שתף קטע נבחר

אלי שליט ז"ל – האיש והאגדה, הלך השבוע לעולמו

השבוע הלך לעולמו אלי שליט ז"ל, שהיה אגדה עוד בחייו. שליט היה חבר כבוד ב"פרלמנט הריביירה". לאחר היוודע דבר מותו, פתחו את ישיבת הפרלמנט בדקת דומיה לזכרו. לאחר מכן נשא חברו הקרוב חזי רפפורט קווים לדמותו. חבל על דאבדין, אך אינם משתכחין". עץ ענק נגדע והיער שוב לא יהיה כבעבר. וחתם ב"שירת הספן" של נעמי שמר. אלי שליט נולד בירושלים, בן למשפחה שעלתה מאיטליה בשנת 1859. למד ב"גימנסיה הרצליה" ובבית הספר הריאלי בחיפה. הוא בוגר הפקולטה לכלכלה חקלאית באוניברסיטת לואיזיאנה, ארצות-הברית. שליט שירת כקצין תחבורה ראשי בצה"ל לפני ובמהלך מלחמת השחרור. אלי שליט, הוא נכדו של אליעזר-חנן שליט, אחד ממייסדי המושבה בראשון לציון, אשר ביתו ברחוב רוטשילד הפך למקום התכנסות קבוע לבני המושבה ולאורחים מבחוץ. "הפרלמנט" המפורסם של ראשון נולד בעצם במרפסתו של שליט, מה שנקרא אז "גזוזטרה". במימון הנכד - אלי שליט, שוקם "בית שליט", והוא כיום חלק מהמוזיאון לתולדות ראשל"צ.

 

אלי שליט ז"ל עם "ספר הנאמנים" ב"פרלמנט הריביירה" (תמונת ארכיון) ()
אלי שליט ז"ל עם "ספר הנאמנים" ב"פרלמנט הריביירה" (תמונת ארכיון)

 

אלי שליט, נמנה על אחרוני דור הנפילים, אשר פעלו מתוך שליחות ואמונה של "ישראל כפרויקט חיים". בשיתוף עמו פעלו דן טולקובסקי, חיים לסקוב, מקלף וטדי קולק. צוהר קטן על תרומתו נפתח בספר "הנאמנים", הכולל את פועלו, תרומותיו הנרחבות והברוכות ערב הקמת המדינה, יחד עם ענקי הדור. הצטרפותו לפעילות המחתרתית, בהברחת אמצעי לחימה מארה״ב, ואירופה, תוך גילוי אומץ לב ותושיה בלתי רגילים, במומחיות למציאת פתרונות יצירתיים, בהעברת אוניות עמוסות במטוסים, טנקים וחומרי חבלה, שהיוו את הציוד הראשון לייצור כלי לחימה של תע״ש עבור צה"ל. שליט עזר ברכש מטוסים וציוד בשנותיו הראשונות של חיל האוויר והשתתף עם אל שווימר ז"ל, ועם האנק גרינשפן, בהעברתם של מטוסי ה B-17 לארץ. שליט לקח על עצמו את החלק הארגוני של רכש והובלת ציוד צבאי ואחר, שבהם צייד את מערכת הביטחון. לזכותו עומדות פעולות מיוחדות במינן בתחום הרכש הצבאי וההובלה הימית החל בתקופה שלפני מלחמת השחרור ועד ימיו האחרונים.

 

כמומחה בנושאי הספנות, הוא רכש ספינות עבור העלאת שארית הפליטה מאירופה. הוא פיתח קבוצה של ארבע אניות תיור מודרניות בשביל חברה אנגלית. אלי שליט, עזר לתד אריסון ז״ל, לבנות את הספינות הראשונות במספנה איטלקית. שליט, נפגש עם ראש ממשלת איטליה ושיכנע אותו לתת אשראי מלא לתד אריסון, למימון רכישת האניות, הראשונות של חברת "קרנבל קרוז" החברה הגדולה בעולם לשייט תענוגות. טרום הקמת המדינה נקרא אלי, למלך סעודיה על מנת לסייע בידו להעביר ציוד לקידוח בארות נפט בערב הסעודית.

כאשר החליטו וותיקי חיל האוויר הישראלי, להקים את "בית חיל האוויר", היה זה אלי, שעמד בראש הוועדה שגייסה את הכסף, ובנתה ברעננה את "בית חיל האוויר". אלי שליט, קיבל אישית מידיו של Juan Carlos מלך ספרד, עותק מקורי מתעודת הגירוש של יהדות ספרד משנת 1492 שנכתבה ונחתמה ע״י המלך פרדיננד, והמלכה איזבלה, מסמך בעל משמעות היסטורית.

רב אלוף יעקב דורי, הרמטכ"ל הראשון של צה"ל, כתב לשליט בשנת 1957 "אני שמח לכתוב לך כמה מילים בעניין שירותיך למדינה בשנים שלפני ואחרי קום המדינה, כאשר פיקדתי על כוחות הצבא של ישראל. אמצעי ההובלה של מוצרים, מחצי הכדור המערבי לישראל, הן עבור הצבא והן עבור האוכלוסייה האזרחית - היו בעיקר בידיך ובאחריותך. ברצוני לאשר שביצוע הזרמת המשלוחים נעשה על ידך בצורה הטובה ביותר."

 

אלי שליט, היה איש עסקים חובקי עולם, ובבעלותו מספר חברות, בחלקן בינלאומיות, בין השאר חברת Colbert שעוסקת בתחום הספנות. כמו כן הוא בעל חברת "נחלה" הישראלית וחברת Metra.

 

עד יומו האחרון, הוא נשאר צנוע, עניו, נחבא אל הכלים, בעל מחשבה צלולה ודיבור רהוט. זקוף קומה ובהיר מחשבה. הוא נהג לחלוק עם רעייתו חנה (אנה) את זמנם בין ביתם בקיסריה, לביתם במיאמי, לכאן הוא נהג להגיע כדי לפקח מקרוב על עסקיו בתחום הספנות.

 

אלי שליט, היה אוצר בלום של אין ספור סיפורים מרתקים, שחווה את ההיסטוריה של תקומת מדינת ישראל, בהתהוותה, והיה חלק נכבד מהתהליך ההתחמשות של המדינה החדשה.

 

שליט היה חבר מועצת המנהלים של מכון ויצמן בארצות-הברית. חבר במכון "פישר" למחקר אסטרטגי - אוויר וחלל. עמד בראש עמותת נאמני "בית חיל האוויר" ורשימה ארוכה של תארי כבוד. לזכותו עמדה פעילות פילנטרופית ענפה בתחומים שונים: מוזיאונים, מדע, מוסיקה, היהדות הספרדית. ביתו בקיסריה נקרא "בית אריאל" על שם אבי סבו שנודע בכינויו "אריאליפא".

 

אלי שליט המשיך את מורשת אבותיו והפך לאגדה מהלכת עוד בחייו. ביום שישי שחלף, הוא הובא למנוחת עולמים, בבית העלמין גני אסתר, בראשון לציון. המדור שולח תנחומים. ת.נ.צ.ב.ה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים