שתף קטע נבחר

כיצד מחרב העידן הדיגיטלי את חיי האהבה?

אומרים שהטכנולוגיה הפכה את החיים של כולנו לפשוטים הרבה יותר. הראלה ישי מאמינה שלא כך המצב כשמסתכלים על זוגיות בת זמננו ועל הקושי הרב במציאת אהבה

אומרים שהעידן הדיגיטלי הפך את החיים של כולנו לפשוטים הרבה יותר. בטור זה אבקש לעמוד על הטענה הזאת ולהוכיח שההפך הוא הנכון. שאולי מבחינה טכנית הכל קל יותר, נגיש יותר וזמין יותר, אך כל היתרונות הללו דווקא מזיקים למערכות היחסים שלנו, ובראשן למערכת הזוגית.

 

עוד בנושא:

האם אקדמאים נוטים לקנא יותר בגלל פייסבוק?

זהירות, פייסבוק: כששברון לב הופך לפומבי

 

אז והיום

מצד אחד, בזמנו היינו מתקשרים הרבה פחות עם אנשים מהעבר, למשל עם כאלה שלמדו איתנו בבית הספר היסודי, ואילו היום זה הפך לפעולה כמעט יומיומית, מהסיבה הפשוטה שזה קל ולא דורש מאיתנו מאמצים. פעם, כדי ליצור קשר עם מישהו מהעבר, היינו צריכים לאתר את מספר הטלפון של אותו אדם (לעיתים גם לא היה טלפון עדכני), לצלצל לטלפון הביתי שלו ולחכות שהוא יענה כאשר הוא נמצא בבית. במקרים לא מעטים זה דרש מספר רב של ניסיונות, לפעמים עד כדי ייאוש.

 

אחרי חצות והוא מצפה שאני אעבוד עכשיו! (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אחרי חצות והוא מצפה שאני אעבוד עכשיו!(צילום: Shutterstock)

 

היום זה לגמרי אחרת, כמו שכולנו יודעים, וזה לא תמיד טוב. זה עלול לפתוח קשרים לא פתורים מהעבר (יצירת קשר עם האהובה מהתיכון למשל), לייצר קנאה בין זוגות ("למה דיברת איתה בצ'אט"?), ולגרום לאדם להרגיש פחות טוב בנוגע למקומו בחיים (עם מחשבות כמו "למה הלא מוצלח שלמד איתי בכיתה הפך מצליח יותר ממני?").

 

גם מבחינה מקצועית, המהפכה הדיגיטלית לא עשתה לנו חיים פשוטים במיוחד: בדור הקודם, עובדים היו מסיימים את יום העבודה שלהם ובזה נגמר הסיפור עד ליום למחרת. במקרים דחופים, הבוס או הקולגות היו מתקשרים אלינו לטלפון הביתי, וגם אז לא בטוח שהיינו זמינים. היום מצפים מהעובדים להיות זמינים 24/7 בטלפון הנייד או במיילים. ההפרדה הברורה שהיתה קיימת בין שעות העבודה לשעות הפנאי כבר לא קיימת בימינו, והעובד נאלץ לעבוד כל הזמן, בלי הפסקה.

 

גם בעולם החברות, עידן הדיגיטל שיבש את הקשרים הבינאישיים שלנו, כי למרות שאנו בקשר יותר רציף עם החברים שלנו דרך כל האמצעים הטכנולוגיים, האינטראקציה כיום היא פחות אישית. אנחנו כבר ממעטים להיפגש פנים מול פנים, פחות משוחחים בטלפון - כל העולם עבר להתכתבויות. חוקרים רבים כבר ציינו שכל המצב גרם להתדרדרות משמעותית בכישורי התקשורת שלנו עם הסביבה. אנחנו אמנם יודעים לבחור את האימוג'י המושלם לטקסט בוואטסאפ (סמיילי, לב...), אך מתקשים לנהל שיחת נפש עמוקה.

 

יותר אמוג'י ופחות רגשות של ממש ()
יותר אמוג'י ופחות רגשות של ממש

 

יותר הזדמנויות, פחות הצלחות

עד כאן היתה ההקדמה מבחינתי. ברצוני להתעמק באופן בו השפיע עידן הדיגיטל על הזוגיות שלנו. בעניין הזה, אפריד ברשותכם בין שני קהלים: הקהל הראשון הוא פנויים ופנויות שמבקשים למצוא אהבה בעזרת כל האמצעים הטכנולוגיים כגון אתרי היכרויות, אפליקציות, פייסבוק וכד'. במקרה שלהם, עידן הדיגיטל יכול להיות דבר נהדר, הרי יש כל כך הרבה שפע, הזדמנויות להכיר, הכל זמין וקל, לא כמו בעבר.

 

יחד עם זאת, כל השפע הזה גם מוסיף קושי למשימת מציאת אהבה מכמה סיבות שכבר ציינתי רבות בעבר, ביניהן פסילה מהירה מדי של בני זוג פוטנציאליים - שנובעת מתחושה של "יש עוד המון אפשרויות", וכן בגלל מה שמכונה "שוק בשר" – רבים מרגישים שאין באמת מועמד רציני שרוצה לפתוח במערכת יחסים ושכולם מחפשים סטוצים נטולי מחויבות. סיבה נוספת היא פחד אמיתי מהתחזויות ברשת על רקע כל הסיפורים שאנחנו שומעים עליהם חדשות לבקרים בעניין הזה.

 

בקיצור, ממה שאני רואה בשטח - עידן הדיגיטל ממש לא היטיב עם קהל הפנויים-פנויות, והמספר העולה של אנשים שמתקשים למצוא זוגיות, רק מחזק את הטיעון שלי. הרי אם הטכנולוגיה באמת היתה עוזרת לנו למצוא מערכות יחסים אמיתיות, היינו רואים יותר אנשים בזוגיות, ועובדה שהמציאות בשטח מוכיחה שדווקא ההפך הוא הנכון

 

    >>> הצטרפו עכשיו לפייסבוק של ערוץ יחסים! <<<

 

שגרה של ייבוש הדדי

הקהל השני שאני מבקשת להתייחס אליו הוא זוגות. כיצד הטכנולוגיה משפיעה עליהם? ובכן, גם כאן ההשפעה איננה חיובית, לצערי. תחשבו על ארוחת ערב שגרתית בבית ביום רגיל. פעם היו יושבים יחד ומדברים על היום שהיה. היום בין ביס לביס שומעים את צפצוף הטלפון. הנה התקבלה עוד הודעה, הנה עוד חבר העלה פוסט לפייסבוק, הנה עוד מישהו שלח מייל....

 

זה פשוט לא נגמר, ואנחנו הפכנו למכורים. חייבים לדעת הכל כאן ועכשיו - מי שלח מה, מי מחפש אותי, אולי זה דחוף? וגם חייבים לענות כאן ועכשיו. גם כשזה אומר שעלינו, על הדרך, "לייבש" את בן/בת הזוג שלנו.

 

איך אתם יכולים לפנות זמן לרומנטיקה כשאתם כל הזמן בטלפון? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
איך אתם יכולים לפנות זמן לרומנטיקה כשאתם כל הזמן בטלפון?(צילום: Shutterstock)

 

 

חברים, התוצאה ברורה. במקום לשבת ולשוחח האחד עם השניה, אנחנו עסוקים בסמארטפון שלנו, בלהעניק לייקים ל"חברים" שאנחנו בקושי מכירים. אז מה עושים? קודם כל, היו מודעים למצב. אל תיכנעו ללחץ של העידן הדיגיטלי. אני יודעת זה קשה, אבל זה אפשרי. השתיקו את קבוצות הוואטסאפ ובטלו את כל ההתראות שלכם. אין צורך שתקפוץ לכם התראה בכל פעם שמישהו שולח לכם הודעה. בינינו, ב-99% מהזמן זה שטויות ומי שיצטרך אתכם באופן דחוף יידע איך להשיג אתכם.

 

כמו כן, קבעו ביניכם זמנים מוגדרים בהם הטלפון במצב שקט, למשל בזמן ארוחה או בשיחה היומית שלכם, ולמדו להרגיל את העולם שאתם לא זמינים 24/7. ולסיום, למדו ליהנות מהזמן שלכם יחד בלי הפרעות ובלי רעש ברקע. במקום להיות עסוקים בלתעד את זמן האיכות יחד ולצלם את המנה שקיבלתם במסעדה ולעשות צ'ק אין למקום הבילוי, פשוט תיהנו האחד מהשנייה, בדיוק כמו פעם.

 

הכותבת היא הראלה ישי, שדכנית למעלה מ-20 שנה ובעלת רשת משרדי השידוכים "דו-לב"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הצילו! אתר ההיכרויות המועדף עלי קרס הרגע. אין לי עם מי לדבר!
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים