שתף קטע נבחר

האירופאים משוועים לנפט האמריקאי

ביטול האיסור על ייצוא הנפט מארה"ב, הצפוי להתחיל במהלך 2017, יקל על בתי הזיקוק באירופה. הסיבה: הנפט האמריקאי הקל והמתוק הוא חומר גלם שהאירופאים היו שמחים לקבלו כבר היום. בינתיים, המשבר הכלכלי ביוון משפיע על מחיר הנפט שיורד ביממה האחרונה. סקירה

המשבר ביוון והדד ליין לשיחות עם איראן משפיעים על מחירי הנפט. החוזים על הנפט מסוג WTI (סוג הנפט הנסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק) ננעלו היום בשפל של שלושה שבועות. הנוזל השחור איבד 2.2% לרמה של 58.3 דולר לחבית.

 

לסקירות נוספות של אוהד חיים

לראשונה: ארה"ב עוקפת את רוסיה בהפקת נפט

אופ"ק מאבד מהשפעתו על שוק האנרגיה  

 

הסיבה לירידת המחירים הוא החשש לפגיעה בביקושים האירופאים לנפט. על פי הערכות, מספר החביות שצפוי להתווסף לשוק הוא רחב, ועומד על 0.7-1.5 מיליון חביות נפט.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אחרי תקופה קשה בה בתי הזיקוק האירופאים נפגעו, השאלה היא האם העדנה המחודשת של בתי הזיקוק תימשך. המחצית השנייה של 2015, צפויה להיות מאתגרת יותר עבור בתי הזיקוק האירופאים. על פי הסוכנות האנרגיה הבינלאומית -IEA, הביקוש לדלקים במדינות ה-OECD צפוי לרשום האטה.

 

בנוסף, בתי זיקוק שנסגרו לצורך פעילות תחזוקה צפויים לחזור לפעילות ולהגדיל את ההיצע. ניצולת בתי הזיקוק הגלובלית היא ברמה נמוכה של כ-80%, והציפיות הן לשיפור מסוים בטווח הקצר. בטווח הארוך הניצולת צפויה להישאר ברמות נמוכות יחסית.

 

האירופאים משוועים לנפט האמריקאי

פרמטר נוסף שצפוי להעיב על התקומה הקצרה היחסית של בתי זיקוק האירופאים, הוא המשך הגידול בתפוקת התזקיקים בעולם, בעיקר באסיה ובמזרח התיכון. על פי התחזיות, עוד כ-1.5 מיליון תזקיקים צפויים להתווסף במהלך התקופה הקרובה, כ-80% מתוכם הם מאסיה והמזרח התיכון.

 

אך לא הכל פועל נגד בתי הזיקוק האירופאים: איסור ייצוא הנפט מארה"ב עליו הרחבנו בסקירות הקודמות צפוי להקל על בתי הזיקוק באירופה. הנפט הקל והמתוק  האמריקאי הוא חומר גלם שבתי הזיקוק האירופאים משוועים אליו. הציפיות הן כי איסור ייצוא נפט אמריקאי יוסר במהלך 2017 אך ישנה דרך פוליטית ארוכה עד להסרת איסור הייצוא, כשקבוצות לחץ משני צידי המתרס מפעילות את השפעתן על הפוליטיקאים.

 

לסיכום, המחצית השנייה של 2015, צפויה להיות מאתגרת עבור תעשיית הזיקוק האירופאית. התחזיות הן להצטמצמות במרווחי הזיקוק.  

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בינתים, חבית נפט מסוג ברנט (סוג הנפט הנסחר בבורסה של לונדון) נסחרת במחיר 62.73 דולר. משרד האנרגיה האמריקאי דיווח השבוע על ירידה נוספת במלאים של 4.93 מיליון חביות נפט, לעומת הציפיות לירידה של 1.6 מיליון חביות נפט.

 

מלאי הנפט בקושינג אוקלהומה רשם עלייה של 1.87 מיליון חביות נפט. במלאי התזקיקים והדלקים נרשמה עלייה של 2.4 חביות לעומת ציפיות לעליה של 200 אלף חביות תזקיקים. בניצולת בתי הזיקוק נרשמה עלייה של 0.9%, לעומת הציפיות לעלייה של 0.46%.

 

בתי הזיקוק מרוויחים יותר

במחצית השנה הראשונה, נהנו בתי הזיקוק מעלייה במרווחי הזיקוק, בהשפעת הירידה החדה במחירי הנפט והעלייה בביקושים לסולר על חשבון בנזין. פעולות תחזוקה של מספר בתי זיקוק באירופה תמכו אף הן במגמה. המרווח הממוצע בחצי שנה האחרונה סביב ה-8 דולר לחבית גבוה לעומת ממוצע חמש השנים האחרונות שעמד על 6 דולר.

 

אחת הסיבות לעלייה במרווחי הזיקוק היא העלייה במרווחי הזיקוק ברבעון הראשון בסולר, וברבעון השני בדלק לרכב.

 

הכותב הוא אנליסט מלאומי שוקי הון. רוצים לדעת עוד הנפט? כנסו לשדרת ההשקעות של לאומי שוקי הון

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
האירופאים משוועים לנפט האמריקאי
צילום: EPA
מומלצים