שתף קטע נבחר

נאס"א פרסמה תמונות תקריב חדשות: הלב הקפוא של פלוטו

המדענים פרסמו צילומים וגם סרטון הדמיה מהגשושית new horizons, שתיעדה השבוע את כוכב הלכת הרחוק ביותר במערכת השמש. בין היתר נראים הרים וגם סימנים המעידים על פעילות גאולוגית. עד כה נחשף אחוז קטן מהחומרים ששלחה הגשושית, שממשיכה בדרכה אל גבול מערכת השמש

עוד תמונות מכוכב הלכת הננסי בקצה מערכת השמש: מדעני נאס"א הציגו הערב (יום ו') תמונות נוספות של פלוטו שצילמה הגשושית new horizons השבוע. בתמונות נראים פני הכוכב. השטח שבו התמקדו המדענים נראה הררי, דבר שיכול להעיד על פעילות גאולוגית. בנוסף צולמו אזורים קפואים.

 

 
בגרפיקה, המבוססת על התמונות שהתקבלו מהגשושית, נראים הרים רבים כמו הרי הרוקי בארצות-הברית. בנוסף הוצגו תמונות מאזור המכונה "ספוטניק" - על שם הלוויין הראשון ששוגר לחלל על-ידי ברית המועצות. השטח משתרע על רוחב של 20 קילומטרים ומוקף מכתשים שלא ניתן עדיין לנתח את עומקם.
 
על חלק מאותם ערוצים המקיפים את "ספוטניק" ישנו חומר כהה שעדיין לא זוהה, ובחלק אחר הוא מוקף בגבעות סבוכות שכנראה גבוהות מפני השטח סביב. בחלק אחר של השטח ממנו הגיעו התמונות יש בורות קטנים, שנוצרים בתהליך שבו הקרח הופך ממוצק לגז בדומה לתהליך שבו נוצר קרח יבש על פני כדור הארץ.

 

"קשה להסביר את אופי האדמה הזו", אמר ג'ף מור, מראשי צוות הגיאולוגיה, גיאופיזיקה ותיעוד של הגשושית במרכז נאס"א בקליפורניה. "גילויים של מישורים עצומים, צעירים וללא מכתשים על אדמת פלוטו מתעלה על כל הציפיות שהיו לפני הטיסה"
 

כוכב פלוטו בתמונה חדשה, שפורסמה הערב (צילום: NASA) (צילום: NASA)
כוכב פלוטו בתמונה חדשה, שפורסמה הערב(צילום: NASA)

האזור המכונה ספוטניק, ובו הכל קפוא (צילום: NASA) (צילום: NASA)
האזור המכונה ספוטניק, ובו הכל קפוא(צילום: NASA)

 

 (צילום: NASA) (צילום: NASA)
(צילום: NASA)

 

המדענים הוסיפו כי כרגע הגיע רק גיגה בייט אחד מתוך 50 גיגה בייטס שהגשושית יכולה לצלם וכי בחודשים הקרובים יוצגו תמונות נוספות מהכוכב. בינתיים new horizons התרחקה מפלוטו והיא נמצאת במרחק של כ-3 מיליון קילומטרים ממנו.

 

לדבריהם, המסלול של פלוטו הוא אליפטי. "אנחנו עדיין מנתחים את המסלול שהוא עושה ואת מיקום הקטבים כדי להבין יותר את הפיזיקה של כוכב הלכת", אמרו נציגי נאס"א במסיבת העיתונאים. המדענים סיפרו כי קיבלו תגובות נלהבות כשהתמונות הראשונות מפלוטו פורסמו ביום רביעי בערב.

הסבר על אזור הכוכב (צילום: NASA) (צילום: NASA)
הסבר על אזור הכוכב(צילום: NASA)

 

ביום רביעי פרסמה נאס"א תמונות שצילמה הגשושית new horizons סמוך כוכב הלכת הננסי פלוטו. הגשושית תיעדה גם שניים מהירחים של פלוטו - כארון והידרה. לפני יומיים אמרו המדענים כי להערכתם פני השטח של כוכב הלכת נוצרו לפני כ-100 מיליון שנה.

 

הרים גבוהים על פלוטו. תמונה שפורסמה ביום רביעי (צילום: AFP / NASATV) (צילום: AFP / NASATV)
הרים גבוהים על פלוטו. תמונה שפורסמה ביום רביעי(צילום: AFP / NASATV)

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

הירח כארון (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
הירח כארון(צילום: נאס"א)

הירח הידרה (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
הירח הידרה(צילום: נאס"א)

פלוטו והירח שלו כארון, בתמונה שצולמה ביום שני (צילום: NASA) (צילום: NASA)
פלוטו והירח שלו כארון, בתמונה שצולמה ביום שני(צילום: NASA)

 

ד"ר יגאל פת-אל, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, התארח באולפן ynet ביום חמישי וסיפר כי על פי התמונות שהגיעו - פלוטו נראה קצת שונה מאיך שסברו מדענים: יש עליו הרים בגובה שלושה קילומטרים, יש עליו צורות והוא דומה לגרמים אחרים במערכת השמש - בעיקר ירחים. "צריך להתסתכל עליו ככוכב לכת כפול. גילו עליו מתאן שאנחנו מאוד מופתעים כי אנחנו רואים גם גאולוגיה והוא קצת גדול ממה שחשבנו", תיאר ד"ר פת-אל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: NASA
תמונת תקריב של פלוטו
צילום: NASA
צילום: נאס"א
הלב על פלוטו
צילום: נאס"א
מומלצים