שתף קטע נבחר

על חודו של קול: אושרה והושבעה ממשלת נתניהו הרביעית

בתום דיון סוער, שבמהלכו נותר גלעד ארדן מחוץ לממשלה, אישרה הכנסת את הממשלה ה-34. נתניהו בישיבת הממשלה הראשונה: "זה הזמן להפשיל שרוולים ולהתחיל לעבוד". הרצוג תקף את ראש הממשלה בחריפות: "קנית שלטון בשקר". ארדן: "עצוב לי". חברי כנסת הוצאו מהמליאה

ארדן נותר מחוץ לממשלה והתקבל בחום גם על-ידי האופוזיציה (צילום: אוליבייה פיטוסי) (צילום: אוליבייה פיטוסי)
ארדן נותר מחוץ לממשלה והתקבל בחום גם על-ידי האופוזיציה(צילום: אוליבייה פיטוסי)

 

יום חגה של הדמוקרטיה הישראלית הפך לקרקס פוליטי שבמרכזו חלוקת התיקים בדקה ה-90 לשרי הליכוד. אחרי דיון סוער אישרה אמש (יום ה'') הכנסת את הקמת הממשלה ה-34 ברוב של 61 תומכים מול 59 מתנגדים. שעות ספורות לפני תחילת הדיון החגיגי בכנסת - שנדחה בשעתיים והחל אחרי השעה 21:00 - התברר כי גלעד ארדן - מספר 2 בליכוד - נותר מחוץ לממשלה של נתניהו. מרתון הפגישות של נתניהו עם אנשי מפלגתו נחתם במפגש מוצלח עם סילבן שלום, שקיבל את משרד הפנים ויכהן גם כמשנה לראש הממשלה.

 

בסיום ההשבעה בכנסת, נשאל ראש הממשלה בנימין נתניהו כמה זמן לדעתו תחזיק ממשלתו והשיב: "הרבה מאוד". משם המשיכו נתניהו ושריו לישיבה ראשונה שבה הצהיר נתניהו: "אנחנו מחויבים לפעול לטובת הכלל. נעשה הכול להצדיק את האמון שהעם נתן בנו. עכשיו הגיע הזמן להפשיל שרוולים ולהתחיל לעבוד".

 

 

 

נתניהו ציין כי "למרות כל התלאות שהיינו צריכים לעבור כדי להגיע לרגע הזה אני עדיין נרגש מהמעמד ואני בטוח שגם אתם. מהרגע הזה אנו חייבים לשים את המחלקות מחוץ לחדר הזה ולהתרכז בעשיית הטוב למען אזרחי ישראל, כל אזרחי ישראל. אנחנו נפעל בנחישות, באחריות ובתקיפות מול הניסיונות לאתגר את גבולותינו ובטחוננו גם מקרוב וגם מרחוק".

 

הוא הבהיר כי ממשלתו תמשיך ב"מאמץ לקדם הסדר מדיני תוך עמידה על אינטרסים החיוניים לביטחונם של אזרחי מדינת ישראל. במקביל ננסה לממש הזדמנויות של התפתחויות אזוריות וצירי פעולה חדשים עם המדינות המתונות והאחראיות. אנו נפעל לשיפור רווחת החיים בדגש על הורדת יוקר המחיה ויוקר מחירי הדיור בפרט. נפעל להמשך צמצום הפערים בחברה הישראלית ונמשיך לחבר את הנגב והגליל למרכז. אנו קשובים לזעקה שעולה מאחינו העולים מאתיופיה ובני משפחותיהם ונקים ועדת שרים מיוחדת לטיפול מתמיד בבעיה הזאת בשבוע הבא".

 

הדיון שקדם להצבעה בכנסת היה סוער ובמהלכו הוצאו מהמליאה חברי הכנסת מסעוד גנאים, באסל גטאס וג'מאל זחאלקה. השר גלעד ארדן נכנס למליאה בזמן הדיון הסיעתי ועם הגעתו הסתודדו סביבו חברי כנסת מהאופוזיציה וחיזקו אותו על החלטתו להישאר בשלב זה מחוץ לממשלה. לפני כניסתו למליאה אמר ארדן: "אני שמח על הקמת ממשלה של הליכוד, אבל באופן אישי אני עצוב".

 

נתניהו בהשבעת הממשלה (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
נתניהו בהשבעת הממשלה(צילום: דוברות הכנסת)

"עצוב לי". ארדן עם הגעתו לכנסת (צילום: אוליבייה פיטוסי) (צילום: אוליבייה פיטוסי)
"עצוב לי". ארדן עם הגעתו לכנסת(צילום: אוליבייה פיטוסי)

דיון סוער בכנסת. נתניהו לפני הקראת רשימת השרים (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
דיון סוער בכנסת. נתניהו לפני הקראת רשימת השרים(צילום: נועם מושקוביץ)

 

"הבוחר נתן בנו את אמונו והתוצאות היו חדות מאוד", אמר נתניהו בנאומו שנקטע כמה פעמים. "הליכוד בהנהגתי קיבל 30 מנדטים, המחנה הלאומי קיבל 67 מנדטים, זה היה מובהק, ברור וחד משמעי. העיוות הזה התאפשר בגלל שיטת הממשלה שלנו, היא מתאפשרת למשל בכך שלקחו שישה קולות שהעבירו אותם מצד לצד ונשארנו עם 61. הדבר הזה מעודד דרישות יתר מופרזות גם מצד מפלגות, גם מצד יחידים. כל שנתיים בממוצע ישראל מחליפה ממשלה".

 

נתניהו קרא ליו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג לחבור לממשלתו: "אני אומר לך בוז'י, כולנו ניתקל בבעיה הזאת, ולכן אנחנו צריכים לחבור יחד ולשנות את השיטה. זאת הסיבה החשובה ביותר שאנחנו צריכים להרחיב בגללה". לפני שהקריא את רשימת השרים קרא נתניהו לשר ארדן לשקול מחדש את אי הצטרפותו לממשלתו החדשה. נתניהו גם החמיא לח"כ צחי הנגבי, שקיבל על עצמו את תפקיד ניהול הקואליציה לאחר שלא מונה לשר. הנגבי מצדו טען כי לא הסכים לקבל על עצמו את התפקיד.

 

מהליכוד נמסר כי "בהמשך לדברי התודה שהביע ראש הממשלה בנימין נתניהו במליאה לח"כ צחי הנגבי על נכונותו לכהן כיו"ר הקואליציה ויו"ר ועדת חוץ וביטחון בשנה הראשונה לכהונת הממשלה, יובהר כי בסיום שנה זו יתחלפו חברי הכנסת הנגבי ואקוניס בתפקידיהם, וח"כ הנגבי ימונה לשר בממשלה".

בדרך לממשלה ה-34: כחלון ובנט (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
בדרך לממשלה ה-34: כחלון ובנט(צילום: נועם מושקוביץ)
נתניהו בישיבת הממשלה הראשונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש90) (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
נתניהו בישיבת הממשלה הראשונה(צילום: יונתן זינדל, פלאש90)

מרימים כוסית (צילום: יונתן זינדל, פלאש90) (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
מרימים כוסית(צילום: יונתן זינדל, פלאש90)

אבי גבאי, השר להגנת הסביבה, נשבע אמונים  (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
אבי גבאי, השר להגנת הסביבה, נשבע אמונים (צילום: דוברות הכנסת)

חברי הכנסת טיבי וזחאלקה לפני נאום נתניהו (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
חברי הכנסת טיבי וזחאלקה לפני נאום נתניהו(צילום: נועם מושקוביץ)

אחר כך עלה לנאום יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג שאמר: "יום השבעה הוא בדרך כלל יום חג, היום לצערי זה איננו יום חג ולא יום של שמחה. העם מביט בממשלה החדשה אדוני ראש הממשלה. תנועתי היא התנועה שהכריזה על הקמת המדינה. אני עומד בראש תנועת העבודה שאיחדה מחדש את ירושלים בירתנו הנצחית".

 

הרצוג תקף: "קנית שלטון בשקר, הקמת ממשלת קרקס, מופע ההיסטריה שלך ביום הבחירות לא יישכח עוד זמן רב. זו ממשלה שנולדה בקלקול גדול, היא אונייה שכבר לא תגיע לחוף מבטחים. גם לך וגם לכל חברי הממשלה אני אומר: במדינת ישראל לא יכולה שיתקיימו בכפיפה אחת שתי דימונה: דימונה אחת שבה אחד ההישגים הטכנולוגיים המרשימים ביותר ומאבני היסוד של הביטחן הלאומי וקיומה של מדינת ישראל, ודימונה שנייה בקשיים כלכליים, מפעלים שנסגרים, אבטלה, מחסור בהשקעות, בחינוך ובפיתוח. מתי תבין שטובת המדינה חשובה מטובתך האישית? מתי תבין שתקומת עמך ושגשוגו חשובים יותר מהישרדותך בכיסא? מתי תבחר בתקווה ולא תתמכר לסכנה?".

 

 
 

הרצוג בחר בנאומו לחזור לדברים שאמר נתניהו ביום הבחירות בנוגע לערבים ש"נעים בכמויות לקלפיות". לדברי הרצוג, "אם תרים יד על מיעוטים בחברה הישראלית כפי שעשית במערכת הבחירות האחרונה ותדבר עליהם כפי שדיברת ביממה האחרונה לפני פתיחת הקלפיות, תמצא אותי עומד מולך ומחנה עצום מאחוריי. לא ניתן לך לפגוע במורשת נביאי ישראל. לראש ממשלת מדינת היהודים אסור לדבר כך אף פעם על בני אדם, אף פעם על אזרח מאזרחי ישראל. לראש ממשלת מדינת היהודים אסור להפלות אזרחים מטעמי גזע, דת, נטייה מינית או צבע עור".

 

עוד אמר יו"ר המחנה הציוני כי "בר-אילן הוא בר-מינן. אין משא ומתן מדיני, אין יוזמה מדינית, אין אופק מדיני ולעומת זאת, בשטח, מתרבים הסימנים לעימות מתקרב. את חדרי המשא ומתן מחליפות זירות התכתשות ממועצת הביטחון בניו-יורק עבור דרך בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג, הקמפוסים בארצות הברית ועד הפדרציה הבינלאומית לכדורגל בשוויץ. תן לח"כ מהליכוד את תיק החוץ".

נאום חריף. הרצוג (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
נאום חריף. הרצוג(צילום: דוברות הכנסת)

יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן שבחר להישאר מחוץ לממשלת נתניהו החדשה, אמר בדיון בכנסת: "תפסידו להתחפש לממשלה לאומית. אנחנו לפני שבועות, לא לפני פורים. זאת ממשלה של אופורטוניסטים שכל מטשרתה הישרדות ולא תעמוד בלחץ בינלאומי כבד שיגיע לשיאו בזמן העצרת הכללית בניו יורק".

 

יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, תקפה את נתניהו בשעה שלא שהה במליאה ואמרה: "איזו בושה, איך גררת את כולם, אני רואה כאן את משפחות המועמדים לשרים, עם ילדים, עם הורים מבוגרים, נרגשים ומתרגשים ואתה עולה על הדוכן וגם כשאתה מנצח אתה מתבכיין. כולנו אשמים שהשבעת הממשלה נדחתה חוץ ממך, וכל פעם אתה מוצא סיבה. עכשיו יש בעיה בשיטת הממשל כאילו שהבעיה לא במושלים. זה קורה ככה בכל המדינות בעולם. יש רק דבר אחד ששכחת לציין, במדינות בעולם שזה קורה יש חוקה, יש מגילת זכויות אדם שמגנה על מיעוטים. שם ראשי ממשלה לא מעזים לומר על אזרחים 'ערבים נוהרים באוטובוסים'".

 

הקרב של ארדן ושלום

ארדן ושלום לטשו עיניים לתיק החוץ, אבל תקוותם נגוזה כאשר ח"כ ציפי חוטובלי קיבלה הבטחה מנתניהו שהיא תכהן כסגנית שר במשרד החוץ בלי שר מעליה. שר בכיר אמר כי "זה מביך" וגורם פוליטי אחר אמר כי "מה שקורה זה קרקס". 

 

המשבר בין נתניהו לבכירי מפלגתו ארדן וסילבן שלום גרם לדחייה בדיון בכנסת. הח"כים והשרים קיבלו הודעה על הדחייה ואפילו נשיא המדינה קיבל את ההודעה באיחור בגלל הבלגן בכנסת ובלשכת ראש המשלה. הוא נאלץ לעזוב את משכן הכנסת ושב בשעה מאוחרת.

    

שר המדע הנכנס, דני דנון, אמר לאחר מינויו: "זכות גדולה בעבורי לשרת את אזרחי המדינה כחבר בממשלה ה-34". הוא הבטיח כי "כשר המדע, הטכנולוגיה והחלל אקדם את התחום החברתי-כלכלי שעליו התחייבנו בפני ציבור בוחרינו".

 

המיועדת לתפקיד סגנית שר החוץ, ציפי חוטובלי, אמרה כי היא "שמחה ומברכת על תפקידי החדש, להיות אחראית יחסי החוץ של ישראל זו בהחלט משימה חשובה ומורכבת נוכח האתגרים המדיניים שמדינת ישראל עומדת בפניהם. אני בטוחה שניצבת כאן הזדמנות גדולה לפעול למען שיפור ההסברה ויחסי החוץ של מדינת ישראל אל מול מדינות העולם".

בדרך למשרד המדע. דני דנון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בדרך למשרד המדע. דני דנון(צילום: מוטי קמחי)

ח"כ שפיר (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
ח"כ שפיר(צילום: ג'ורג' גינסברג)

סגן השר המיועד ליצמן (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
סגן השר המיועד ליצמן(צילום: ג'ורג' גינסברג)

ח"כ לבני (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
ח"כ לבני(צילום: ג'ורג' גינסברג)

ח"כ הרצוג (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
ח"כ הרצוג(צילום: ג'ורג' גינסברג)

ח"כ שי (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
ח"כ שי(צילום: ג'ורג' גינסברג)

שר הרווחה חיים כץ (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
שר הרווחה חיים כץ(צילום: ג'ורג' גינסברג)

השר בנט ורעייתו (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
השר בנט ורעייתו(צילום: ג'ורג' גינסברג)

השר אריאל  (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
השר אריאל (צילום: ג'ורג' גינסברג)

שרת התרבות והספורט רגב (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
שרת התרבות והספורט רגב(צילום: ג'ורג' גינסברג)

השרים כחלון ודנון (צילום: יונתן זינדל, פלאש90) (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
השרים כחלון ודנון(צילום: יונתן זינדל, פלאש90)

השר דרעי חוזר לשולחן הממשלה (צילום: יונתן זינדל, פלאש90) (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
השר דרעי חוזר לשולחן הממשלה(צילום: יונתן זינדל, פלאש90)

השרים בנט ושקד (צילום: יונתן זינדל, פלאש90) (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
השרים בנט ושקד(צילום: יונתן זינדל, פלאש90)

ח"כ לנדבר (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
ח"כ לנדבר(צילום: ג'ורג' גינסברג)

השבעת השרים שמה קץ למרתון מתיש שבמהלכו ניסה ראש הממשלה לחלק את תפקידי השרים לחברי הכנסת. יובל שטייניץ קיבל את משרד האנרגיה והתשתיות, שבקדנציה הקודמת כיהן בו סילבן שלום. בנוסף יכהן שטייניץ כשר האחראי על הוועדה לאנרגיה אטומית וכחבר הקבינט המדיני-ביטחוני. השר משה (בוגי) יעלון ימשיך כצפוי לכהן כשר הביטחון. נתניהו סיכם עם אופיר אקוניס שיכהן כשר במשרד התקשורת, ועל פי ההערכות נתניהו ישמור תיק זה לעצמו.

 

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) אמר כי "במקרה הטוב הממשלה החדשה תשאיר את המצב כמו שהוא, במקרה היותר ריאלי והרע לצערי היא תקח אותנו גם במובן הדמוקרטי, גם במובן החברתי כלכלי ובוודאי במובן המדיני הרבה מאוד צעדים לאחור".

 

ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) אמרה: "נוצר פה מצב מעט מעוות בבחירות, נתניהו אמנם קיבל את מרב הקולות, 30 מנדטים, אבל המשקל הגושי שלו, עם השותפה הטבעית הבית היהודי, הוא לא גדול יותר מהמשקל של הגוש שאנחנו חלק ממנו, של המרכז שמאל. ואנחנו רואים את התוצאות של זה היום, אפילו תמיכה מהשרים שלו ומחברי הכנסת שלו הוא לא מצליח לקבל, וכל המפלגות שחברו אליו עשו זאת רק לאחר שהם הצליחו לחלץ ממנו כמה שיותר כסף, במקרה הזה לחלץ מאיתנו הציבור הישראלי".


פורסם לראשונה 14/05/2015 19:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם מושקוביץ
יש ממשלה. נתניהו
צילום: נועם מושקוביץ
צילום: אוליבייה פיטוסי
לא נכנס. ארדן
צילום: אוליבייה פיטוסי
מומלצים