שתף קטע נבחר

היסטוריה מדעית - הגענו הכי רחוק במערכת השמש

הרים בגובה של שלושה קילומטרים, צורות גאולוגיות וגם גילוי של מתאן: הקהילה המדעית נדהמת מהתמונות החדות שמגיעות מכוכב הלכת הננסי פלוטו. באולפן ynet התארח ד"ר יגאל פת-אל שהסביר מה ניתן ללמוד מהתמונות ולמה עוד לצפות

הקהילה המדעית בישראל ובעולם מאוד נרגשת, לאחר שהחללית ניו הורייזון שלחה תמונות מכוכב הלכת הננסי פלוטו - מה שהפך אותו לגרם השמיים הרחוק ביותר אליו התקרבה אי פעם חללית שנשלחה מכדור הארץ. ליתר דיוק כמעט חמישה מיליארד קילומטרים מאיתנו.

 

 

באולפן ynet התארח ד"ר יגאל פת-אל, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, וסיפר מהם הממצאים שנתקבלו מהחללית לגבי הכוכב.

על פי התמונות שהגיעו - פלוטו נראה קצת שונה מאיך שסברו מדענים: יש עליו הרים בגובה שלושה קילומטרים, יש עליו צורות והוא דומה לגרמים אחרים במערכת השמש - בעיקר ירחים. "צריך להתסתכל עליו ככוכב לכת כפול. גילו עליו מתאן שאנחנו מאוד מופתעים כי אנחנו רואים גם גאולוגיה והוא קצת גדול ממה שחשבנו". מתאר ד"ר פת-אל.  

 

החללית בעצם הגיעה למקום שהוא מעבר לנפטון - כוכב הלכת האחרון הקלאסי. יש לפחות שמונה כוכבים כמו פלוטו - חלקם כנראה גדולים ממנו, ועדיין לא ניתן לדעת בוודאות מה בדיוק מתרחש עליו שכן המחקר נעשה רק בשנים האחרונות. הציפייה היא למצוא עליו תופעות כמו גיזרים שפולטים חנקן. יחסית, פני השטח שלו הם מאוד צעירים ומוערכים בכמה מליוני שנים. סברה נוספת היא שאולי יש עליו גם מים.

 

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 

ומה לגבי חיים על פלוטו?

ד"ר פת-אל מסביר מה ההסתברות למציאת חיים על פני הכוכב הננסי: "פעילות כימית כמו שאנחנו מכירים של יצורים חיים דורשת טיפה אנרגיה, אנחנו מדברים על מינוס 200 מעלות. בירחים של צדק ושבתאי יש כנראה עדויות להימצאות של אולי מים נוזלים. יכול להיות שבמים נוזלים יש צורות חיים פרמטיביות. אנחנו יכולים להניח שיש מים ואולי חיים".

 

על פי הגדרות של נאס"א - היכן שיש מים נוזלים ייתכנו חיים. מחקר הראה שירחים של צדק ושבתאי - שהם גם קרים מאד, בגללל הכוחות שמפעילים הירחים, יש עליהם כנראה מים - ויכולים להתקיים שם גם חיים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
הגענו לכוכב הלכת פלוטו
צילום: נאס"א
מומלצים