שתף קטע נבחר

ההרתעה נשחקת: 'הקרב הבא - האולימפיאדה'

רג'וב, המשמש גם כיו"ר הוועד האולימפי הפלסטיני, משך את ההצעה לסילוק ישראל מפיפ"א, אבל במשרד החוץ אמרו כי לניצחון מחיר כבד: "ישראל נאלצת להתחנן לידידיה". עיני: אמרו לי שנתתי נוק-אאוט לרג'וב. אלו זירות המאבק החדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "הפרובוקציה הפלסטינית נכשלה", גם שרת הספורט מירי רגב כינתה זאת "ניצחון גדול ", אבל לאחר החלטת הפלסטינים למשוך את הצעתם לסילוק ישראל מפיפ"א ברור כי הקרב הבא כבר קרוב. במשרד החוץ יכלו אמנם לנשום אתמול (ו') לרווחה, אבל גם שם מבינים שאין הרבה זמן לשמוח. הקרב בפיפ"א אמנם הוכרע בדקה ה-90, אבל בישראל ברור כי המערכה העיקרית עוד לפנינו.

 

כרטיס אדום מג'יבריל רג'וב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כרטיס אדום מג'יבריל רג'וב(צילום: AFP)

"המסקנה שלי היא שישראל צריכה להיערך דיפלומטית לגעת בתחומי עשייה ובמגזרים שפעם לא היינו צריכים לעסוק בהם, וזאת משום שהפלסטינים לוקחים את העולם הזה של דה-לגיטימציה של ישראל לזירות ולמקומות חדשים - במדע, בספורט, בתרבות, באומנות ועוד". כך סיכם יובל רותם, ראש המערך לדיפלומטיה ציבורית במשרד החוץ ומי שריכז את הממד הדיפלומטי של סיכול היוזמה הפלסטינית, את המאבק ששיאו היה בקונגרס פיפ"א בציריך.

 

אנשיו של רותם תיאמו את העבודה של השגרירויות של ישראל בחודשיים האחרונים, בשיתוף פעולה מלא עם לשכת ראש הממשלה ועם התאחדות הכדורגל. היום עיקר הפעולה הייתה בציריך - יו"ר ההתאחדות עופר עיני דן לפגישה משולשת עם נשיא פיפ"א ספ בלאטר ויו"ר ההתאחדות הפלסטינית ג'יבריל רג'וב - אבל רג'וב סירב להסיר את הצעתו מסדר היום.

 

הקרב הדיפלומטי החדש

בסופו של דבר, משך רג'וב את ההצעה רק לאחר שעלה על הבמה, ונשא נאום תקיף נגד ישראל. בעקבות זאת, לא התקיימה הצבעה על ההצעה להשעות את ישראל מפיפ"א, אך נערכה הצבעה על הקמת ועדת פיקוח של פיפ"א למילוי כמה מהדרישות הפלסטיניות - הסדרת מעבר חופשי של אנשי כדורגל וציוד ספורט וסוגיית מעמדם של המועדונים הישראלים מעבר לקו הירוק. הצבעה זו הסתיימה ברוב עצום לפלסטינים - 165 תומכים, לעומת 18 מתנגדים.

 

עיני על הבמה בקונגרס בציריך (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עיני על הבמה בקונגרס בציריך(צילום: רויטרס)

איש משרד החוץ רותם מכנה את המאבקים הללו "הקרב הדיפלומטי החדש". לדבריו, "הקרב הזה הוא כבר לא במקומות הקלאסים שהכרנו, כמו האו"ם, אלא עבר למסדרונות של עיריות בכל העולם שמבקשות להטיל על ישראל חרמות, לאולמי כנסיות, להיכלי תרבות, מגרשי כדורסל, ועדי עובדים, סופרמרקטים ועוד. אלה גזרות חדשות ולהם נצטרך למצוא כלים חדשים".

 

בכירים במשרד החוץ אמרו כי לכישלון הפלסטיני בפיפ"א יש תרומה להרתעה הישראלית. הפלסטינים שוב נוכחו לדעת שבמאני-טיים, כאשר גוררים את ישראל לעימות בנושא שהוא בנפשה, כמו הדרישה להשעות אותה מהתאחדות הכדורגל העולמית - ישראל יודעת ליצור את הבריתות הבינלאומיות לסיכול המהלך הפלסטיני, גם במקרים שבהם לפלסטינים יש לכאורה רוב אוטומטי. 

 

אבל אותם בכירים אמרו כי להרתעה הזו יש מחיר כבד: היא גורמת לשחיקה במעמד הישראלי, היא מאלצת את ישראל לבזבז אשראי מדיני רב מדי, ושמה את ישראל במצב שבו היא מתחננת לעזרת ידידיה. "אנחנו בפאזה לא טובה כי כל הקמפיין הזה מגיע עכשיו לתחום הספורט", אמר בכיר במשרד החוץ. 

 

לדבריו, "רג'וב מחזיק בשלושה כובעים - הוא גם נשיא התאחדות הכדורגל, גם שר הספורט

וגם יו"ר הוועד האולימפי הפלסטיני. בעוד שנה יש אולימפיאדה. היום זה התחיל בכדורגל, מחר זה יכול להיות בכדורעף, כדוריד, כדורסל. אנחנו צריכים להיות מאוד עירניים ולהבין שלספורט הישראלי נכנס ממד פוליטי. הרי יש עוד קבוצות שנמצאות מעבר לקו הירוק בתחומי ספורט שונים. ברגע שאתה נכנס לדינמיקה שכזאת אתה נכנס לתקופה שבה ינסו להביך אותך ולגרור אותך לדיונים כאלה".

 

בנוסף, אמר כי לקח נוסף מפרשת פיפ"א "הוא העובדה שארגונים רבים בישראל, שהם חלק ממערכים בינלאומיים, יצטרכו להשקיע הרבה יותר מאמצים בקשרי חוץ ובלובינג. צריכים להיערך לקרבות דומים בעתיד הקרוב. זה לא ייגמר בפיפ"א".

 

עיני: לא הייתה לי בעיה ללחוץ את ידו של רג'וב

יו"ר התאחדות הכדורגל הישראלית לכדורגל, עופר עיני, אמר ל-ynet בסיומו של היום הדרמטי כי נאומו הפייסני כלפי רג'וב זכה להערכה רבה בקרב המשלחות לכנס בציריך, וכי רבים מראשי המשלחות אמרו לו כי נתן "נוק-אאוט" לרג'וב. הוא הדגיש כי החלטת התאחדות הכדורגל העולמית להשאיר את סוגיית חמשת מועדוני הכדורגל הפעילים מעבר לקו הירוק בידי פיפ"א ולא להעבירה לידי האו"ם מהווה הישג ישראלי נוסף. הפשרה בעניין גובשה בפגישה שקיים בלאטר עם עיני ורג׳וב זמן קצר לפני ההצבעה.

 

״אני שמח שכל ההצעה שלנו, לפיה כל העניינים התלויים ועומדים יישארו בפיפ"א ולא במקום אחר, עלתה להצבעה וזכתה ברוב מוחץ", הדגיש עיני. "טענתי כל הזמן שאסור לערב פוליטיקה בספורט. הספורט יכול להיות גשר גדול לשלום ואני מתכוון לזה. לא הייתה לי בעיה ללחוץ את ידו של רג'וב. הדבר הנכון מבחינת הכדורגל הישראלי הוא לעבוד בשיתוף פעולה מלא עם שכנינו. אני שמח שיצאנו עם ידנו על העליונה. בסופו של דבר ישראל היא עדיין חלק מפיפ"א ומהכדורגל הבינלאומי".

 

בכירים ישראלים שניהלו את המשא ומתן מאחורי הקלעים העריכו שרג'וב ימשוך את הצעתו להשעייה ברגע האחרון כי גם לו היה ברור שהוא לוקח את פיפ"א למקום שהיא לא רוצה להגיע אליו: "זה היה פותח פתח להתרסקות של פיפ"א - בדיוק כפי שאמר ראש הממשלה נתניהו - כי אם ישראל היתה מושעית, אוקראינה היתה מבקשת להשעות את רוסיה ולא היה לזה סוף. כולם ידעו שברגע שבו נשברת תקרת הזכוכית הזאת הכל כמעט פתוח".

 

"פלאטיני צריך לקבל פרס ישראל"

בישראל אומרים כי תרומה מכרעת לנצחון הדיפלומטי הייתה להתאחדות הכדורגל האירופית אופ"א ולעומד בראשה מישל פלאטיני, שלדברי בכירים ישראלים צריכים לקבל את פרס ישראל. "העובדה שהגוש האירופי עמד מאחורינו נתנה לישראל את מרחב הנשימה הנכון בארגון, משום שזה כמעט היווה גוש חוסם למאמץ הפלסטיני. אבל אסור היה להגיע להצבעה משום שאם הייתה הצבעה עכשיו היינו מגיעים להצבעה גם בארגונים אחרים".

לחיצת היד בין עיני לרג'וב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לחיצת היד בין עיני לרג'וב(צילום: EPA)
 

בלאטר ויריבו פלאטיני. "לתת לנשיא אופ"א פרס ישראל" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בלאטר ויריבו פלאטיני. "לתת לנשיא אופ"א פרס ישראל"(צילום: AFP)

יעקב פינקלשטיין, דיפלומט ישראלי מצוות משרד החוץ בציריך שייסע וייעץ להתאחדות הכדורגל במגעים, אמר כי התוצאה בשווייץ היא "יותר הישג לישראל מאשר לפלסטינים. הפלסטינים תקעו לעצמם גול עצמי בכך שהם שלחצו יותר מדי על השעיית ישראל מפיפ"א ובסוף כאשר שהבינו שאין להם את הרוב הדרוש החליטו לסגת". לדידו, הפלסטינים "לא קיבלו אף אחת מהדרישות שלהם והחליטו להפנות את הכל לוועדה פנימית של פיפ"א בהשתתפות נציגים מישראל ומהרשות. זה הישג לדיפלומטיה הציבורית הישראלית, להתאחדות הכדורגל ולספורט הישראלי".

 

ביקורת בחמאס על הרשות: "איך נסמוך עליה?"

פינקלשטיין סיפר שהפלסטינים שמרו את הקלפים קרוב לחזה ועד הרגע האחרון הייתה הרבה מאוד אי ודאות. "בהפסקת הצהריים היתה פגישה משולשת עיני-בלאטר-רג'וב, אבל עד הרגע האחרון לא ידענו מה בדיוק הוחלט שם, ואם אכן הפלסטינים יעמדו בסיכומים. אבל מה שחשוב זה מבחן התוצאה - בסוף התוצאה היתה שלא הייתה השעייה ותהיה ועדה פנימית. מבחינתנו זה לא היה הישג של הדקה ה-90, אלא פרי של עבודה מאוד מאומצת שמשרד החוץ והתאחדות הכדורגל עשו כבר חודשיים".

 

הוא ציין כי משרד החוץ הפעיל את הנציגויות, עבד בשיתוף פעולה עם ההתאחדות ועשה פעולת לובינג "עצומה", לדבריו, כדי לשכנע את ההתאחדויות השונות שההצעה הפלסטינית תגרום נזק לפיפ"א: "עכשיו הכדור במגרש של הפלסטינים. עיני הושיט את ידו ועכשיו הפלסטינים צריכים לא רק לקחת אותה, אלא לפעול בשיתוף פעולה עם הועדה שפיפ"א תקים. היו בעבר מנגנונים כאלה, אבל הם לא שיתפו פעולה. הם לא רצו לחתום על מזכר הבנות על מעבר חופשי של ספורטאים".

רג'וב מובס. קריקטורה בכלי תקשורת המזוהה עם חמאס ()
רג'וב מובס. קריקטורה בכלי תקשורת המזוהה עם חמאס

ומה חושבים הפלסטינים? דובר חמאס בחו"ל, חוסאם בדראן, גינה את החלטת הרשות למשוך את ההצעה על השעיית ישראל מפיפ"א וציין כי צעד זה מנוגד לרצון העם הפלסטיני. "לאחר הנסיגה הזו, כיצד הפלסטינים יכולים לסמוך על ההתחייבויות של הרשות לשפוט את ישראל בבתי הדין הבינלאומיים או להפסיק את התיאום הביטחוני?", תהה בדראן.

 

החלטת רג'וב לבטל את ההצבעה תפסה את הכותרות הראשיות ברוב אתרי החדשות הפלסטיניים, ובעיקר באלה המזוהים עם חמאס. רק בסוכנות הידיעות הרשמית של הרשות, "וופא", בחרו בכותרת ש"ממזערת נזקים" מבחינתם, ובחרו להדגיש את התמיכה הגורפת בהחלטה להקמת הוועדה. גם בתוך הכתבה לא היה זכר לכך שהפלסטינים חזרו בהם מבקשתם להשעות את ישראל מהתאחדות הכדורגל העולמית.


פורסם לראשונה 29/05/2015 21:09

 

ליעד אוסמו השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ג'יבריל רג'וב. נאום תקיף בציריך
צילום: AFP
מומלצים