שתף קטע נבחר

קופות החולים לרופאים: אל תתנו אישורים למרתון ת"א

עשרות אלפים צפויים להשתתף במרתון ת"א בסוף החודש, אבל עדיין לא ברור מאיפה ישיגו אישור רפואי. קופות החולים הורו לרופאי המשפחה שלא להעניק אישורים רפואיים מאחר שאינם מוסמכים לכך. מארגני המרתון בתגובה הודיעו למשתתפים: "בקשו רק אישור לחדר כושר", והוסיפו כי גם במירוצי מרתון בעולם לא נדרשים אישורים. הקופות בתגובה: "לא נאשר גם זאת"

האם מותר לכם מבחינה רפואית להשתתף במרתון תל אביב? תלוי את מי שואלים. הפקת מרתון ת"א החליטה להסתפק באישור חדר כושר, זאת לאחר שקופות החולים הורו לרופאי המשפחה שלא לנפק אישורים לספורט תחרותי, מאחר שאינם מוסמכים לכך רפואית.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

הכל החל כשהנרשמים למרתון החלו להגיע לרופאי המשפחה כדי לקבל אישור רפואי לריצה. רופאי המשפחה, ככל הנראה בשל הוראות מהממונים עליהם, סירבו לתת אישור כזה והפנו אותם לבדיקות שכרוכות בתשלום רב במכונים פרטיים שמתמחים בכך. בתגובה, במרתון ת"א החליטו להקל והורו לנרשמים: "מספיק לנו אישור חדר כושר", מה שעורר את זעמן של הקופות.

 

קראו עוד

רוצים לרוץ מרתון? תוכנית התזונה שתיתן לכם דלק

לרוץ נכון: איך בונים תוכנית אימונים לשיפור הריצה

 

סוגיית האישור הרפואי למרתון ת"א התעוררה לפני שנתיים, בעקבות מותו של דוד שלמוביץ, שהשתתף במקצה חצי המרתון במרתון תל-אביב. במהלך המירוץ קרס שלמוביץ ופונה לבית חולים, שם נפטר.

 

בני משפחתו הגישו תביעה נגד העירייה והמארגנת חברת "כפיים" נגד הראל חברה לביטוח. בני המשפחה טענו כי מארגני המירוץ לא דרשו אישור רפואי. בני המשפחה טענו עוד בפני בית המשפט, כי במספר מרתונים אחרים בעולם קיימת דרישה במרתונים להציג אישור רפואי להשתתפות במרתון.

 

שופט בית משפט השלום, מנחם קליין, כתב בפסק הדין כי הסתפקותם של המארגנים בלחיצת כפתור באינטרנט של "אני מסכים", אין בה כדי להביא למודעות המשתתפים במירוץ את חשיבות מצבם הבריאותי וההשלכות האפשריות ככל שמצבם אינו מאפשר את המאמץ המתבקש במהלך המירוץ.

 

השופט קבע כי כאשר הריצה מתבצעת באוויר הפתוח לעתים בתנאי סביבה קשים, ולאור העובדה כי המדובר בחצי מרתון אשר המשתתפים בו לרוב אינם אצנים מוסמכים, והריצה יכולה להיות הראשונה בקריירת הריצה שלהם, כפי שאכן היה אצל המנוח, הרי שחיוני לפקח ולהקפיד על יכולתם וכושרם הפיסי יותר מאשר אצל ספורטאים מוסמכים ובעלי ותק, וכי הסתפקות בהצהרה אינטרנטית מפרה את חובת הזהירות. בפסק הדין קבע השופט פיצויים על סך מיליון שקלים לאלמנת המנוח.

 

ברוב המירוצים בחו"ל לא נדרש אישור רפואי

אלא שלמרות האמור בפסק הדין, מפיקת המרתון, חברת "כפייים" מסתפקת באישור לאימון בחדר כושר כמתאים לאישור רפואי. לדברי עופר שטרית, מנכ"ל החברה, "במרתונים בניו יורק, בוסטון, שיקגו, ברלין, אמסטרדם, לונדון, טוקיו, לוס אנג'לס ופראג, אין צורך באישורים רפואיים". בנוסף, הם מוסיפים כי במירוצים המתקיימים בארצות הברית, הגישה היא שהרץ הוא האחראי על בריאותו והכנתו האישית למרוץ.

 

"מרבית מקרי ההתמוטטויות והתמותה במרתונים אינם נובעים ממחלות לב אומרת ל-ynet הפרופ' נעמה קונסטנטיני, מנהלת המרכז לרפואת ספורט בהדסה, "מכות חום, התייבשות וירידה ברמת הנתרן (מלח) הם שגורמים בדרך כלל לאיבוד הכרה ואף לתמותה, בעיקר כשמדובר בצעירים. כמובן שישנם גורמי סיכון נוספים לתמותה אפשרית, כמו מחלות חום, ומחלות כרוניות שונות.

 

פרופ' קונסטנטיני מוסיפה כי "אם המעוניין לרוץ אינו בטוח במצבו הבריאותי או ביכולותיו, הדרך הטובה ביותר לדעת את הכשירות לתחרות אתלטית היא להיוועץ ברופא ספורט שזה תפקידו. אישור לחדר כושר וודאי שאינו מתאים לצורך ריצות מרתון הדורשות מאמץ גבוה באוויר הפתוח ולעיתים בתנאי אקלים קשים".

 

קופות החולים מסרבות לנפק אישורים

קופות החולים הורו לרופאיהם שלא לנפק אישורים רפואיים לרצי המרתון, בטענה כי רופאי משפחה אינם מוסמכים לקבוע האם המטופל כשיר לעסוק בספורט תחרותי.

 

למספר קופות נודע כי חלק מהנרשמים נשלחו לקבל אישור לחדר כושר, המיועד להשתתפות למרתון, והורו לרופאים שלא לנפק אישור כזה אלא להפנות לרופא ספורט.

 

- עופר שטרית, מנכ"ל חברת כפיים, אימון בחדר כושר דומה במידת המאמץ לריצת מרתון?

"על פי הייעוץ המשפטי והרפואי שקיבלנו, אישור לחדר כושר מספיק. יתרה זאת, בשום מקום בעולם לא דורשים אישור רפואי כלשהו לריצת מרתון".

 

- קופות החולים טוענות שרופאי המשפחה אינם מוסמכים לתת אישור לפעילות ספורטיבית מאומצת תחרותית.

"קופות החולים מערימות מכשולים לקהל לקוחותיהם בניסיון לעשות רווחים על חשבונם ולשלוח אותם לבדיקות שונות המכניסות כסף לקופות. זאת למרות שעל פי הקביעה של בית המשפט הבדיקה הנדרשת אינה בדיקת רופאי ספורט או בדיקה ארגומטרית. אנו רואים בחומרה את הניסיון לגבות כסף שלא כדין מן הרצים, מה שגורם לפגיעה בעידוד אורח החיים הספורטיבי בכל המרוצים המתקיימים בישראל".

 

- במילים אחרות אתם מצפים שאלו שרוצים אישור יגשו לרופא המשפחה, ישקרו שהם רוצים אישור לחדר כושר ולמעשה ישתמשו בו לריצת מרתון?

"אנחנו ממש לא מצפים שישקרו, ומי שמרגיש שלא בנוח לבקש אישור לחדר כושר, או מבקש בדיקה רפואית מקצועית, אנו בוחנים אפשרות להקים מרפאה בכיכר רבין, שתחל לפעול כבר בשבוע הבא ובה יוכלו הרצים להיבדק על ידי רופאים בתשלום סמלי ולקבל אישור במידה וימצאו כשירים".

 

מקופת חולים "מכבי" נמסר בתגובה לדברים אלו: "חובתנו המקצועית היא כלפי המטופלים שלנו. טענות החברה מארגנת כלל אינן מובנות שכן הבדיקות הנדרשות לא מבוצעות בקופות והכסף לא משולם לנו. מארגני המירוץ מחפשים כיסוי למשתתפים, דבר שאינו בהלימה למדיניות משרד הבריאות, בלתי אפשרי במסגרת הכלים הקיימים לרופא – לא באמצעות בדיקות עזר (ארגומטריה, אקו לב ותפקודי ריאות), ועל אחת כמה וכמה לא באמצעות "אוהל הנפקת אישורים בכיכר רבין".

 

תגובות קופות החולים:

מקופת חולים לאומית נמסר בתגובה: "לאומית שירותי בריאות רואה בחומרה את הניסיון להעביר את האחריות לפגיעות ספורט מהרץ עצמו ומהמארגנים לקופות החולים שממש לא קשורות לעניין, ולראיה גם בית המשפט חושב כמונו. הקופה הורתה לרופאי המשפחה שלא לחתום על אישורים רפואיים לספורט תחרותי ואקסטרים".

 

משירותי בריאות כללית נמסר בתגובה: "אנו פועלים בהתאם לחוק הספורט הקובע כי רופא מומחה לרפואת ספורט רשאי להנפיק אישור להשתתפות בפעילויות הגופניות המדוברות. לקוחות המבקשים לקבל שירות זה, שאינו בסל הבריאות, יכולים לקבלו במכונים ייעודים לביצוע בדיקות באמצעות המיכשור והציוד הנדרש לצורך מתן ההמלצה".

 

מקופת חולים מאוחדת נמסר בתגובה: "ריצת מרתון הינה פעילות ספורטיבית קיצונית הדורשת אישור רופא ספורט. רופאי המשפחה במאוחדת נותנים אישורים לפעילות גופנית כללית בלבד. על הוועדה המארגנת של ריצות המרתון המבקשות להפנות את הרצים לרופאי ספורט".

 

ממכבי נמסר בתגובה: "מכבי הנחתה את רופאיה שלא לבצע בדיקות לצורך אישור השתתפות בתחרויות ספורט עממיות, ושלא לחתום על טפסי אישור השתתפות במירוצים שכאלה. יש להדגיש, כי ספורטאים מקצוענים המשתתפים בתחרויות נדרשים עפ"י חוק הספורט לבצע בדיקות תקופתיות (באופן פרטי, לא במסגרת הסל) במכוני ספורט פרטיים.

 

"בדיקות ספורט אינן כלולות בסל הבריאות, ולפיכך הן נעשות במסגרת פרטית. למרות זאת, מכבי מאפשרת למבוטחיה חברי השב"ן החזר חלקי עבור בדיקות המבוצעות במכוני ספורט שבהסדר עם השב"ן".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
מי ייתן את האישורים לריצת המרתון?
צילום: אורן אהרוני
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים