הדו"ח השנתי: 8,000 ישראלים מתים מדי שנה מעישון
לרגל יום העישון הבינלאומי, מפרסם משרד הבריאות נתונים מדאיגים: שיעור המעשנים הבוגרים עומד על 19.8%. שיעור הגברים המעשנים יותר מכפול משיעור הנשים. עלות הנזקים למשק: כ-13 מיליארד שקלים בשנה
מחיר העישון הכבד: אלפי ישראלים מתים מדי שנה כתוצאה מנזקי העישון, כך מגלה דו"ח משרד הבריאות, לרגל היום הבינלאומי למניעת עישון, שחל היום (א'). כשליש מהנשאלים דיווחו על עישון כפוי בבית ובעבודה. יש לציין כי נזקי העישון גורמים לנזקים של מיליארדים מדי שנה למשק הישראלי למערכת הבריאות.
היו גם נתונים אופטימים בשנים האחרונות:
דו"ח העישון: לראשונה - מס' המעשנים ירד מ-20%
דו"ח שנתי: בעקבות המאבק - ירידה בעישון בישראל
מסקר הבריאות העולמי האחרון בשנת 2014, עולה כי שיעור המעשנים בישראל בקרב בני 21 ומעלה עומד על כ-19.8%. בהשוואה לשנת 2013, על פי "הסקר החברתי 2013" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור המעשנים בישראל עמד על 23.1%, ואילו על-פי סקר "ידע, עמדות והתנהגות בריאותית בישראל 2013", שיעור המעשנים בקרב בני 21 שנים ומעלה עמד על 18.7%.
בחלוקה לפי מין, 27.3% מכלל הגברים בישראל מעשנים ו-12.6% מכלל הנשים בישראל מעשנות. בחלוקה לפי לאום, שיעור העישון הוא 26.3% באוכלוסייה הערבית ו-18.4% באוכלוסייה היהודית.
הירידה בשיעור העישון נבלמה
למעלה ממחצית מהגברים המעשנים דיווחו על צריכה של 20-10 סיגריות ליום, הן ביהודים והן בערבים ואילו בקרב הנשים המעשנות, אחוז הנשים הצורכות פחות מעשר סיגריות ליום הינו גבוה (כ-40%) ודומה בשתי האוכלוסיות.
במשך השנים נצפתה מגמת ירידה בשיעורי העישון שנבלמה בשנת 2013. בראשית שנות השמונים שיעורי העישון היו כ-45%, וירדו לכ-40% בתחילת שנות התשעים. מאמצע שנות התשעים נצפתה ירידה נוספת בשיעורי העישון, עד לכ-32% בסוף שנות התשעים.
עד אמצע העשור הראשון לשנות האלפיים היו השיעורים כ-30% ולאחר מכן חלה ירידה נוספת בשיעור העישון לכ-21%. משנת 2013 חלה עליה קלה בשיעורי העישון. בסך הכל, נצפתה ירידה של כ-48% בשיעורי העישון בקרב הגברים היהודים בשלושים וחמש השנים האחרונות.
בהשוואה עולמית, שיעור העישון בקרב גברים בישראל (27.3%) נמוך במעט מהממוצע (28.5%) של מדינות ה-EU (האיחוד האירופי). שיעור העישון בקרב נשים בישראל (12.6%) נמוך ביחס למדינות ה-EU ועומד על 17.7%.
כ-35% מהמרואיינים הלא-מעשנים דיווחו כי הם חשופים לעישון כפוי: כ-30% מהיהודים ולמעלה ממחצית מהערבים, כשהמקומות המועדים ביותר לחשיפה לעישון כפוי היו בית המגורים אצל נשים ומקום העבודה אצל גברים.
אלפי מתים, נזק של מיליארדים
על פי הערכות מומחים, בישראל העישון אחראי לכ-8,000 מקרי מוות בשנה, כ-700 מהם בקרב לא מעשנים שנחשפו לעישון כפוי. לצד המחיר הכבד של אובדן חיי אדם, נזקי העישון מהווים
נטל כלכלי כבד: הערכות העלות הישירה והעקיפה של נזקי העישון למערכת הבריאות הן בסביבות 1.7 מיליארד שקלים בשנה.
עלויות עקיפות נוספות הנגרמות כתוצאה מהפסדי פרודוקטיביות של אובדן כושר עבודה וימי מחלה מוערכים בכ-1.9 מיליארד ש"ח, וערך אובדן חיי האדם מגיע לכ-8 מיליארד שקלים לשנה. בסך הכל עלויות העישון הישירות והעקיפות למשק הישראלי מוערכות בכ-12.8 מיליארד ששקלים לשנה.
משקי הבית בישראל הוציאו בשנת 2014 מעל ל-8.2 מיליארד ש"ח על רכישת מוצרי טבק ועישון. במשקי בית השייכים למעמד סוציואקונומי נמוך מדובר לעיתים על הוצאה העשויה להגיע לכ-25% מכלל ההכנסה החודשית של משק הבית.
עשרות טונות מוברחים
השנה נבחר כנושא המרכזי של יום ללא עישון - המאבק בסחר לא חוקי בטבק. עובדי מכס של מעבר אלנבי סיכלו השנה ניסיונות הברחה של כ-40 טון של טבק לגלגול ולנרגילות בשווי של כ-24 מיליון שקלים, דרך מעבר הגבול לשטחי ישראל והרשות הפלסטינית. בתוך כך נתפסו כמיליון ו-300 אלף חפיסות סיגריות הממלאות כשש מכולות.
במעבר הגבול עם מצרים, המיועד למעבר מטענים בלבד, תפסו עובדי מכס ניצנה כ-950 ק"ג טבק ששווי השוק שלו עומד על כ-600,000 שקלים. בנתב"ג נתפסו כ-380 אלף חפיסות סיגריות.
במשרד הבריאות ציינו כי סחר לא חוקי בטבק הוא מקור למימון ארגוני טרור כמו חיזבאללה ודאעש. במקביל מאפשר הסחר הלא חוקי זמינות של מוצרי טבק זולים בשוק ומעודד את העישון ופוגע בהכנסות המדינה ממיסים.
הסחר הלא חוקי בטבק מסייע גם בהלבנת הון ומהווה מרכיב מרכזי בפשיעה בין לאומית. למאבק בסחר הלא חוקי בטבק שותפים משרד הבריאות, רשות המיסים, המשרד לביטחון פנים, משרד החוץ, משרד המשפטים, פרקליטות המדינה, והרשות להלבנת הון.