שתף קטע נבחר

הסכם גרעין או פיצוץ: שעון החול הולך ואוזל

עיני כל העולם יהיו נשואות היום לעבר לוזאן עם פקיעת הדד-ליין שנקבע להשגת הסכם מסגרת בין איראן למעצמות. שלוש סוגיות מרכזיות עדיין במחלוקת, בהן לו"ז הסרת הסנקציות, אך איראן מקשיחה עמדתה: "לא נוציא אורניום מועשר משטחנו". מנגד, ארה"ב מבהירה: "לא נסכים לעסקה רעה"

אחרי כמעט שנה וחצי של משא ומתן מגיע רגע האמת - ועיני כל העולם נשואות לעבר שווייץ: איראן ושש המעצמות ניהלו אתמול (יום ב') שיחות משא ומתן קדחתניות בניסיון להגיע להסכם מסגרת בסוגיית תוכנית הגרעין האיראנית. על פי הדיווחים שמגיעים מלוזאן, מקום שיחות הגרעין, שני הצדדים מקשיחים את עמדותיהם לקראת פקיעת הדד-ליין היום על רקע אזהרותיה של ישראל כי ההסכם שיושג יהיה רע לה ולעולם כולו. 

 

מפת הגרעין: כך פרושים המתקנים באיראן

גרעין קשה לפיצוח. היסטוריה של סנקציות על איראן

 

עוד חדשות בעולם :

המנדט הבריטי: הפרלמנט פוזר, הקמפיין החל

אוזבקיסטן: רק 10% לא הצביעו לרודן המכהן

"הטייס שריסק המטוס סבל מנטיות אובדניות"

רגע האמת: "איראן צריכה להגיד - כן או לא"

 

"אנחנו עובדים מאוחר אל תוך הלילה", אמר מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. הוא נפגש עם עמיתו האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, בניסיון לגשר על המחלוקות הקשות האחרונות בין הצדדים. על יום פקיעת הדד-ליין אמר קרי כי "כולם יודעים מה המשמעות שלו". בימים האחרונים ניסו איראן, ארצות הברית, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה לצאת מהמבוי הסתום שאליו נקלעו השיחות, שבסיומן מקוות המעצמות לעצור את טהרן מהשגת יכולת לפתח פצצה גרעינית. בתמורה ל"חיסול" תוכנית הגרעין הצבאית האיראנית מציעות המעצמות לרפובליקה הסרה הדרגתית של הסנקציות שהטיל עליה האו"ם ושמשתקות את כלכלתה.

 

כמעט שנה וחצי של משא ומתן. נציגי המדינות בלוזאן (צילום: AP) (צילום: AP)
כמעט שנה וחצי של משא ומתן. נציגי המדינות בלוזאן(צילום: AP)

גורמים המעורבים בשיחות בעיר השווייצרית אמרו כי הניסיונות להשיג הסכם מסגרת, שיהווה פרק מקדים להסכם מקיף וסופי שיושג עד סוף חודש יוני, עלולים בסופו של דבר להיכשל. מנהלי המשא ומתן משני הצדדים נשמעו באחרונה פסימיים. "אם לא נשיג סוג של הסכם מסגרת עכשיו, יהיה קשה להסביר כיצד נשיג הסכם כזה עד 30 ביוני", אמר דיפלומט מערבי.

 

"יש הסכם לעשר השנים הראשונות"

הדיפלומט אמר כי שלוש סוגיות מרכזיות וסבוכות חייבות לבוא לידי פתרון בשיחות המשא ומתן אם איראן ושש המעצמות רוצות להגיע להסכם מסגרת לפני 31 במרס 2015, ולפי שעה לא ברור אם הצדדים מסוגלים לגשר על הפערים ביניהם.

לפי הדיפלומט, המחלוקות הגדולות ביותר נוגעות למשך המגבלות שיוטלו על העשרת האורניום האיראנית, לעתיד פעילויות המחקר והפיתוח הגרעיני לאחר עשר שנות השהיה של תוכנית הגרעין, ולהסרת הסנקציות ולהשבתן במקרה של אי עמידה איראנית בתנאי ההסכם.

 

"נראה שיש לנו הסכם לעשר השנים הראשונות, אבל עבור האיראנים, השאלה מה יקרה לאחר מכן מורכבת", אמר הדיפלומט המערבי, והוסיף: "איני יכול לומר כיצד תיראה התוצאה הסופית הלילה". נזכיר כי מאז החלו שיחות הגרעין לפני כמעט שנה וחצי, נקבעו כבר שני דד-ליינים לסיומן, ומשהצדדים לא עמדו בהם - הוחלט להאריך את השיחות בכמה חודשים נוספים. לא ברור אם האפשרות הזו עומדת על הפרק גם הפעם.

 

מי ינצח במשחק השח מט בלוזאן? (צילום: AP) (צילום: AP)
מי ינצח במשחק השח מט בלוזאן?(צילום: AP)
שר החוץ של גרמניה פרנק-וולטר שטיינמאייר אמר כי בשעות האחרונות נרשמה "התקדמות מסוימת, אך גם כמה כישלונות".

 

"האווירה האופטימית הפכה קודרת"

סוכנות הידיעות הסינית "שינחואה" ציטטה דיפלומט שמשתתף בשיחות אומר שהאווירה ששררה אתמול בלוזאן בין נציגי המדינות הפכה מ"אופטימית" ל"קודרת".

 

יועץ של המנהיג הרוחני העליון של איראן עלי חמינאי מתח ביקורת על המעצמות. "צוות המשא ומתן שלנו מורכב מפקידים אמינים ומלאי חמלה שעובדים קשה, אבל הם צריכים להיזהר מהטקטיקות המטעות של האויבים שלנו", אמר היועץ האיראני עלי אכבר וליאתי לסוכנות הידיעות "פארס".

 

ג'ון קרי ועמיתו הבריטי פיליפ המונד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ג'ון קרי ועמיתו הבריטי פיליפ המונד(צילום: EPA)
מזכיר המדינה האמריקני קרי, שר החוץ האיראני זריף, שר החוץ הבריטי פיליפ המונד, שר החוץ הצרפתי לורן פביוס, שר החוץ הסיני וונג יי ושר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב נפגשו ביום שני לשיחות בבית המלון מהמאה ה-19 "ביאו ריוואג" המשקיף על אגם ז'נבה. לאחר הפגישה ביניהם, הראשונה של כל שרי החוץ (למעט גרמניה), שב לברוב למוסקבה, אך גורמים רוסיים אמרו שהוא ישוב ללוזאן אם יהיה על מה להכריז.

 

נתניהו: "המסר מלוזאן הוא שאין מחיר לתוקפנות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם גם אתמול בצהריים הודעה שבה הזהיר מההסכם המתגבש: "ההסכם שמתגבש בלוזאן שולח מסר שאין מחיר לתוקפנות, ואף להיפך - שיש שכר לתוקפנותה של איראן. המדינות המתונות והאחראיות באזור, בראשן ישראל וגם מדינות רבות אחרות, הן הראשונות להיפגע מהסכם זה. אי אפשר להבין כיצד בעת שבתימן ממשיכים כוחות בתמיכת איראן לכבוש עוד ועוד שטחים, בלוזאן עוצמים עיניים מול תוקפנות זאת. אבל אנחנו איננו עוצמים עיניים ונמשיך לפעול נגד כל איום בכל דור ודור, ובוודאי בדור הזה".

 

שש המעצמות רוצות שאיראן תשהה את תוכנית הגרעין שלה למשך יותר מעשר שנים. טהרן מצדה מכחישה שהיא מנסה לפתח נשק גרעיני, ודורשת הסרה מיידית של הסנקציות בתמורה להטלת מגבלות על פעולותיה הגרעיניות. שני הצדדים בלוזאן הציגו כמה הצעות פשרה, אולם לפי שעה לא הגיעו להסכם סופי.

 

הגיע לישורת האחרונה. שר החוץ הסיני וונג יי עושה ג'וגינג בלוזאן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הגיע לישורת האחרונה. שר החוץ הסיני וונג יי עושה ג'וגינג בלוזאן(צילום: EPA)
אחד החששות הגדולים ביותר של שש המעצמות הוא הדרישה של איראן להמשיך במחקר לייצור דור חדש של צנטריפוגות מתקדמות. צנטריפוגות אלה, על פי ההערכות, יעבדו אורניום במהירות גבוהה יותר ובכמויות גדולות יותר מאשר תהליך העיבוד עם הצנטריפוגות הנוכחיות לצורך שימוש בתחנות כוח גרעיניות ובכלי נשק.

 

"גם אם יהיה הסכם, הוא עלול לקרוס"

שאלה נוספת נוגעת למהירות שבה יוסרו הסנקציות מאיראן. גם אם הסכם המסגרת יושג לפני פקיעת הדד-ליין, גורמים המעורבים בשיחות אומרים שהוא עדיין יכול לקרוס כששני הצדדים ינסו להשיג הסכם סופי עד סוף חודש יוני. במהלך השיחות בין איראן לבין המעצמות נרשמו כמה הצלחות וכישלונות. גורמים מערביים אמרו שאיראן הציעה להחזיק פחות מ-6,000 צנטריפוגות פעילות - לעומת עשרת אלפים כיום - ולשלוח את האורניום המועשר שלה לרוסיה. אלא שראש צוות המשא ומתן האיראני, עבאס אראקצ'י, אמר כי העברת מאגרי האורניום המועשר של ארצו לחו"ל "אינה נמצאת בסדר היום של איראן".

 

הבית הלבן הכחיש בעיתון "ניו יורק טיימס" את הדיווח לפיו איראן נסוגה בה מהסכמתה להוציא אורניום מועשר משטחה למדינה שלישית. סגן דובר הבית הלבן, אריק שולץ, אמר לכתבים: "חלק מהפרטים בסיפור הזה אינם מדויקים. לא נכון שהיה הסכם והאיראנים נסוגו ממנו ב-24 השעות האחרונות. מה יהיה בגורל מאגר האורניום? על זה עובדים מנהלי המשא ומתן". שולץ ציין שהנשיא האמריקני ברק אובמה לא שינה את עמדתו. "הנשיא הבהיר שהוא לא מתכוון לקבל הסכם רע, ועכשיו הוא הזמן שבו האיראנים צריכים לקבל החלטות קשות עם פקיעת הדד-ליין. הדברים ייחתכו ברגע האחרון, ואנשינו עובדים סביב השעון", אמר הדובר האמריקני.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הסכימו להעביר את האורניום המועשר למדינה שלישית? הצוות האיראני (צילום: AP) (צילום: AP)
הסכימו להעביר את האורניום המועשר למדינה שלישית? הצוות האיראני(צילום: AP)

עזב למוסקבה, אך ישוב ללוזאן במידת הצורך. שר החוץ הרוסי לברוב (צילום: AP) (צילום: AP)
עזב למוסקבה, אך ישוב ללוזאן במידת הצורך. שר החוץ הרוסי לברוב(צילום: AP)

ראש הממשלה הישראלי יבטח בהסכם שיושג? נתניהו ואובמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה הישראלי יבטח בהסכם שיושג? נתניהו ואובמה(צילום: רויטרס)

סגנית דוברת מחלקת המדינה, מרי הארף, אמרה שעדיין לא ברור אם יושג הסכם מסגרת בין המעצמות לבין איראן עד היום בחצות. בראיון לרשת MSNBC, היא אמרה: "אנחנו עדין לא יודעים. יש חוסר ודאות בתוך החדר. אנחנו קרובים יותר, אבל עדיין ישנם נושאים מרכזיים שאיראן עדיין לא קיבלה החלטה לגביהם. אנחנו לא נסכים לעסקה רעה. אנחנו באמת לא יודעים מה יקרה ב-36 השעות הבאות".

 

הארף הדגישה ש"לא משנה אם איראן תוציא אורניום מועשר מחוץ לשטחה או תדלל אותו במקום. בסיכומו של דבר, זה צריך להתבצע. כיום הם רחוקים חודשיים מהשגת פריצה בתוכנית הגרעין. המומחים שלנו אומרים שאם נרחיק אותם שנה, אז נוכל לפעול בעת הצורך. אני בטוחה שכשאנשים יראו מה השגנו הם יבטחו בהסכם. בכל מקרה, כולם צריכים לדעת שגם אם לא יושג הסכם, לא אנחנו מצויים תחת סנקציות".

 

נשיא ארה"ב אובמה הזכיר אמש נאום מפורסם שנשא אחד מקודמיו בתפקיד, ג'ון פיצג'רלד קנדי, במהלך השבעתו ב-20 בינואר 1961. הוא עשה זאת כדי להגן על תמיכתו בנתיב הדיפלומטי בסוגיית הגרעין האיראני. אובמה דיבר בבוסטון בטקס חניכת "מכון טד קנדי", על שם אחיו של הנשיא הדמוקרטי לשעבר ומי שהיה דמות בכירה במפלגה הדמוקרטית, ושיבח את העבודה שעושה מזכיר המדינה שלו קרי בשלב האחרון של השיחות בלוזאן עם האיראנים. "הוא מוביל את שיחות המשא ומתן עם איראן והקהילה הבינלאומית והוא מגן על העיקרון שטד ואחיו, הנשיא קנדי, דיברו עליו בלהט: לעולם אל תישא ותיתן תחת השפעת הפחד, אך לעולם אל תפחד לשאת ולתת", אמר אובמה בתחילת נאומו.


פורסם לראשונה 30/03/2015 22:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקשיחים עמדות בשלב השיחות האחרון. חמינאי ואובמה
מומלצים