו רשות דרך קשר עין, דרך זה שהוא "מוסר" את עצמו. כל תינוק הוא אדם בעל שפה, תחושות ואישיות ייחודית. לכל תינוק יש קצב משלו ואופי משלו, ויש להבין שהתינוק מקשיב תמיד וברמה מסויימת מבין את הנאמר לו. לכן חשוב לבקש רשות לפני שמתחילים עיסוי, להפגין כבוד ולהסביר לתינוק /פעוט מה הולכים לעשות עכשיו.

 

העיסוי צריך להיעשות במקום בטוח, ולכן אנחנו ממליצים לעשות אותו על מזרון שמונח על הרצפה. מומלץ גם לפרוס שעוונית על משטח העבודה ולשים בקרבת מקום מגבת וצעצוע לתינוק.

 

האם חובה ללמוד עיסוי תינוקות בקורס?

לא חובה. כל הורה יכול לעשות את זה בלי קורס, על ידי אינטואיציה ולמידה של מה נעים לתינוק. בסדנאות לומדים את העיסוי בצורה של שלבים, וזה מעניק לאמהות שמשתתפות בו ביטחון, לו הן זקוקות. אבל כל אמא יכול לחבק ולהשתמש באינטואיציה שלה, ללטף ולגעת.

 

איזה חלקים של הגוף לא מומלץ לעסות?

באזור הראש מומלץ ללטף ולא לנגוע באזור המרפס. לא מעסים בעמוד השדרה, לא מעסים בפנים באזור עצמות הפנים והאף. בכל מקום שיש שומן אפשר לעשות בצורה בטוחה את העיסוי. סדר תנועות הרציף והקבוע מקנה ביטחון לתינוק. חשוב גם לשמור על רוטינה.

 

האם ישנה שעה מומלצת ביום?

השעה שהתינוק בעצמו נמצא במצב של עירנות שקטה, כלומר כשהוא פוקח עיניים ומביט לסביבה, זה הזמן האופטימלי לעיסוי.

כלומר שהוא עירני אבל מוכן לקבל עיסוי. הוא לא רוצה לשחק, לא רעב או עייף מדי. מומלץ למצוא זמן קבוע על רצף היום שנוח לתינוק ולהורה לעשות את העיסוי.

 

כמה זמן העיסוי אורך?

מגיל לידה עד חודש זה ממש מגע של 5-10 דקות. מגיל חודש והלאה זה יכול להיות עד חצי שעה. כשהם גדלים הם כבר אלו שקובעים כמה הם רוצים.

 

חשוב לזכור כי העיסוי הוא פעולה שאת עושה יחד עם התינוק, ולא עבורו. שתפי את בני המשפחה, למדי גם אותם ותצרו יחד שפה משלכם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עיסוי תינוקות. זמן איכות
צילום: shutterstock
מומלצים