שתף קטע נבחר

פנייה לכחלון: קיצצת בתקציב הבריאות - סיכנת חיים

במדינה שבה התור ל-MRI או קולונסקופיה נמשך חודשיים, בתי החולים הציבוריים קורסים, והאזרחים מאבדים אמון במערכת הבריאות, נדרשת חשיבה כלכלית מחוץ לקופסה, ומהר. רגע לפני ששר האוצר מבצע קיצוץ בתקציב הבריאות, מפציר בו פרופ' יהודה אדלר דווקא להוסיף לתקציב, כדי להצעיד את מערכת הבריאות קדימה

מערכת הבריאות נמצאת במצוקה: כדי להבריא את המערכת, יש צורך בהגדלת תקציב הבריאות במיליארדי שקלים. למרבה הצער, היושבים בממשלה אינם רואים זאת ובמקום תוספת, הם מתכננים קיצוץ שעלול להביא את המערכת להידרדרות נוספת.

 

קראו עוד על מצב מערכת הבריאות:

איפה הכסף? קמפיין חדש להצלת מערכת הבריאות

קטסטרופה: מה יציל את מערכת הבריאות?

ליצמן שב לבריאות: "אוריד העומסים בחדרי המיון" 

 

שמענו לאחרונה כי משרד האוצר מתכנן קיצוץ רוחבי של 3% בתקציב הממשלתי בכל משרדי הממשלה, יתכן שלהוציא את תקציב הביטחון, שיזכה להגנה. הקיצוץ נדרש עקב הגירעון הממשלתי שעלול השנה לתפוח, בעיקר בשל הסכמים קואליציוניים. הבקשה של שר האוצר משה כחלון לדחות או לפרוס ביצוע הסכמים קואליציוניים ולהפחית את הגירעון – נדחתה.

 

הורדה של 3% בתקציב הכולל של משרד הבריאות היא מהלך קשה והייתי אפילו מקצין וקורא לו – מסכן חיים. תקציב משרד הבריאות הכולל לשנת 2014 עמד על 27.1 מיליארד שקלים, כאשר תקציבם של בתי החולים הממשלתיים מסתכם בכתשעה מיליארד שקלים בלבד.

 

עומס במיון. לא ייתכן שחולים ימתינו שעות ארוכות לאבחון ()
עומס במיון. לא ייתכן שחולים ימתינו שעות ארוכות לאבחון

 

מערכת הבריאות בקושי מתפקדת

כל אזרח שנזקק לסיוע המערכת וראה אתחדרי המיון הקורסים והמחלקות העמוסות, מבין מיד שמערכת הבריאות בקושי מתפקדת. כוח האדם נשחק, איכות השירות נפגעת, זמן ההמתנה בתור לבדיקת רופא מומחה ואבחון, מתארך, ההמתנה ל-MRI או קולונוסקופיה נמשכת חודשיים והחולים נפגעים.

 

בפריפריה המצב יותר קשה וההמתנה לבדיקות מורכבות לוקחת זמן ארוך אף יותר. לצערי, חלק מהאזרחים מאבד אמון במערכת הבריאות הציבורית, בגלל שאינה עונה על הציפיות שלהם.

 

כאשר החולים חוששים לבריאותם, כשישנם סימנים המעידים על חשש למחלה, הלחץ גדל, ועימו התחושה שהמדינה נוטשת את האזרחים שהממון אינו מצוי בכיסם. אסור שלחולים תהיה הרגשה של אזרחים סוג ב' בגלל מקום המגורים או מצבם הכלכלי.

 

דרושה תוספת לתקציב הבריאות

מערכת הבריאות, הרבה לפני הקיצוץ הרוחבי המיועד, הייתה חייבת תוספת תקציב של כחמישה מיליארד שקל בפריסה לשנתיים שלוש. התוספת מיועדת לפתח במהירות את חדרי המיון, המקום בו חולים פוגשים לראשונה את מערכת הבריאות וממתינים שעות ארוכות לאבחון.

 

התוספת מיועדת גם לרכישת ציוד רפואי מתקדם למחלקות השונות, להעמקת הידע של הרופאים והאחיות, לרכישת תרופות במקום לבקש מבני משפחתו של החולה להביא מביתו את התרופות שאינן מצויות בבית החולים.

 

מטרת התוספת להפוך מחלקות מוזנחות לסבירות, למנוע שכיבה בפרוזדורים ולטפל בציבור בסטנדרטים גבוהים. מבלי להיכנס לפירוט אינסופי חשוב לציין שהתוספת נדרשת גם לשפר את סל הבריאות ואת מספר התרופות מצילות החיים.

 

בישראל 2015 אסור שאנשים ימותו בשל חוסר יכולתם לרכוש תרופות יקרות למחלת הסרטן לסוגיה. סל הבריאות אינו מכסה לפחות 30 התוויות של תרופות מצילות חיים ולרבים אין ביטוח רפואי פרטי. לכל אלה נדרשת תוספת תקציב למערכת אם אנו רוצים לקיים בריאות סבירה לציבור.

 

אסור שנהפוך למדינת עולם שלישי

זה השלב שבו יקומו מומחים ויגידו שעוד טייסת F15 או מטוס חמקן חשובים יותר מעוד כמה מיטות למחלקה פנימית בבית החולים. אחרים יטענו  שאין מקום לתוספת תקציבים למערכת הבריאות.

 

אני מאחל לכולם בריאות טובה, אבל ברגע בו יזדקקו למערכת הבריאות הציבורית, ראוי שיזכרו את התנגדותם לתוספת כסף לבריאות. החוסן החברתי של המדינה נבחן גם ביכולת לקבל החלטות יוצאות דופן ולא שגרתיות.

 

מערכת הבריאות זקוקה לתוספת של מיליארדי שקלים להצלת חיים, וחובה עלינו למצוא את הכסף לתוספת ובוודאי לא לשקול קיצוץ. עם קיצוץ ובלי תוספת אנו עלולים להתקרב להיות מדינת עולם שלישי מבחינת השירות הרפואי לציבור. אף אחד מאיתנו אינו חפץ בכך.

 

הכותב הוא סגן דקאן מינהל רפואי,המרכז ללימודים אקדמיים (מל"א), הנהלת בי"ח שיבא ומנהל "תלפיות"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העומס בבתי החולים. הציבור מאבד אמון במערכת
פרופ' יהודה אדלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים