שתף קטע נבחר

S-300 לאיראן: רוסיה נוקמת ומסמנת נתיב

בירושלים נדהמו מההודעה הרוסית על ביטול איסור מכירת הטילים המתקדמים וסבורים כי מדובר בהתרסה כלפי האמריקנים ובניסיון להיות הראשונים שנכנסים בסדק ביטול הסנקציות. ליברמן ונתניהו לא הגיבו בינתיים

ההחלטה הרוסית לבטל את האיסור על מכירת מערכת טילי ה-S-300 לאיראן מעוררת דאגה עמוקה בישראל. הרוסים אמנם עדכנו את ישראל על ההחלטה לפני פרסומה על ידי הקרמלין, אך הדבר לא הפחית מהכעס ומההפתעה בירושלים.

 

בירושלים סבורים שההחלטה הרוסית קשורה בראש ובראשונה לעסקת הגרעין בין המעצמות לאיראן. הרוסים רצו להיות הראשונים שנכנסים בסדק ביטול הסנקציות ומקדימים את המערב. הם מסמנים בכך לא רק לתעשיות הביטחוניות שרוסיה היא מדינה כשרה לעסקים, אלא בעיקר לחברות רוסיות שנרתעו מלחזור לאיראן בגלל הסנקציות.  

פוטין. התרסה כלפי המערב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוטין. התרסה כלפי המערב(צילום: AFP)
 

בנוסף, בירושלים מסבירים את ההחלטה הרוסית גם כהתרסה כלפי המערב על רקע המשבר באוקראינה והמתיחות במזרח אירופה. הרוסים רצו להכאיב לאמריקנים ולאירופים בנקודה רגישה. בירושלים יש מי שרואה בכך נקמה רוסית קרה להחלטה של ארצות הברית ומדינות אירופה להסתפק בדרג נמוך בטקסים הרשמיים במוסקבה ב-9 במאי לציון יום השנה ה-70 לסיום מלחמת העולם השנייה - טקסים שהרוסים מייחסים להם חשיבות סמלית רבה מאוד.

 

כמו לאחר הסכם הביניים בז'נבה לפני שנה וחצי, גם לאחר הבנות לוזאן בנוגע לגרעין התריעה ישראל כי ביטול הסנקציות יביא לאיראן שיטפון של משקיעים זרים. הכסף שיזרום לקופה האיראנית, כך סבורים בישראל, יופנה מיד למימון זרועות התמנון האיראני: חיזבאללה, סוריה, חמאס, תימן ועוד.

 

בירושלים מוטרדים מאוד מהאפשרות של אספקה לאיראן של ה-S-300, נשק שמוגדר כשובר שוויון. האיראנים יוכלו להעביר אותו ללבנון ולסוריה ולפגוע בחופש הפעולה של חיל האוויר באזורים אלה. זה מצטרף לדיווחים על כך שהאיראנים מגבירים בחודשים האחרונים את הברחות אמצעי הלחימה למדינות הציר שלהן, אולי כהיערכות לעימות עם ישראל.

 

בשל האפשרות שעדיין מדובר במהלך טקטי מצד רוסיה, הוחלט בירושלים להימנע מתגובה חריפה ולהסתפק בשליחתו של השר לענייני מודיעין ד"ר יובל שטייניץ לתקשורת. גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנאם אמש באירוע של המשטרה, לא התייחס במילה לעסקת הטילים ובחר להתמקד אך ורק בדבריה של וונדי שרמן על הסכם הגרעין. שר החוץ אביגדור ליברמן, שהיחסים עם רוסיה הם ה"בייבי" שלו, בחר שלא להגיב - ולא בכדי. בשנים האחרונות היה ליברמן מהגורמים המרכזיים שהצליחו לשכנע את הרוסים להקפיא עסקאות דומות עם איראן ועם משטר אסד.

 

שטייניץ אמר: "בזמן שאיראן מתנערת מסעיף אחרי סעיף במסגרת להסכם שהוצהרה בשבוע שעבר, מתחילה כבר הקהילה הבינלאומית בהקלות עליה. זאת תוצאה ישירה ללגיטימציה שמקבלת איראן מעסקת הגרעין שנרקמת איתה, וזאת הוכחה לכך שהתנופה בכלכלת איראן שתבוא בעקבות הסרת הסנקציות תנוצל להתחמשות ולא לרווחת העם באיראן. במקום לדרוש מאיראן לחדול מפעילות הטרור שהיא מפיצה במזרח התיכון וברחבי העולם, מאפשרים לה להתחמש בנשק מתקדם שרק יגביר את התוקפנות שלה".

 

ברקע: מאבק על מחיר הנפט

פרשננו רון בן ישי מוסיף כי חוץ מהתרסה כלפי ארה"ב על רקע המשבר באוקראינה, מומחים מעריכים שהצעד הרוסי קשור גם למחירי הנפט בעולם. רוסיה, יצרנית הנפט מספר 1 בגודלה בעולם, חוששת שהסרת הסנקציות על איראן תביא לצניחה נוספת במחירי הנפט בשוק העולמי.

 

לכן, כך סבורים מומחים לנושא, הרוסים מצאו פתרון: הם מיהרו לקשור קשרים כלכליים עם איראן עוד לפני שיוסרו הסנקציות, כדי שזו תתחייב להעביר להם חלק ניכר מתפוקת הנפט שלה בתמורה לנשק וחיטה רוסיים. הכוונה הרוסית היא כנראה לאחסן את הנפט האיראני ברוסיה כדי שלא יגיע לשוק העולמי ועל ידי כך למנוע ירידת מחירים.

 

יעד רוסי נוסף הוא החזרת רוסיה למזרח התיכון כשחקן מרכזי על חשבונה של ארה"ב. פוטין חושש שאם ארה"ב תצליח לחממם את יחסיה עם איראן, ובמקביל תשמור על הברית עם סעודיה, מצרים וישראל, היא תהפוך למעצמה העולמית העיקרית במזרח התיכון – ורוסיה תידחק לשוליים.

 

מעניין לציין שהתגובה הישראלית בינתיים היא מינורית, יחסית לתגובה האמריקנית, עם תגובה מפיו של השר שטייניץ ולא מפי ראש הממשלה. ייתכן שהסיבה לכך היא שבירושלים יודעים שיעברו כמה שנים עד שהמערכת תימסר במלואה לאיראן ועד שתהיה מבצעית, ואולי גם יודעים דברים שהאיראנים לא יודעים לגבי יכולותיה והיכולות לנטרל את המערכת הזו.

 

ישנה אפשרות נוספת לתגובה הישראלית הרפה: רוסיה כבר ביטלה כמה פעמים את האמברגו על ה-S-300 לאיראן, ואף חזרה בה כשהתמלאו דרישותיה מישראל, למשל בעניין חימוש גיאורגיה. ייתכן שפוטין רק רצה לעשות שריר כדי לחזור בו מאוחר יותר.

 

דאגה גם בסעודיה

גם בעיתונות הערבית והסעודית דיווחו הבוקר על התפנית הרוסית בעניין עסקת ה-S-300. בעיתון "אל-קודס אל-ערבי", היוצא לאור בלונדון, נכתב בכותרת: "פוטין התיר מסירה מיידית של מערכת הטילים S-300 לאיראן. לברוב מרגיע את ישראל. ריאד מודאגת".

 

בכתבה ציטטו פרשנים שאמרו כי מדובר ברצון של איראן להמשיך להתחמש ולהרחיב את השפעתה באזור, בייחוד על רקע התגברות הסכסוך בין טהרן לסעודיה בצל מבצע "סופה נחרצת" בתימן ועל רקע ההאשמות של טהרן ומוסקבה נגד ריאד כי היא חותרת למוטט את שווקי הנפט העולמיים כדי לפגוע בכלכלה של רוסיה ואיראן.

 

בכתבה אמנם לא צוטטו גורמים סעודיים, אך נאמר כי ריאד חוששת מכך שטהרן עלולה לחמש את בני בריתה החות'ים בתימן, מה שיכשיל את המאמצים לפרז את החות'ים ובני בריתם מנשקם כדי לאלץ אותם לשבת לשולחן המשא ומתן.

 

לפחות במישור הפומבי, היחסים בין ריאד למוסקבה ידעו ימים יפים יותר, בייחוד על רקע ההשתלחות החריפה של שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל, במסוקבה במהלך בכינוס הליגה הערבית בסוף חודש מרס. השר הסעודי טען אז כי בזמן שפוטין מדבר על פתרונות לא אלימים במזרח התיכון הוא ממשיך לחמש את המשטר הסורי נגד עמו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים