שתף קטע נבחר

האם איראן תציף את אירופה בנפט זול?

בין 30 ל-50 מיליון חביות נפט ממתינות באיראן להסרת הסנקציות ובתי הזיקוק האירופאים לוטשים עיניים, כאשר על פי הערכות, הנפט האיראני יהיה זול יותר מספקיות הנפט האחרות. המפסידים: הסינים וההודים שיכלו לרכוש נפט במחירים נמוכים במיוחד וכעת יעמדו בתור כמו כולם. סקירה

האירוע ששוק הנפט המתין לו בדריכות רבה התרחש. לפני כשבוע חתמו חמש המעצמות ואיראן על הסכם הגרעין. אך להפתעת רבים, תגובת השוק הייתה מינורית - ירידה של כ-1 דולר במחיר חבית נפט. הסיבה העיקרית ליציבות היחסית במחיר הנפט, היא משום שהשוק כבר גילם את החדשות.

 

לסקירות האחרונות של אוהד חיים

כמו הנפט: גם מחיר הגז הטבעי בירידה

האירופאים משוועים לנפט האמריקאי

 

מחודש מאי ירד מחיר הנפט בכ- 15%, בציפייה להסכם עם איראן. אם כי השוק ציפה לחזרה מהירה יותר של הנפט האיראני, אך מההסכם עולה כי הנפט האיראני צפוי לחזור לשוק לא לפני המחצית הראשונה של 2016 אז ההיצע צפוי לגדול ב- 500-700 אלף חביות נפט ביום.

 

טווח ההערכות בנוגע למלאי הנפט הצף באיראן רחב מאוד והוא נע בין 30-50 מיליון חביות נפט, המשמעות של ההיצע החדש הוא לחץ נוסף על מחיר הנפט. ההיצע צפוי לגדול ב- 500-700 אלף חביות נפט ביום. אולם כפי שציינו בסקירות קודמות התזמון של הסרת הסנקציות הוא משמעותי, והוא מגיע בנקודה בה שוק האנרגיה מאופיין בעודף היצע.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשבוע שעבר נרשמה ירידה של 2.5% במחירו של הנפט. חבית נפט מסוג WTI (סוג הנפט הנסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק) נסחרת במחיר 50.97 דולר וחבית נפט מסוג ברנט (סוג הנפט הנסחר בבורסת הסחורות של לונדון) נסחרת במחיר 57 דולר. משרד האנרגיה האמריקאי דיווח בשבוע החולף על ירידה חדה במלאים של 4.3 מיליון חביות נפט, לעומת צפי לירידה של 1.24 מיליון חביות נפט. מלאי הנפט בקושינג אוקלהומה רשם עלייה מינורית של 438 אלף חביות נפט. במלאי התזקיקים והדלקים נרשמה עלייה של 3.8 מיליון חביות לעומת צפי לעליה מתונה יותר של 2.1 מיליון חביות תזקיקים. בניצולת בתי הזיקוק נרשמה עלייה של 0.6%, לעומת צפי לעלייה של 0.16%.

 

האירופאים צפויים להנות מהנפט האיראני

פתיחת שוק האנרגיה האיראני צפויה להועיל לחברות האנרגיה, המחפשות מאגרים חדשים וקלים יחסית להפקה, כמו המאגרים הקיימים באיראן. אמנם, סקטור האנרגיה האיראני מצריך שיקום ופיתוח מחדש, פרויקטים רבים נעצרו בגלל הסנקציות וסביר כי חברות האנרגיה ירצו לוודא כי אכן ההסכם מתקיים בפועל, אך מנגד הצורך שלהם בפיתוח מאגרים הנחשבים לזולים יחסית, עשוי לפתות אותם לחתימת הסכמים מהירה מהצפוי.

 

מי שהולכים להרוויח במיוחד מההסכם הם בתי הזיקוק האירופאים. הנפט האיראני צפוי להקל עליהם לאחר שנפגעו מאוד מהשפעת הסנקציות והצורך למצוא תחליף תואם לנפט האיראני. לעומתם סין והודו יאבדו מקור אנרגיה זול - שתי המדינות שלמרות הסנקציות הורשו לקנות מהאיראנים, ניצלו את המצוקה האיראנית ורכשו נפט במחירים נמוכים ממחירי השוק.

האירופאים מחכים להסרת הסנקציות על הנפט. הסכם הגרעין בווינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האירופאים מחכים להסרת הסנקציות על הנפט. הסכם הגרעין בווינה(צילום: רויטרס)

חשוב לציין כי ועידת אופ"ק שתיפתח בעוד שישה חודשים צפויה להיות סוערת במיוחד, כשערב הסעודית המתנגדת להסכם הגרעין, תצטרך להגיב לחזרתו של הנפט האיראני. בהחלטתו האחרונה אופ"ק הותיר את תפוקת הנפט בסך 30 מיליון חביות נפט, ועם חזרתה של איראן לשוק, שאר החברות בארגון יצטרכו לפנות מקום לנפט האיראני. ישנם מספר תרחישים אפשריים אך סביר להניח ששאר המדינות לא ימהרו לפנות מקום, ומכסת ההפקה הנוכחית תישאר בגדר המלצה בלבד. המשך ההפקה מצד אופ"ק תגביר את הלחץ על תעשיית האנרגיה האמריקאית. על פי הערכות ה- eia התפוקה האמריקאית תפחת ב-0.15% ב- 2016, הערכה זו עוד צפויה להתברר כשמרנית.

 

האם הדו"ח הרבעוני שמפרסמת סין אינו נכון?

בינתיים בכלכלת ארה"ב, יו"ר הפד ג'נט ילן טענה בנאומה האחרון כי ישנם סיכויים טובים להמשך השיפור בשוק העבודה ובכלכלת ארה"ב והדבר צפוי להוביל להעלאת ריבית ראשונה עוד השנה. ילן שוב הדגישה כי עיתוי העלאת הריבית הינו בעל חשיבות פחותה ביחס לקצב העלאת הריבית אשר צפוי להיות איטי והדרגתי.

 

באירופה, הפרלמנט היווני אישר את תוכנית הצנע שדרשו הנושים כתנאי לחילוץ. התוכנית אושרה ברוב גדול של 228 נגד 64. יש לציין כי לאישור התכנית קדמו עימותים אלימים בלב אתונה. יו"ר הבנק המרכזי האירופי (ה-ECB), הותיר את הריבית ללא שינוי. במסיבת העיתונאים התייחס דראגי למשבר עם יוון והודיע כי מימון החירום ליוון הוגדל ב-900 מיליון אירו, עוד ציין דראגי כי הדעות חלוקות בנוגע לשמיטת החוב היווני. ההקלה הכמותית באירופה נמשכת גם אם באופן חלקי.

 

האם המשבר בסין מאחורינו או שמא הסינים מנסים לתעתע את הציבור? נתוני הצמיחה שפורסמו ולפיהם צמחה כלכלת סין ב-7% ברבעון השני של השנה, התקבלו בספקנות על ידי המשקיעים - קצב צמיחה זהה לרבעון הראשון וגבוה מעל הציפיות לקצב צמיחה של 6.8%. כאשר המשבר הקשה שפקד את בורסת שגנחאי שירדה ב30% - עד להתערבות אגרסיבית של הממשלה מקשים על קבלת הממצאים. לדברי אנליסטים וגורמים בשוק ההון, יש לקחת את הנתונים בעירבון מוגבל, וכי הנתונים אינם בהכרח אמינים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בית זיקוק לנפט
צילום: shutterstock
מומלצים