שתף קטע נבחר

דו"ח רופאים לזכויות אדם: רוצה טיפול? מסור מידע לשב"כ

חיפושים בפי הטבעת, התניית האישור לקבלת טיפול רפואי במסירת מידע מודיעיני, דרישה לחוות דעת מפורטות וסירוב שרירותי למתן היתר לטיפול רפואי לפלסטינים, חלקם אף ילדים - אלה הן רק חלק מהטענות שעולה מדו"ח של ארגון רופאים למען זכויות אדם. היחידה לתיאום פעולות בשטחים: "המידע אינו תואם את הנתונים המצויים בידינו"

היום (ג') מפרסם ארגון רופאים למען זכויות אדם דו"ח, ממנו עולים נתונים מדאיגים: במהלך השנה התקבלו 246 פניות ממטופלים פלסטינים על רקע סירוב או עיכוב מתמשך במתן היתר כניסה לישראל למען מטרות רפואיות. כל הפונים החזיקו בהתחייבות למימון הטיפול הרפואי.

 

קראו עוד:

רופאים לזכויות אדם: להוציא יגאל עמיר מהבידוד

האם רופאים ישראלים ידעו על עינוי פלסטינים?

מרתון השתלות בעקבות תרומת איברים של ילד פלסטיני

 

מתוך הנתונים עולה שרוב הפונים היו גברים (כ-80%), כמו כן למעלה ממחצית מהפניות (כ-56%) התקבלו ממבוגרים בגילאי 18-45 וכ-25% מהפניות הוגשו בשם ילדים מתחת לגיל 14. 24% מהפניות היו של חולי סרטן.

 

אמבולנס במחסום ארז. 775 אמבולנסים העבירו חולים במעבר ארז בשנת 2014 (צילום: אמיר כהן) (צילום: אמיר כהן)
אמבולנס במחסום ארז. 775 אמבולנסים העבירו חולים במעבר ארז בשנת 2014(צילום: אמיר כהן)

 

שני חולים נפטרו, בשל סירוב בקשתם לטיפול

עוד עולה מתוך הדו"ח כי בכמחצית מהמקרים (47.5%) לאחר פניית הארגון והתערבותו באמצעות חוות דעת של רופאים מתנדבים, הוחלט להסיר את המניעה עבור חולים שצריכים לצאת לטיפול מעזה או מהגדה המערבית.

 

הדו"ח מנתח את הפניות בהן טיפל הארגון במהלך שנת 2014 ומציג את האופן השרירותי, לטענתם, שבו ישראל מגבילה את זכותם של תושבים פלסטינים לקבלת טיפול רפואי גם כאשר הוא עשוי להציל את חייהם.

 

גורמים בצה"ל אמרו שהמקרים המובאים בדו"ח, בהם השתנתה החלטה בנוגע להנפקת היתר רפואי לאחר שנתקבלה פנייה מארגון רופאים לזכויות אדם, היו מקרים בהם המידע שהועבר דרך נציגי הועדה האזרחית לא היה מדויק או לחילופין לא הוגש בזמן, ופנייה מטעם הארגון שמה את הדברים על דיוקם. בנוסף במקרים בהם חסרים מסמכים הנדרשים, מבקשים מהפונה להגיש בקשה חדשה בצירוף המסמכים הרלוונטיים להמשך טיפול והבקשות מאושרות.

 

לטענת הארגון, במהלך השנה, נפטרו שניים מבין המטופלים שבקשתם לא אושרה. כך למשל בקשתו של פדל אבו האשם (45) מהגדה המערבית, שסבל מכשל בכליות והיה זקוק לטיפול דחוף בבית חולים פלסטיני במזרח ירושלים, סורבה בשל מניעה ביטחונית.

 

מפנייתו של הארגון עולה כי המנהל האזרחי דרש חוות דעת רפואית מפורטת יותר לבחינת הבקשה, אולם משפחתו לא יודעה בכך על אף מצבו רפואי החמור. ארגון רופאים למען זכויות אדם עדכן את משפחתו, אולם מצבו של אבו האשם החמיר והוא נפטר זמן קצר לאחר מכן.

 

מסירת מידע לשב"כ תמורת טיפול רפואי

במהלך 2014 תיעד הארגון 15 מקרים של מטופלים פלסטינים מעזה, שזומנו לתחקור על ידי שב"כ כתנאי לבחינת בקשתם להיתר. בשני מקרים לטענתם נרשמו הפרות בוטות של זכויות המטופלים, כולל חיפוש בפי הטבעת.

 

במקרה אחר, התנו חוקרי השב"כ את יציאתו לטיפול של ראמי אבו ג'אמע בבית חולים בחברון, במסירת מידע לשב"כ. "אתה צריך לשרת את מדינת ישראל כדי שהיא תשרת אותך", נאמר לו.

 

"הדו"ח מצביע על השימוש הציני שעושה ישראל בזכותם לבריאות של תושבי הגדה המערבית ורצועת עזה לצרכיה, ומראה כיצד השגרה של השליטה הישראלית על השטחים והמצור על רצועת עזה יכולים להרוג", אמר ד"ר הראל ארזי חבר הנהלת רופאים למען זכויות אדם, "השליטה המוחלטת הזו בחייהם מחייבת אותנו לכל הפחות לאפשר לפלסטינים להגיע לטיפול רפואי".

 

בארגון טוענים שעל ישראל לסגת מהמדיניות הפוגענית, המערבת שיקולים פוליטיים זרים בטיפול בבקשות של תושבים פלסטינים, במיוחד כשמדובר בחולים ובצוותי רפואה, ולאמץ מדיניות אזרחית שמתאימה לצרכים האזרחיים.

 

לדבריהם, מדי שנה פונים לרשויות הישראליות כ-200,000 פלסטינים בבקשות מעבר לצרכים רפואיים, כ-20% מהן מסורבות. מצבם המיוחד של תושבים בעלי צרכים רפואיים מחייב את ישראל לטפל בבקשות אלו במהירות וביעילות. עוד טוענים בארגון שיש לפעול מיידית להפסקת הפרקטיקה בה יציאת מטופלים מותנת בתחקור על ידי שב"כ, פרקטיקה המנצלת לרעה את מצוקת המטופלים והופכת אותם לכלי שרת בידי מערכת הביטחון.

 

"מדובר בדו"ח מגמתי"

מנגד, במנהלת התיאום והקישור של עזה טוענים כי בשנת 2014 נכנסו לישראל לצורך טיפול רפואי 13,222 אנשים מרצועת עזה. זאת בנוסף, לתיאום של 775 אמבולנסים להכנסת מטופלים מהרצועה לישראל. עד כה בשנת 2015, תואמו כ 11,520 חולים ומלווים.

 

באזור יהודה ושומרון, בשנת 2014 תואם טיפול רפואי בישראל ללמעלה מ 102 אלף פלסטינים מיהודה ושומרון. בנוסף, בוצעו כ - 4,000 תיאומים להעברה באמבולנס מאיו"ש לבתי חולים בישראל. עד כה בשנת 2015, אושרו 47,805 בקשות לטיפול רפואי באזור איו"ש. רק בפחות מ-0.5% מהמקרים בהם היה צורך בטיפול רפואי בישראל, הבקשות סורבו בשל מניעה ביטחונית גורפת וגם במקרים אלו ניתן לתושבים פתרון חלופי לטיפול.

 

מהיחידה לתיאום פעולות בשטחים נמסר בתגובה: "מדובר בדו"ח מגמתי והמידע המוצג בו אינו תואם את הנתונים המצויים בידינו. בשונה מהנטען הדו"ח, כל בקשה נבחנת בהתאם לדחיפות הרפואית ולנסיבות. נדגיש כי גם כאשר קיימת מניעה ביטחונית, אך מדובר בטיפול מציל חיים, אנו פועלים לפנים משורת הדין ומתאמים, ככל הניתן, את העברת המטופל לישראל באופן דחוף. נוסיף כי הסיבות לאי אישור בקשות, ברוב המוחלט של המקרים, נבעו מהיעדר המסמכים הרפואיים הנדרשים או זיוף של המסמכים הרפואיים שהוגשו בבקשה".

 

מהשב"כ נמסר בתגובה: "כידוע, נדרש שירות הביטחון הכללי, לאבחון ביטחוני של תושבי רצועת עזה, המבקשים להיכנס לישראל על רקע הומניטארי.

 

"עמדת השירות נקבעת בכל מקרה על פי נסיבותיו הקונקרטיות, תוך ביצוע איזון בין הערכת המסוכנות מן המבקש לבין הצורך הרפואי.

 

"נציין כי כניסתם לישראל של רוב רובם של המבקשים מתאפשרת בסופו של הליך האבחון המתבצע בשירות, בדגש על אלה הזקוקים לטיפולים רפואיים מצילי חיים. החלטות אלה מתקבלות חרף הנסיבות הביטחוניות המורכבות השוררות ברצועת עזה והסיכונים שמציאות זו מטילה על ביטחונה של מדינת ישראל, ועל אף שלל דוגמאות המעידות על שימוש באישורים רפואיים מזויפים, כמו גם דוגמאות הממחישות ניצול לרעה של כניסות אלה לצורך קידום מהלכי טרור.

 

נדגיש כי השירות אינו מתנה קבלת היתר כניסה לישראל לצורך הומניטארי, בנכונות המבקש לשתף פעולה עם השירות, וטענות עמותת רופאים לזכויות אדם, בהקשר זה, משוללות כל יסוד. הדיווח הנרמז אודות חיפוש גופני-פולשני למתוחקרי שב"כ – שקרי ואין לא כל אחיזה במציאות".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
אמבולנס אוסף חולים ממחסום ארז. 246 חולים פלסטינים לא קיבלו אישור לטיפול
צילום: רועי עידן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים