שתף קטע נבחר

מה ומי בניו ג'רזי

אירועי השבוע החולף בניו ג'רזי

מחלום למציאות - סיפור בעמק

איה שכטר שלחה לה אימייל וכתבה: "אני רוצה לשוחח איתך". גלית גולדברג ענתה "בשמחה". והשאר היסטוריה. נכון ששכטר חיזרה אחרי גודנברג שבעה חודשים ללא לאות, ולאחרונה כבר היו תוכניות משלה לשנה נוספת במסגרת "עיברית עם גלית", אבל הן נפגשו ונעתרו האחת לשניה. והן לא לבד בסיפור. שכטר מנהלת את המרכז הישראלי ב-JCC בטנפליי זו השנה הרביעית. בשקט בשקט היא חולשת על מגוון תוכניות שנותנות מענה לקהילה הישראלית בכל הגילאים. ישנם מעגלי עסקים והפקות שונות, ישנם טקסים וסדנאות, ובעיקר הרבה תשומת לב חיובית לכל חברי הקהילה החפצים בשירותי המחלקה. לעמ"ק יש מקום מיוחד על שולחנה, והוא נתמך ע"י חברי הקהילה הישראלית והאמריקאית גם יחד.

 

בשנה שעברה הקימה יחד עם גולדברג את בית הספר עמ"ק. המושגים עיברית, מורשת וקהילה חברו יחד לראשי תיבות, וקיבלו משמעות חדשה עבור הילדים שמגיעים לשעה ורבע בכל שבוע כדי לנגוס עיברית, יהדות פלורליסטית מתקדמת ואהבת הארץ. "הלימודים מתקיימים בכיתות עם סביבה ישראלית, בכל כיתה תלוייה מפת ישראל, והכיתות מקושטות בהתאם לחגי ומועדי ישראל" מספרת שכטר. "ילדי עמ"ק נהנים מהמבנה המודרני והמאובזר בכל הטכנולוגיות החדישות, הכיתות מוארות ומרווחות ומצויידות בשפע של עזרי לימוד. האירועים מתקיימים במרחבים הגדולים של הג'יי.סי.סי ובאולמות המרווחים שבתוכו. ההורים והאחים יכולים להנות ממתקני הג'יי.סי.סי".

 

"התוכנית 'עיברית עם גלית' גובשה לפני שמונה שנים כשהגעתי לארה"ב" מספרת גולדברג "למדתי חינוך בסמינר הקיבוצים, ועבדתי בבית ספר קיבוצי ובבית ספר דמוקרטי בישראל. כשהגעתי לכאן חשבתי שאנוח קצת, אבל לא עברו שלושה חודשים מנחיתתנו, והחברים דרשו שאתחיל ללמד את ילדיהם עיברית. פיתחתי את התוכנית שמתבססת על שנות נסיון רבות של הוראה בישראל, חוברות באישור משרד החינוך בישראל והרבה הקשבה לצרכים של הילדים כאן" מספרת גולדברג בחיוך חם. "הילדים מגיעים אלינו אחר הצהריים, ואחד העקרונות שלנו הם שהלימודים יתקיימו תוך חיבוק, פיזי ונפשי. הכיתות קטנות, ולכיתה מעל שישה ילדים יש מורה סייעת".

 

ומה נשתנה בשנה האחרונה? שכטר: "לפני שנה באנו עם הבטחות לקהילה ועכשיו אנחנו מציגות תוצאות בשטח. יש לנו יומן פעילויות שנסגר שנה קדימה. אנחנו מנוסות כל אחת בתחומה, ודואגות לתת לילדים ידע מקיף עד כמה שאפשר בכל התחומים".

 

מי המורות בבית הספר? גולדברג: "כל המורות בעלות תעודת הוראה מוכרת של משרד החינוך, עם נסיון רב בהוראת עיברית כשאני מלווה אותן. המורות מיישמות את התוכנית במקצועיות, כל אחת בדרכה בתחושה אמיתית של שליחות. אני מאושרת להעביר להן את הנסיון הרב שצברתי בתחום".

 

גלית, ספרי על רגע מכונן בניהול בית ספר שכזה. גולדברג: "יש לנו דרגות שונות של לימוד עיברית. כל הילדים עוברים במהלך ההרשמה ראיון אישי איתי, ואני מציבה אותם בתוכנית שמתאימה להם לפי גיל ורמה. ילדים שלא למדו עיברית עד כיתה ג' מתחילים בתוכנית 'יסודות'. הפעם הזאת, שמתרחשת בסביבות פברואר בד"כ, שבה הם קוראים משפט שלם בעיברית בעצמם, ולא פחות מזה, מבינים שהם קוראים בעצמם, מעלה לי דמעות אמיתיות לעיניים. בכל שנה אני נרגשת מחדש. דבר נוסף שאנחנו עוסקים בו הוא העצמה. לכל ילד החוזקים שלו, ואותם אנחנו מדגישים ונותנים לו כח. ילד שמצייר יפה במיוחד ימצא את עצמו מול הכיתה מלמד ציור".

 

גלית גולדברג ואיה שכטר, מנהלות עמ"ק ()
גלית גולדברג ואיה שכטר, מנהלות עמ"ק

 

כיצד משתלב בית הספר בקהילה? שכטר: "הילדים דנים בנושאים שונים שקשורים לחגים ולקהילה באופן כללי. בפורים האחרון הילדים אפו אוזני המן, ארזו אותם וחילקו לקשישים. עמ"ק משתף פעולה עם שבט הצופים המקומי, ושלושה מנערי הצופים מתנדבים בו ומקבלים נקודות על שעות עבודה בקהילה. ביום העצמאות הקרוב הילדים יפעילו תחנה בארוע והבוגרים ימכרו בראוניז כדי לממן את משלוח החבילות שאנחנו מכינים לחיילים בודדים שמשרתים בצה"ל מקרב הקהילה. אנחנו בקשר עם בית ספר בנהריה, והילדים מתכתבים עם הילדים שם בעיברית. במסגרת הלימודים אנחנו מכינים את התלמידים ל-SAT 2 .

 

לאיזה גילאים מיועד בית הספר? שכטר: "בשנה הבאה הכיתות יתחילו בטרום חובה, גילאי 4 ומעלה ועד לכיתה י'. באמצע יש לנו תוכנית מיוחדת לבני ובנות מצוה. הגישה היא שאנחנו מעודדים את הילדים להמשיך ללמוד גם אחרי בר המצוה. ההורים משתפים פעולה בפרוייקט השנתי בצורת שלוש עשרה משימות שהילדים לוקחים על עצמם לאורך השנה. בחטיבה העליונה הלימוד ספיראלי. בכל שנה יש העמקה בנושא אחר וסביבו נבנית תוכנית הלימודים".

 

באיזה אופן קושרים את התלמידים לישראל? גולדברג: "אנחנו עוסקים הרבה מאוד בתרבות ישראלית. במסגרת לימודי המורשת לומדים על ארועים מכוננים בהיסטוריה של מדינת ישראל, לומדים על אישים מרכזיים ועל החדשנות שמגיעה מישראל. לפני הבחירות האחרונות התלמידים עברו סדנא בנושא הבחירות. תלמידי כיתה ח' עשו נסיון להרכיב קואליציה, והכירו את המושגים של עולם הבחירות.

 

לומדים עברית בעמ"ק ()
לומדים עברית בעמ"ק

 

מתי נרשמים? שכטר: "ההרשמה החלה כבר, יש לנו יום פתוח לבני מצוה ב-20 לאפריל ובעמ"ק ב-27 לאפריל. ולנרשמים עד ה-1 במאי תינתן הנחה של 5% משכר הלימוד".

 

איך אתן מרגישות אחרי כמעט שנה? גולדברג: "עברנו שנה מאתגרת ביותר עם הכניסה שלי לג'יי.סי.סי. אחרי עשרים שנה בתחום החינוך אני מרגישה שאני נמצאת במקום הכי נכון לי, ועושה את הדבר שאני הכי אוהבת. זו היתה הבחירה הכי טובה שלי בתחום המקצועי".

 

לפרטים נוספים: jccotp.org/emek

 

 

רעיון גדול

מתן גילעדי גר בטנפליי, הוא בן 16 אביו ישראלי ואימו אמרקאית. יש לו ראש גדול וחושב, והוא לא נח לרגע. הוא חי בין שתי הזהויות, ולא מוותר על אף אחת מהן. תחומי ההתענינות שלו נעים במרווח שבין מסך המחשב לטכנולוגיות מתקדמות והרבה אלקטרוניקה. ברור שהוא עוסק בדברים נוספים. הוא נער אנרגטי ביותר. לפני ארבע שנים גילה גלעדי את קמפ BIGIDEA בישראל, ומאז הוא מכור. הילד האמריקאי שגדל כאן, נוסע לארץ בכל שנה ובקיץ הקרוב הוא ישמש כמדריך צעיר במאיר שפייה. "יש לי הזדמנות לשלב בין האנרגיות האדירות שלי ולצבור נסיון משולב בטכנולוגיות שאני מתעניין בהם והכל באוירה טובה ובין לאומית. את הפרוייקטים שלי מסדנת ה-MUSIC VIDEO הצגתי כבר לכל החברים ובבית הספר, והם גררו התלהבות רבה".

 

הוא מספר בלהט על החברים שהוא פוגש שם מכל העולם, והקשרים שהוא יצר עם בני נוער מכל העולם. מאות ילדים מרחבי ארה"ב נוסעים בכל שנה עם או בלי ההורים, ומשתלבים בקמפ שעומד בראשו דותן טמיר. הוא החל את דרכו בייזום E-CAMP בגיל 24. כן, הוא מהגאונים האלה שנוגעים במחשב והוא מיד נפרץ. מזה שמונה שנים שהוא מנהל אותו ביד רמה, ולשאלה כמה ילדים יש לך הוא עונה בשקט נפשי מוחלט "750", בכל קיץ. והוא להוט אחריהם. בעיקר אחרי המוחות הצעירים והרעננים שנופלים לו כפרי בשל לידיים והוא מאביס אותם באין סוף רעיונות משוגעים חדשים. בעת כתיבת שורות אלה הוא מסיים עוד קמפ קצרצר בנושא התקפות סייבר, כשבחדר מתנהלת התקפה "אמיתית" על מחשבי הילדים, ובמקביל מדווחים בחדשות על מתקפת סייבר על איסטנבול. יש מי שהרים גבה.

 

ילדים חושבים בגדול (Big Idea) (Big Idea)
ילדים חושבים בגדול(Big Idea)

 

רייצ'ל וסמי, שני אחים מניו יורק מעולם לא ביקרו בישראל עד לפני ארבע שנים. ההורים, ג'יל וריצ'רד תורמים נלהבים לאגודת הידידים של צה"ל, לטכניון ולעוד ארגונים חשובים בישראל. עד לבר המצוה של סמי הם לא ביקרו בארץ מעולם. כשעלה הרצון של הבן לחגוג את בר המצוה על המצדה או אז יצרה ג'יל קשר עם ניר גד, מנהל השיווק של ביג איידיאה, והוא תפר לה הכל. את הבר-מצוה ואת הילדים למחנה. האמא החרדתית שמעולם לא עזבה את ילדיה, מוצאת את עצמה בכל שנה בישראל, כשהילדים מבלים במשך חודש בקמפ, והיא אפילו לא דואגת. "בסיום הפעם הראשונה כשבאתי לאסוף אותם מהמחנה, הם כבר הודיעו לי על הסדנאות של הקיץ הבא" מספרת ג'יל בהתרגשות. ומאז בכל קיץ היא שוכרת דירה בת"א. "אני אהבתי רק לשחק בבובות" חולקת ברצינות תהומית רייצ'ל (13) "כשאמא רצתה לשלוח גם אותי לקמפ יחד עם סמי בכיתי. לא עברו חמש דקות מרגע שהיא הורידה אותי, ואיילת שקיבלה את פני הפכה להיות החברה הכי טובה שלי, ויחד אנחנו לא מוותרות על ההזדמנות להיות יחד בקמפ בכל קיץ. אני לוקחת סדנאות לעיצוב תכשיטים ואופנה דיגיטלית, ועונדת את התכשיטים שאני מעצבת ומדפיסה בתלת מיימד". ניר גד עם נסיון רב שנים בתחום מעיד כי הילדים שמגיעים לישראל לביקור המשפחתי השנתי לא תמיד מוצאים את עצמם, ואצל חלקם הביקור הוא מטלה. הידיעה שהם הולכים להנות בקיץ ולקבל באותו מחיר גם את המשפחה מחברת אותם לישראל הרמטית יחד עם הנסיון הטכנולוגי המשמעותי שהם צוברים בקמפ.

 

לפרטים נוספים: info@bigidea.co.il

 

חרות

 

החרות הזאת

לאחל לכם חג שמח

ולחשוב על כל מילה.

החרות הזאת

שניתנה לנו כבני אדם

לבחור כיהודים את זכות

הבחירה.

החרות הזאת להנות

מהשפע ומהטוב,

מטוב הלב השורר סביבנו.

בזמן חרותנו נאחל חג אביב שמח ונעים

שהבריאות תשכון בין כתלינו

ואהבה תרדוף אותנו בלכתנו.

אילנית וצוות ניו ג'רזי

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים